22 січня 2022 13:36

Помер батько відомого італійського журналіста. Він був першим тренером-неаполітанцем в історії "Наполі"

Сьогодні помер Джанні Ді Марціо - батько того найвідомішого італійського трансферного інсайдера Джанлуки Ді Марціо. Йому було 82 роки, і він - теж особистість культова.


Джанні - перший неаполітанець в історії, який очолив Наполі в якості тренера. Та ще й в 37 років! Для 1977 року - нонсенс


Місто тоді розколовся на два табори: перші раділи, що тренує тепер місцевий. Другі нарікали на молодість і недосвідченість. Хоча до 37 років Джанні встиг побути заступником у Альдо Сантіменті в напівлюбительському Інтернаполі, повозитися з молодіжною командою Наполі, змінити легендарного для Неаполя Луїса Вінісіо в Ночеріні, потренувати Юве Стабію і Бріндізі, а головне — вивести в Серію А скромний Катандзаро. Саме за останнє геройство йому і довірили головну команду рідного міста


"Це буде не мій Наполі, а Наполі всіх неаполітанців. Неначе один з вісімдесяти тисяч на трибунах спустився на лавку" - ДіМа багатьох зачарував на першій прес-конференції


Влітку 1977 клуб покинули відразу 8 гравців основи. Не біда! Джанні видав: "Майбутнє футболу - в молодості" і довірився молоді. У підсумку Наполі зайняв 6 місце і проліз в Кубок УЄФА, попутно дійшовши до фіналу Кубка Італії


Після переможних матчів Ді Марціо любив робити подарунки гравцям, а також їх дружинам/подружкам і дітям. А ще люто захищав своїх. Навіть вступив у публічну перепалку з тренером збірної Беарзотом, який ігнорував головного бомбардира Наполі Беппе Савольді:


"За 10 років Савольді забив більше, ніж Граціані і Пулічі разом узяті: Савольді 122 голи, Пулічі 81, Граціані 50. Якщо Беарзот привезе збірну на Сан-Паоло - ризикує не виїхати звідси"


Ще всім запам'ятався паркан з брезентом. На зборах команди в Брессаноні тренувальне поле повністю обгородили - поляна межувала з муніципальним басейном, де розсікали туристи: "Я не міг терпіти цю ситуацію, - пояснював Джанні, - хлопчики відволікалися. Ви хочете, щоб вони не дивилися на цих казкових напівголих жінок?"


Перший сезон вийшов вдалим. У другому ДіМа попрацював всього 2 тури. Перемога над Асколі і поразка у Флоренції - звільнення. Офіційна причина: Наполі став занадто оборонним.


На ділі все куди епічнее. Так, в ту пору офіційно справи клубу вже вів Коррадо Ферлаіно, але Ель-Коменданте Лауро (екс-президент, екс-мер) ще мав вплив як на місто, так і на Наполі. Так от Лауро здалося, що Ді Марціо - комуніст! Аж надто часто Джанні давав інтерв'ю і миготів на "червоному" телеканалі TG2. Всі пояснення, що там працює давній друг і Джанні не міг йому відмовити, Акілле не переконали. Почалося цькування.


Цікаво, що після звільнення вперше в Італії був застосований пункт про конфіденційність. Наполі гарантував зарплату до кінця сезону, Джанні ж не розповідав про внутрішню кухню і припиняв брати участь у телевізійних передачах, присвячених футболу.


Після Наполі ДіМа тренував Дженоа, Лечче, Катанію, Падую, Козенцу, повертався в Катандзаро і навіть був радником у одіозного Дзампаріні. Особливої слави не здобув, але дуже запам'ятався своїми тренуваннями в Лечче. Влітку 1981 апулійці практично всі літні збори відбігали в навушниках!.


"Всі композиції були підготовлені особисто мною. Спокійним хлопцям я давав касети з швидкою музикою і навпаки. У футболі постійно потрібно придумувати щось нове. Ви ж чули історію, що голландці встановили колонки на фермах, щоб виробляти це ще краще молоко? Таке ж нововведення допомогло коням стати більш конкурентоспроможними в гонках. Всі вони слухали певні пісні. Чому б не спробувати з гравцями?"


Музика виявилася так собі - Лечче тоді зайняв 13-е місце в Серії Б


А ще Ді Марціо прославився дружбою з Марадоною. Саме Джанні ще в 1977 побачив талановитого аргентинця і офігел! Наполегливо вмовляв президента Ферлаіно підписати Дієго, але в ту пору діяла заборона на трансфери іноземців. Проте, Марадона цього не забув і завжди ставився до ДіМа з особливою теплотою


- Тепер, нарешті, ти зможеш тренувати його, дорогого улюбленого Дієго. Ти був відмінним батьком, ти навчив мене всьому, і я буду не єдиним, хто тебе ніколи не забуде (с) — так прощався сьогодні син Джанлука.