27 грудня 2022 10:05

Юрій БЕРЕЗА: "Дніпро-1" готовий до єдиного телепулу. Поки я не чув, щоб хтось був проти"

Україна як ніколи близька до створення єдиного телепула УПЛ, тендер на який повинен стартувати вже в лютому.


Редактор Fanday поговорив з почесним президентом Дніпра-1 Юрієм Березою, щоб дізнатися позицію дніпровського клубу зі створення єдиного телепула.


- Як у Дніпрі-1 ставляться до створення єдиного телепулу?


- Однозначно позитивно.


- Як думаєте, чому досі не був створений єдиний телепул?


- Це пов'язано з власниками телеканалів і специфічною поведінкою деяких журналістів. Якщо ми віддаємо права тому чи іншому телеканалу, то, відповідно, коментарі йдуть в ту чи іншу сторону. Ми хочемо, щоб висвітлення подій було неупередженим до всіх клубів. Мені б хотілося бачити незалежну тележурналістику.


- Який бачите вихід з цієї ситуації?


- Найголовніше завдання єдиного телепула - щоб футбол дійшов до людей, і кожна людина могла подивитися будь-який матч української Прем'єр-ліги. Плюс до цього, клуби повинні отримувати певний дохід.


Українські вболівальники заслуговують мати доступ до якісних трансляцій українського футболу. Але, щоб при цьому, не порушувалися права клубів УПЛ. Єдиний телепул в цьому плані - порятунок.


Наприклад, зараз, для того, щоб дивитися футбол мені довелося купити тюнер і підписатися на одну компанію, не буду називати її ім'я. Це дуже незручно.


- Але, щоб клуби отримували прибуток, УПЛ повинна транслюватися за платними підписками, інакше ніякого доходу не буде.


— Згоден. Але не потрібно обманювати людей, як у нас вийшло з супутниковим телебаченням. Коли воно тільки з'являлося, то говорили, що там не буде реклами, а на сьогоднішній день її там більше, ніж на звичайному телебаченні.


- Як ви вважаєте, клубам вдасться домовитися і створити єдиний телепул?


- Звичайно вдасться. Весь світ вже пішов цим шляхом. Єдиний телепул дає можливість реалізувати всі мрії, починаючи від якісних трансляцій і закінчуючи незалежною журналістикою. Єдине питання, щоб переможець тендеру не став маніпулювати правом кожного українця дивитися Великий футбол. Для мене це головне.


Переговори між УПЛ і клубами йдуть, але поки я не маю права про це говорити. Скажу так, Дніпро-1 готовий до єдиного телепулу.


- З інших клубів УПЛ ніхто не став у позицію "проти".


-Можу відповідати тільки за себе, але поки я не чув, щоб хтось був проти.