1 січня 2022 15:50

Вадим ЄВТУШЕНКО: "По собі знаю, що означає грати на Британських островах..."

Про збірну України говорити завжди цікаво, особливо якщо співрозмовник свого часу мав відношення до головної команди країни. Сьогодні екс-тренер синьо-жовтих, заслужений майстер спорту Вадим Євтушенко, святкує день народження, пише zbirna.com.


- Вадим Анатолійович, наша редакція вітає вас з днем народження і бажає всього найкращого!

- Велике спасибі (посміхається).


- Природно, що головна тема нашої розмови – це збірна України. Вам сподобався її виступ за Олександра Петракова?

— Слово сподобалося тут не зовсім доречно, оскільки треба враховувати всі фактори, за яких було призначено нового головного тренера після відходу Андрія Шевченка. Будь-якому новому наставнику дуже складно за два-три дні поставити команді свою гру. Петраков почав впливати на ігровий почерк збірної, але це не відразу. Тут важливо інше, що синьо-жовті виконали завдання мінімум, тобто пробилися до плей-офф раунду. А для Олександра Петракова це було завдання-максимум за підсумками відбірного турніру.


— Які, на вашу думку, перспективи збірної України у стикових матчах, насамперед проти шотландців?

— Треба розуміти, що жеребкування могло бути кращим і гіршим. Але вийшло те, що вийшло. Суперники нижчі за нас за рейтингом, але по собі знаю, що означає грати на Британських островах. Це будуть дуже складні протистояння. Тож шанси я розцінюю, як 50 на 50.


Хочу відразу попередити, можливо, наступне ваше питання, щодо того, що для збірної України матч чи матчі відбудуться у березні, у незручний для нас час. Однак у сучасному футболі до цього апелювати не варто, оскільки зараз порівняно з моїм часом команди готуються на чудових полях. Вірю, що збірна України до стикових поєдинків підійде у хорошому стані. Тим більше, що багато наших виконавців виступають за кордоном, де чемпіонати будуть у розпалі.


— Звичайно, не можу вас не спитати про жеребкування Ліги націй. Напевно, збірна України постарається повернутися до дивізіону А. У суперництві з Шотландією, Ірландією та Вірменією, це буде під силу нашій команді?

— Знову ж таки, у Британії будуть непрості поєдинки, та й із вірменами не завжди все було просто. Відбірковий цикл показав, що збірна Вірменії на початку шляху навіть лідирувала у своїй групі в компанії Німеччини, Північної Македонії, Румунії, Ісландії.


Будь-яка гра зараз буде складною, тому до неї потрібно готуватись з максимальною концентрацією. І не потрібно будувати якусь турнірну стратегію, тим більше, що у червні вперше пройде одразу чотири матчі за короткий період часу. Тому, як усе це виглядатиме, мені сказати важко. Потрібна буде ротація, відповідно, і більший вибір виконавців, які мають розуміти, що потрібно не просто грати, а грати на перемогу. Я так думаю. Вірю, що у нас є така група гравців, які стукають у двері головної команди країни.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК