26 грудня 2021 10:37

Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ: "У матчі з Шотландією не вважаю збірну України фаворитом"

Колишній гравець національної збірної України Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ у бесіді з кореспондентом zbirna.com поділився своїми враженнями про виступ підопічних Олександра Петракова на фініші минулого сезону, оцінив їхні шанси у боротьбі за путівку у фінальну частину чемпіонату світу в Катарі та у троє.


— Олександр Петраков заслужив на право керувати збірною на постійній основі, — одразу зазначив Шелепницький. — Згоден, залишаються питання щодо якості гри, проте важливо, що вона таки посіла друге місце у своїй групі відбіркового циклу і продовжить суперництво за путівку до фінальної частини чемпіонату світу в Катарі.


— Деякі експерти дотримуються думки, що Олександр Петраков скористався напрацюваннями свого попередника — Андрія Шевченка.

— Справді, Петраков жодних кадрових ротацій не робив. Україна не настільки багата на футбольні таланти, щоб хвалитися глибиною складу, тож Петракову нічого не залишалося, як робити ставку на перевірених бійців. До речі, я не маю наміру стверджувати, що національна збірна України невдало проводила свої останні матчі під керівництвом Андрія Шевченка. Просто банально підбивала реалізація гольових моментів. Не все одразу виходило із завершенням у наших хлопців і після змін на тренерському містку. На мій погляд, під керівництвом Олександра Петракова збірна навіть почала грати у закритіший футбол, але не забуватимемо, що коли Петраков опинився біля керма команди, то для його підопічних кожен матч був, як фінальний. І хоча не обійшлося без нервування, синьо-жовті все одно пробилися до плей-офф раунду. Тепер треба не зупинятися.


— Ви вважаєте, що нашій збірній пощастило з жеребом?

— Якщо відверто, то могло бути й гірше. Я, до речі, не вважаю нашу збірну фаворитом у цій битві, але шанси є і шотландці – той суперник, якого треба постаратися обіграти.


— І це незважаючи на те, що грати доведеться на полі конкурента.

— Мене більше турбує, в якому ігровому тонусі будуть підопічні Олександра Петракова наприкінці березня. Все ж таки, не треба забувати, що чемпіонат відновлюється лише наприкінці лютого, а більшість збірників задіяні вдома. А в тому, що українці помайстрованіші за шотландців, я не сумніваюся.


— На фініші осінньої частини чемпіонату добре себе виявили Артем Довбик із Дніпра-1 та гірник Михайло Мудрик. На вашу думку, вони можуть допомогти збірній у поєдинку з тими ж шотландцями?

- Важке питання. Думаю, що поки вони слабші за тих гравців, які вже виступають у збірній на їхніх позиціях. Але останнє слово за Олександром Петраковим, котрий відповідає за результат.


— Не попадання до Катару сильно вдарить по іміджу українського футболу?

-Думаю що так. Все ж таки, йдеться про чемпіонат світу, у фінальній частині якого мріє зіграти кожен поважаючий себе футболіст. Тому потрібно зібратися і докласти максимум зусиль, щоб обіграти не лише шотландців, а й переможця паралельної пари Уельс Австрія.


— До речі, 2022 року українській збірній доведеться часто зустрічатися із шотландцями, які разом із ірландцями та вірменами будуть нашими суперниками у Ліги націй…

— Досить рівна група і складно комусь віддати перевагу. Зокрема, вірмени мало не стали порушниками спокою у нещодавньому відборі на світовий форум. Я не можу назвати Україну фаворитом у цьому квартеті.


— Вистачає фахівців, які дотримуються думки, що Ліга націй — чудовий плацдарм для перевірки боєм найближчого резерву.

— На мій погляд, дуже багато залежатиме від того, чи національна збірна України потрапить до Катару і тільки після березневих випробувань можна буде щось прогнозувати. Хоча й у цьому випадку вирішальне слово буде за Олександром Петраковим.


Василь МИХАЙЛОВ


Фото: ТК "Футбол"