10 січня 2022 22:30

Блогер: "На рівні Прем'єр-ліги в "Динамо" без знань про злом автобусів робити нічого!"

Блогер Михайло Смоловий - про стан справ у юнацькому чемпіонаті України.


- Правовірна таблиця чемпіонату U19 на основі xPoints


Відразу два важливих моменти:


- */**марковані команди, які мають пропущені (ще не зіграні) матчі (1 або 2)

- звичайним (не жирним) шрифтом промарковані 4 команди, причина банальна - Wyscout не оцифрував матчі Олександрія v Інгулець (7 тур) і Верес v МХ 1925 (15 тур)


Осінні ігри ЮЛЧ створили в суспільстві відчуття "світлого майбутнього". Природно, як це у нас і буває, журналісти пустилися берега. Зараз про цю команду в YouTube більше відео з "болтологією", ніж нарізок хайлайтів.


Не заздрю Костюку. Сьогодні він у свого роду "шпагаті":


- з одного боку потрібно давати результат, бо треба Іщенко для звіту про чудово виконану роботу в академії перед великим начальством

- з іншого боку є його в'ю, які видають наміри працювати над власним стилем, де контроль не порожній звук, і навіть не мат, а складова процесу


Доводиться розриватися між фактом, що діти приходять з академії нічого крім бий-беги не знають, і власним бажанням "брати щось від іспанців собі".


Дивлячись на таблицю, де Динамо випереджає Шахтар по хР, маючи при цьому матч в запасі, немає підстав говорити про погані результати. Четверте потокове місце киян більше випадковість.


А ось дивлячись на наступну лінійку виникають питання про "взяти щось від іспанців собі":


- п'яте місце за володінням (56.3%; лідер Шахтар - 66.4%)

- п'яте місце за кількістю передач і їх точності

- всього лише третій темп (13.2 передачі в хвилину; лідер Шахтар - 16.2)

- ну, і де наші 3.52 передачі за середнє володіння, і де ті самі іспанці


Ще раз. Костюк - великий молодець. Цей факт не заперечую, і навряд чи буду.


За останні три сезони лавірування між "внутрішнім голосом" і хрипом Іщенко він виконав хорошу роботу:


- частка довгих передач його команд впала з 14.48% до 11.05%

- середня довжина передач впала майже на 2 метри з 22.5 до 20.69

- темп гри виріс з 14.86 до 15.81 передач

- навіть точність пасів у фінальну третину зросла з 65.6% до 69.9%


За 3 роки є реальний прогрес в роботі з м'ячем: від 118.41/90 втрат ми прийшли до 97.32/90. Тут виняткова заслуга Костюка з адаптації непідготовлених (як слід) академією до контролю м'яча дітей. Це викликає повагу.


Але проблема залишається, цього все ще мало: нинішній ігровий стиль U19 не дає навіть близько повного уявлення про те, що чекає малих у дорослій команді, якщо вони там опиняться.


Багато хто подивиться на 52.63 XG Динамо і порівняють з 38.49 xG Шахтаря. Народиться питання: а як ти можеш критикувати стиль, який сьогодні показує себе більш успішним?


Зауваження резонне, але ключове тут не в СЬОГОДНІ, а в ЗАВТРА. Тут основна проблематика.


Зараз працівники фізкультури на всю поливають Арахамію і його стиль, який заснований на володінні. У їх U19 той же вектор, а ось у нас є різниця між основною і дітьми.


Шахтар U19 забирає м'яч (+10% володіння) і через темп (+3 передачі в хвилину) намагається вчиться протистояти автобусам, готуючи дітей до викликів дорослого життя. Поки у Динамо U19 На всього ~416/90 передач аж ~23/90 удару по воротах, у них аж на ~674/90 (+248) передач всього ~14.6/90 (-8.4) спроб пробити.


Так, зараз багато чого можна залишати за кадром, але на рівні УПЛ в Динамо без знань про злом автобусів робити нічого! А знань немає. Свої найкращі матчі проти скільки-небудь пристойних команд наша U19 відіграла з приблизно рівним володінням (ну, або навіть поступаючись, як із Зорею U19), вбиваючи на контрах.


Але були в цьому сезоні і поразки, де ми практично нічого не змогли створити поступаючись в рахунку, коли суперник фактично віддавав м'яч.


Найяскравіший приклад для нас матч з Шахтарем: у гірників 0 ударів по наших воротах після перерви. А у нас немає контратак і ми не розуміємо, що з цим чортовим м'ячем робити... - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.