24 грудня 2021 13:50
1

Монзуль фіксує найбільше фолів серед арбітрів Прем'єр-ліги. Також вона лідер за показаними червоним

Цьогоріч істерія навколо Катерини Монзуль трохи згасла. Комітет арбітрів УАФ все ще просуває Катерину до топів, але робиться це не так штучно та явно, як рік тому чи раніше, коли одним з пріоритетних завдань Комітету, - через відсутність інших досягнень, - було виведення Катерини на елітний рівень суддівства чоловічих команд. Показовою була ситуація з врученням нагороди найкращому рефері України за підсумками 2020-го року: її отримала Катерина, хоча критерії вибору Комітетом арбітрів УАФ представлені не були. Незалежні експерти відзначали в статусі найкращих геть інших людей.


У сезоні 2021/22, перша частина якого вже спливла, Катерина Монзуль у статусі арбітра в полі відсудила вісім матчів УПЛ, один матч групового раунду Ліги Європи серед чоловіків, один матч групового раунду Ліги конференцій серед чоловіків, два матчі жіночої Ліги чемпіонів, два матчі чоловічих збірних у
кваліфікації до ЧС-2022, два матчі жіночих збірних у кваліфікації до ЧЄ-2023 і три матчі олімпійського жіночого турніру (усього – 19).


Усього показала у цих матчах 57 жовтих карточок, шість з яких перетворилися на три червоні. Також показала три прямі червоні картки. За кількістю вилучень у першій частині сезону УПЛ Монзуль – абсолютний лідер зі значним відривом від переслідувачів. У неї шість продемонстрованих червоних карток (три з яких, одначе, – в одному поєдинку), а у найближчих "переслідувачів" (Сергій Бойко, Ігор Пасхал та Юрій Іванов) – по три.


Катерина Монзуль фіксує найбільше фолів серед арбітрів УПЛ. Також вона лідер за показаними червоними - изображение 1

Середні значення кількості боротьби на фол, дозволеної арбітром. Лідера за кількістю зафіксованих фолів та кількісю вилучень в УПЛ Катерини Монзуль немає у топ-5 / скріншот - InStat


Звісно, сама по собі статистика жовтих та червоних карток без додаткових характеристик нічого не варта в плані показовості. Про те, що Катерина Монзуль часто заважає грі, можна судити з інших, детальніших та більш поглиблених даних. Наприклад, загальна кількість фолів. Лідер поточної УПЛ – Катерина Монзуль, яка 203 рази у восьми матчах зупиняла гру через порушення правил. В середньому це по 25,4 фола за матч, що не є найгіршим показником. У Геннадія Серпутька та Андрія Шандора, наприклад, у середньому по 38 фолів за матч, в Анастасії Романюк – по 36, в Анатолія Абдули – по 35. Але ж треба "копати" і заглиблюватися далі. Якщо оцінювати таку характеристику арбітра як "кількість боротьби на фол", то Катерини Монзуль немає навіть у топ-5 українських рефері. Перш ніж зафіксувати порушення, вона дозволяє в середньому менш як 5,8 єдиноборств. А лідером тут є Денис Шурман, який дає карточку в середньому після дев'яти єдиноборств.


Катерина Монзуль фіксує найбільше фолів серед арбітрів УПЛ. Також вона лідер за показаними червоними - изображение 2

Статистика арбітрів УПЛ за підсумками першої частини сезону 2021/22 / скріншот - InStat


Примітно, що у сезоні 2020/21 Катерина Монзуль також зафіксувала найбільше серед українських суддів порушень правил в УПЛ – 418. За показником середньої кількості зафіксованих за гру фолів Катерина не була серед найгірших, але не було її у топ-5 й за показниками дозволеності боротьби. Торік її чимало критикували за зайві та необґрунтовані червоні картки (наприклад, поєдинок "Десна" - "Зоря" (07.03.2020), посібник, як не треба судити чоловічу боротьбу), хоча за середнім значенням показаних червоних карточок за поєдинок вона не була у топ-5 українських суддів. Нині ж – перша. Також сьогодні, після половини дистанції сезону 2021/22, вона перша в списку арбітрів з найбільшою загальною кількістю вилучень – шість. Торік за увесь чемпіонат Катерина показала сім червоних карток.

Катерина Монзуль фіксує найбільше фолів серед арбітрів УПЛ. Також вона лідер за показаними червоними - изображение 3

Статистика арбітрів УПЛ за підсумками сезону 2020/21 / скріншот - InStat

Ще один дуже показовий і дивний факт – різний стиль суддівства Катериною матчів українських внутрішніх та європейських міжнародних змагань. Зазвичай арбітри стараються виробити свій почерк й гнути одну лінію у всіх своїх поєдинках, а в особі Катерини Монзуль бачимо строгу вчительку арбітриню в УПЛ (лідер за показаними червоними та кількістю зафіксованих фолів) та невиправного ліберала на міжнародній арені. Починаючи з 2016-го року, вона показала у міжнародних матчах (чоловічих і жіночих команд) всього п'ять червоних карток (прямих або за дві жовті). Тобто, за п'ять років на міжнародній арені вона вилучила менше гравців, аніж за одне півріччя – в УПЛ.


Уся вищенаведена статистика представлена незалежною та авторитетною компанією InStat.

Чем менее заметен арбитр на поле, тем выше его квалификация. Исходя из данной статистики, получается все наоборот.