14 січня 2022 21:50
2

Блогер: "Багато що вказує, що Луческу хоче навчити динамівців пресингувати "як дорослі пресингують". Але..."

Блогер Михайло Смоловий - про лідерів серед гравців "Динамо" за одним важливим показником.


- Лідери Динамо в сезоні


Повернення володіння на чужій половині/90


В Україні вельми перекручено інтерпретують поняття пресинг. Чомусь у багатьох головах "пресинг" дорівнює тільки "високому пресингу". Якщо повернення володіння трапляється не в точці тиску, то трактується ця історія у нас по-різному. Умовний Буяльський може зробити кілька кроків до захистника, що володіє м'ячем, і м'яч при цьому не відібрати. Але "поквапити" захисника своїм висуненням здатний, в результаті "прискорення" виконання передачі м'яч може піти в аут, або хтось із наших позаду без боротьби його забере. У нас поділяють точку надання первинного тиску і точку повернення володіння, як частина з ланцюга пов'язаних подій. Регулярно помічаю, що орієнтуються в основному по точках повернення. Ну, а раз так, то давайте подивимося, хто з киян найчастіше відновлює володіння на чужій половині. Заодно і механізм ще раз розглянемо.


3. Микола Шапаренко - 3.70 / 90 (1774 хвилини)


У матчах ЛЧ Микола частіше за інших був "призвідником" тиску. Закономірно, що і в УПЛ історія була подібною. В результаті з пристойним відривом від четвертого місця він третій. У минулому сезоні показник був трохи вище (3.95 / 90) в слідстві іншого підходу.


2. Олександр Андрієвський - 4.07 / 90 (763 хвилини)


Враховуючи хто у нас лідер, то друге місце Саші теж вельми логічно. Грав він рідко, але по функціоналу капітана і замінював в більшості випадків.


1. Сергій Сидорчук - 4.51 / 90 (1915 хвилин)


У поданні багатьох опорник це хтось, хто відбирає м'яч в районі півкола власних воріт. Але УПЛ сильно не конкурентна ліга, оборонятися в півкола вистачає і пари ЦЗ. Сергій же часто опиняється у високій позиції на половині суперника. Проблеми у нас починаються, коли йому не вдається заволодіти м'ячем в результаті загальнокомандних маневрів.


У минулому сезоні Сергій здійснював більше на 0.3 / 90 повернення. Різниця невелика. Але на чужій половині повернень було більше аж на 1.06 (5.57 / 90).


Рік тому Динамо прагнуло робити атаки суперників по УПЛ більш горизонтальними. Наприклад, для кращого розуміння, що відбувалося в перший сезон діда в порівнянні з "папиредником":


- середнє володіння опонентів зросло на 0.68 передач

- частка довгих пасів впала на ~1.7%

- середня довжина передач впала на 1.21 м

- стався загальний приріст в 38 передач, але десь 30 з них назад і поперек


Динамо не давало підстав для удару пиром вперед першою ж дією. Динамо не заперечувало проти розіграшів м'яча. Суперник переходив у позиційну атаку, і потрапляв у полон у центрі поля.


Такий зважений підхід дозволив нам знизити кількість торкань м'яча суперниками в нашій штрафній в УПЛ з 12.81 до 9.19 в золотому сезоні. Так захист і виграв чемпіонат.


Зараз у порівнянні з чемпіонським роком в УПЛ:


- на 0.5 передачі знизилося середнє володіння суперника майже до рівня сезону 2019/2020

- більш ніж на 1% зросла частка довгих передач, а з цим і довжина середньої передачі на 0.4 метра


Дуже наочна ланцюжок середньої кількості допущених нами в УПЛ контратак:


- 3.16 в сезоні 2019/2020

- 2.12 у золотому сезоні 2020/2021

- 3.00 в сезоні 2021/2022


Якщо дивитися на падіння числа допущених Шапою і Сидорчуком передач з просуванням у своїх зонах, то ще очевидніше, що минулорічна історія в УПЛ більше не працює. У ЛЧ працювати і не могла спочатку на увазі більш високого класу суперників.


У нинішньому сезоні УПЛ м'яч частіше перелітає голови Шапи і капітана. Звідси зайве допущене торкання в нашій штрафній і додатковий пропущений удар.


Багато що вказує, що дід хоче навчити пресингувати "як дорослі пресингують". Але на даний момент дуже важко рапортувати про успіхи цього процесу. Ні фулбеки, ні ЦЗ з більш вертикальною грою опонентів не справляються (так само успішно, як справлялися раніше з їх позиційним атаками), - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.


Что бы прессинговать "как взрослые прессингуют" нужно иметь физическую форму, как у взрослых. Доказано В.В. Лобановским.
По возвратам владения непревзойденным был и остается МОМО Кадири. Только он омнокаталке не подходит. Очень надеюсь что у Григорчука восстанет из пепла.