30 березня 2022 23:34

ООН назвала шокуючу кількість українок, яких зґвалтували під час війни

Фото - ua.depositphotos.com


В ООН починають висловлювати "сильне занепокоєння" кількістю фактів про сексуальне насильство, з яким зіткнулися громадяни України під час війни. Причому ці факти відбуваються як у самій Україні, так і за її межами.


Про це повідомляє британське видання The Guardian із посиланням на доповідь голови Фонду ООН у галузі народонаселення Наталії Канем.


Свіжих даних, що стосуються сексуального насильства над українками, Фонд поки що не має. Проте, як повідомляється, останні дослідження показали – понад 20% жінок з числа біженців та внутрішньо переміщених осіб кажуть, що зазнавали сексуального насильства.


"І я можу посперечатися, що це занижені дані, тому що навколо цієї проблеми так багато стигми", - додала Канем, зазначивши, що майже половина всіх вагітностей у світі незаплановані. Проблема ще в тому, що внаслідок воєнних дій неможливо надати жінкам необхідні послуги, як-от контрацепції.


Джулія Валлезе, регіональний директор Фонду зі Східної Європи, сказала, що хоча ООН не змогла провести незалежну перевірку повідомлень про згвалтування та сексуальне насильство в Україні, це не обов'язково означає, що цього не було.


"Ми дуже добре знаємо, що конфлікти в усьому світі супроводжуються сексуальним насильством. І ми повинні дуже, дуже чітко розуміти, що кожен випадок згвалтування - це занадто багато, навіть якщо їхнє кількісне визначення може бути утруднене", - зазначила Валлезе.