17 грудня 2021 20:57

Блогер: "Поки корона і перельоти ще можуть бути аргументами на захист Раміреса. Але після повноцінного збору - ні"

Блогер Михайло Смоловий продовжує аналізувати гру футболістів "Динамо" в цьому сезоні.


- Лідери Динамо в сезоні

Сума очікуваних голів і гольових передач (xG + xA )


Кажуть, що Динамо знову шукатиме форварда. Ну, удачі в пошуках.

Нинішня ситуація і складна, і проста одночасно. В умовах обмеженого місцями паркування колгоспних автобусів простору, далеко не кожен форвард здатний показувати всі свої кращі якості. На це обов'язково слід звертати увагу. Потрібна людина, яка розуміє маневри партнерів в настільки обмежених обставинах, а ті, в свою чергу, будуть розуміти його.


Рамірес, наприклад, поки ніякої хімією не обріс, приїхав вже запізно.

Шкурін же набагато краще взаємодіє з партнерами, збори застав: гольові збрехати не дадуть, хімія краще.


Інша справа Денис Гармаш. Тут він давно, тому з моментами проблем не виникає - їх у нього багато. На відміну від Шкуріна Денис рідко асистує (1.67 хА), але за сумою моментів він другий в команді (7.15 xG).


Цілком можливо, що Рамірес після зборів зможе додати. Якщо просунеться у взаєморозумінні до рівня Шкуріна (хоча б), то новий форвард на другу частину сезону нам і не потрібен. У разі відсутності прогресу після місяця повноцінного тренувального процесу (осінній був же зім'ятий з вересня по грудень через ігри ДК і збірної) - можна вішати ярлик «другий Соль». Поки корона і перельоти через Атлантику ще можуть бути аргументом на захист. Після повноцінного збору - ні.


Інша історія - Віталій Буяльський. Він здатний підлаштовуватися під будь-яких партнерів, інтелекту і гнучкості вистачає. На відміну від Гармаша куди більш універсальний:


- 5.82 xG

- 5.78 xA


Тобто однаково успішно і завершує сам, і сприяє. Його замінити практично не реально за мізерні гроші. Люди з таким інтелектом шануються в своїх країнах, на відміну від нашої, де править бий-біжи. Цінники пристойні.


Десь днями прочитав смішний анекдот про Віктора Циганкова. Дослівно вже не пам'ятаю, але там були фрази "йому легше, якщо є форвард", і було ще щось про боротьбу на фланзі.


Засмучує, що журналісти не дивляться футбол, але чогось про нього пишуть. Перший повноцінний сезон в основі Вітя провів при Хацкевичі (2017/2018), тоді він прямо (xG) або опосередковано (хА) тільки в одній УПЛ взяв участь у створенні 28.23% всього командного xG. На наступний сезон цифра в УПЛ зросла до 45.26%! Тому якось тупо стверджувати, що Віті легше з Бесєдіним або важче без Бесєдіна. Нічим не обґрунтована теорія.


У діда ігровий процес менш примітивний, як у попередників.


Всі ми звикли до Ярмоленка, який опускається до центральної лінії, приймає м'яч, після чого ломиться поодинці розбивати вікна колгоспного автобуса. Так ось Циганков у діда від цієї ролі відійшов:


- 12.56 / 90 єдиноборств в атаці і 3.21 / 90 дотик в штрафній в сезоні 2017/2018

- 9.66 / 90 і 5.26 / 90 в нинішньому сезоні


Вітя більше не тягає м'яч у режимі молодого Ярмоленка, він частіше тепер виступає в ролі ресивера в штрафному майданчику, як уже літній Ярмоленко в збірній.


У нинішньому сезоні у всіх турнірах Вітя приклався до 33% командного xG, або в ролі б'є (13.21 xG), або віддає (4.02 хА).


Ось уже другий сезон поспіль Вітя не лідер команди за сумами хА (очікуваними гольовими). У нинішньому він, наприклад, більш ніж пристойно поступається Буяльському.


У нинішньому сезоні перф Циганкова більш залежний від його настрою, того з якої ноги встав, а не від наявності форварда або його відсутності, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.