5 січня 2022 11:30

Спортивний юрист: "Карпати" можуть бути притягнуті до відповідальності за боргами старого клубу"

Спортивний юрист, керівник "ISKOR Sport Lawyers Agency" Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю Meta-ratings.com.ua прокоментував інформацію, що УЄФА збирається накласти на "Карпати" трансферний бан через борги однойменного клубу, який припинив існування.


За його словами, незважаючи на те, що юридично "нові" "Карпати" можуть бути не пов'язані з попередником, до них все одно можуть бути застосовані санкції через залишилися у спадок заборгованостей.


"Швидше за все, мова йде про футбольне правонаступництво. Цей механізм створений для захисту від такого негативного явища, як фіктивне банкрутство. Всім відомі приклади, коли накопичив великі борги футбольний клуб припиняє своє існування, а на його місці виникає нібито новий клуб, очищений від боргів.


У той же час, усталена судова практика CAS і ФІФА ідентифікує футбольний клуб не просто як конкретну юридичну особу з реквізитами, а як бренд, що складається з таких елементів: назва, кольори, вболівальники, історія, спортивні досягнення, емблема, трофеї, стадіон, список гравців, Історичні фігури і т.п., які дозволяють його відрізнити від усіх інших клубів.


Збіг низки таких критеріїв може стати приводом для того, що клуб розглядатимуть як "спортивного наступника". Спортивний наступник неіснуючого клубу може нести відповідальність за виконання зобов'язань цього колишнього клубу, незважаючи на те, що правонаступник не є стороною будь-якої угоди.


Причому це не нові правила. Перші кейси "футбольного правонаступництва" були встановлені близько 15 років тому. "Нові" "Карпати" навіть не спромоглися змінити такий знаковий атрибут, як логотип клубу, тому, думаю, тут мова йде саме про притягнення футбольного наступника до відповідальності за боргами старого клубу".