13 січня 2022 14:09
1

Юрій СИВУХА: "Бущан? Не варто говорити, хто в збірній перший номер"

Сьогодні, 13 січня, екс-голкіпер Металіста, колишній тренер воротарів національної команди Юрій СИВУХА відзначає 64-й день народження. zbirna.com привітала легендарного воротаря та поговорила про збірну України, яка 24 березня має битися у плей-офф кваліфікації ЧС-2022 з Шотландією.


— Дякую за вітання й за те, що пам'ятаєте. У відповідь хочу всім побажати здоров'я та удачі, — відповів на привітання Команди 1 Юрій Петрович.


— До 24 березня, дня поєдинку із Шотландією, ще більше двох місяців, але час летить швидко. Чи встигне нормально підготуватися до цієї гри збірна України, і які шанси на успіх у нашої команди?

— Шанси у нас добрі. Нехай в Україні й не найсильніший чемпіонат, і ситуація в країні непроста, але ми маємо достатньо талантів. Нам просто потрібно вірити, підтримувати та чекати на результат. Не сахатися з боку в бік. Необхідно створити сприятливу атмосферу навколо національної команди, і тоді підготовка синьо-жовтих буде повноцінною.


Вважаю, що треба допомагати головному тренеру та хлопцям. Збірна України нині вже нікого не боїться. Ми і з Францією успішно грали, й Англію з Португалією обігравали. Звичайно, хочеться, щоб це були не поодинокі випадки. Ми завжди вимагаємо від збірної щось виграти, але, з іншого боку, важливо тверезо оцінювати ситуацію.


Класних гравців нині, без сумніву, не так багато, як за часів чемпіонату СРСР, коли ми грали в кожному турі проти фактично збірної однієї з радянських республік. Проте зараз в Україні також є талановиті футболісти, здатні дивувати, у хорошому сенсі цього слова.


— Як екс-голкіпер що можете сказати про воротарський потенціал збірної України? Бущан справді — номер один, чи на місце в рамці національної команди більше заслуговують Лунін, Пятов, Трубін?

— У будь-якого голкіпера є свої переваги та недоліки. Коли весь час питають, чому не грає Лунін, то воротар нервує. Можливо, Лунін і найкращий, але конкретний тренер щодо цього іншої думки.


Не варто говорити, що хтось у збірній перший, хтось — другий, третій… Усі воротарі, які викликаються до національної команди, найкращі. Головне, аби у збірній України була жорстка конкуренція. Не важливо, хто стане в рамку — Бущан, чи Пятов, чи добрий голкіпер із Ворскли Різник. Петраков насамперед дивитиметься на міжнародний досвід.


Бущан рятував команду багато разів і продовжує прогресувати. Не можна скидати з рахунків Пятова, який у важку для Шахтаря хвилину підмінив Трубіна та зіграв дуже пристойно. Пятов — це холоднокровність та досвід. Будь-який воротар приїжджає до збірної із величезним бажанням зіграти. Однак хочу нагадати, що без надійного захисту голкіпер — ніхто. Та й решта команди, якщо воротар навіть помилився, має його заспокоїти та запевнити, що у відповідь заб'є, і зробити це. Сподіваюся, усе це ми побачимо в матчі плей-офф кваліфікації ЧС-2022 проти Шотландії.


Богдан ЛЕОНЧУК


Фото: "Металiст 1925"

Сподіваюся що не побачимо …