16 листопада 2021 13:17

У разі виходу у плей-офф кваліфікації ЧС-2022 Україна буде поза посівом. Обмеження зі списку сіяних - Росія

Перший етап європейської кваліфікації до чемпіонату світу 2022 майже завершено. Залишилося зіграти останні матчі у двох кваліфікаційних групах. Зокрема, мають визначитися ще два учасники раунду плей-офф відбору. Це будут Туреччина/Норвегія/Нідерланди й Україна/Фінляндія.


Раунд плей-офф передбачає розділ команд на три групи, у кожній з яких буде по дві ігрові пари за принципом "фіналу чотирьох". Переможці півфіналів зіграють у фіналі, три переможці фіналів отримають путівки на чемпіонат світу.


Півфінальні пари (їх буде шість) будуть сформовані за принципом посіву. Шість кращих других місць групового раунду кваліфікації будуть у посіві, чотири найгірші другі місця групового раунду кваліфікації + два учасники плей-офф з Ліги націй будуть поза посівом. Теоретично, кожна несіяна команда на шляху до чемпіонату світу має у плей-офф пройти двох "сіянців", але можливі варіанти, коли у фіналі гратимуть дві збірні без посіву.


Наразі перед останнім ігровим днем гарантований посів мають чотири збірні - Італія, Португалія, Росія та Шотландія. Точно не потрапляють у посів Північна Македонія, Австрія та Чехія. Зараз у посів потрапляють Швеція та Польща, але теоретично їх ще можуть витіснити з посіву представники груп G (Туреччина/Норвегія/Нідерланди) та D (Фінляндія/Україна). Слід пам'ятати, що у рейтингу других місць не враховуються очки з шостою командою групи. Саме тому у Польщі, наприклад, 14 очок, а не 20, як фактично є у кваліфікаційній групі.



Змінити картину посіву з групи D, правда, може тільки Фінляндія - якщо переможе Францію з великою різницею м'ячів (+7). А ось в України такого шансу немає. Якщо наша збірна опиниться у плей-офф, то гарантовано буде поза посівом. При цьому у нашої збірної тоді буде обмежений вибір суперників - з посіву точно не дістанеться Росія. З країною-агресором ми точно будемо розведені по різних групах, як зазначає УЄФА, з політичних причин. Фактично ж - через агресію, через війну, розв'язану Росією на Донбасі.


Для виходу у плей-офф Україні потрібно перемогти Боснію і Герцеговину та дочекатися поразки Фінляндії від Франції. У разі нічиєї Суомі з чемпіонами світу доведеться враховувати додаткові показники - забиті-пропущені, кількість голів, особисті зустрічі. Матч України проти Боснії і Герцеговини розпочнеться о 21.45.