28 січня 2022 20:46

Йожеф САБО: "Шевченку краще півроку нікуди не смикатися, нехай отримує в "Дженоа" зарплату і думає, що не вийшло"

Сьогодні, з посиланням відразу на кілька джерел в мережі з'явилася інформація про те, що в справі про призначення Андрія Шевченка головним тренером збірної Польщі поставлена крапка. Це пов'язано з тим, що українському фахівцеві так і не вдалося домовитися зі своїм колишнім клубом "Дженоа" про умови розриву контракту, а втрачати чималі гроші – шість мільйонів євро – Шевченко не горить бажанням. Саме стільки клуб із Серії А виплатить Андрію Миколайовичу до кінця контракту, тобто до червня 2024 року.


Що краще було б у такій ситуації зробити Шевченку - пожертвувати заради подальшої кар'єри "нещасними" мільйонами або залишити все, як є, паралельно зробивши творчу паузу? На це питання кореспонденту Footboom відповів відомий український тренер і футбольний експерт Йожеф Сабо.


"У нього досить таки непогана ситуація зараз, отримує в "Дженоа" зарплату. Та й взагалі, йому краще зараз нікуди не смикатися, поки ще зарано. Нехай отримує свою зарплату, дивиться італійський чемпіонат, адже одна справа, коли він там був гравцем, інша справа зараз, коли минув час, багато що змінилося. А чемпіонат там дійсно хороший, он наші ніяк не можуть впровадитися. Думали, що той же Малиновський вже нарешті в основному складі, але ні. Коваленко теж поки що так собі.


Шевченко звичайно зробив помилку, погодившись очолити "Дженоа". Я був здивований цим рішенням, знаючи Андрія з дитинства, адже він у мене виховувався. Думаю, що він сподівався на краще, все-таки в збірній команді працював непогано. Але там не обійшлося без великого везіння, адже ми взагалі нікуди не повинні були виходити. Згадаймо, як той же сер Алекс Фергюсон після перемоги у фіналі Ліги чемпіонів над "Баварією", де команда, програючи 0:1, зробила легендарний камбек, забивши за хвилину два голи, сказав: "Мало бути великим тренером, потрібно ще й везіння".


Весь час думаю - ну невже Шевченко не бачив, що в "Дженоа" немає футболістів? Коли він програв поспіль відразу кілька ігор, я ще себе вмовляв, мовляв нічого, з керівництвом він, напевно, домовився, що в січні будуть купуватися футболісти, причому людина 5-6. Однак цього не сталося. Залишається тільки гадати, якою була у Шевченка з керівництвом розмова і до чого вони домовилися. Або не домовилися.


Думаю, що оптимальний термін для Шевченка, щоб відпочити - півроку. Побути з сім'єю, з дітьми. Заодно і поміркувати зі своїми помічниками, що все-таки не вийшло. Але у мене одна відповідь - з таким підбором футболістів, які зараз в "Дженоа", хоч десять топ-тренерів туди постав, а ніхто нічого не зробить. Народжений повзати літати не зможе.


Аналогічна ситуація у нас. Шаран пішов в "Минай", я йому сказав: "Володя, там немає футболістів, ти нічого не зробиш". На що сподіватися, на фізику? Ну одну гру викладуться, пробігають. А далі що? Вони момент не можуть створити, щоб забити. Про що ще говорити можна?" - резюмував Сабо.


Євген Савчук


Фото - сайт телеканалів "Футбол 1/2/3"