17 грудня 2021 22:27
2

Журналіст: "Сьогодні на Шевченка дихають отрутою практично всі і скрізь. На тренера, який знову звалив на себе щось майже нереальне..."

Журналіст Євген Гресь на своїй сторінці у Фейсбуці поділився думками про ситуацію з колишнім головним тренером збірної України Андрієм Шевченком, який зараз очолює Дженоа.


- Пишіть листи дрібним почерком


Коли в семи матчах твоя команда програє п'ять разів і ризикує опуститися на останнє місце в турнірній таблиці, знайти виправдання складно. Ніхто вже не хоче розуміти, що в суперниках у Андрія Шевченка були Ювентус і Мілан, Рома і Лаціо. Тренер знав, на що він йшов. І куди йшов - в яку команду і до яких (поки) футболістів. Не злякався, але це не його історія. Свого часу він почав тренерську кар'єру (вибачте, якщо не правий) майже на руїнах збірної України. Так, у неї була гучна вивіска - учасник чемпіонату Європи. Але не було команди і була гра - від випадку до випадку.


Шевченко ризикнув. Причому він відразу сказав - потрібен не тільки результат. Потрібен розвиток. Ігри. Футболісти. У кого перетворилися за цей час Олександр Зінченко, Руслан Малиновський, Роман Яремчук та Віталій Миколенко, ви добре знаєте. Список можна продовжити, але всіх цих хлопців готував не він - готували клуби. Ось тільки без збірної (спробуйте переконати) вийти на такий рівень неможливо.


Андрій Миколайович і його штаб допоміг багатьом хлопцям. Тут, в Україні, вони почали розуміти, що таке Європа. Перемога у своїй групі Ліги націй і чистий виграш групи відбіркового турніру Євро-2020 пройшли на такому легкому диханні, що чвертьфінал чемпіонату Європи з деякими ігровими проблемами вирішили прирівняти майже до провалу. У нас так буває. Ми просто звикли чекати і вимагати часом більше, ніж потрібно. Наші очікування - чужі проблеми.


Сьогодні на Андрія Шевченка дихають отрутою практично всі і скрізь. На тренера, який знову звалив на себе щось майже нереальне. За збірними він обігравав Мірчу Луческу, Луїса Енріке і Володимира Петковича, грав внічию з Дідьє Дешамом. Але до матчів з цими топами йшов поступово. А тут відразу - монстри на рівні клубів. Моурінью, Аллегрі, Саррі…


Важливий момент - в Шеву повірили. Спочатку в УАФ, тепер в Дженоа. Там, у провідних чемпіонатах у нас тренерів практично не було. Був Віктор Скрипник у Німеччині, але після Вердера він два роки сидів без роботи. До речі, почав в Бремені - просто прекрасно. У п'яти матчах здобув чотири перемоги із загальним рахунком 10:1. Але чотири останні ігри провалив - 3:14.


Так що гарний початок - це, звичайно, запорука успіху. Але судять все одно по кінцівці. Якою вона буде у Андрія Шевченка, залежить і від нього, і від довіри і трансферної щедрості керівників. У будь-якому випадку, давайте писати всі свої попередні думки олівцем. Раптом, доведеться прати. Як прали багато опусів після поразок Ісландії, Хорватії та Мальті. У збірній було і так. Але Шева не здригнувся. Вистоїть і зараз. Інакше не брався б…

"В свое время он начал тренерскую карьеру (простите, если не прав) почти на развалинах сборной Украины. Да, у неё была громкая вывеска - участник чемпионата Европы. Но не было команды и была игра - от случая к случаю."

Гресь, вы явно лукавите.

СбУ Фоменко прошла в квалификации плей-офф Словению и все там было хорошо.
Но, по сути кум Павелко назначил Шеву ГТ СбУ, хотя формально был Фоменко, а потом уже история: срач между игроками ДК и Шахтера, взятие в окончательный список не заслуживших там место игроков Селезнев вместо Кравца и.т.д..

Кстати, надо сказать что Дженоа стал лучше смотреться