11 листопада 2021 20:27

Юрій БЕРЕЗА: "Питання часу, коли підуть у небуття канонічні фанати "Дніпра", як і церква Московського патріархату"

Почесний президент "Дніпра-1" Юрій Береза розповів про взаємини з уболівальниками.

- На матчі ветеранів "Дніпра" і збірної України ми побачили триваючий конфлікт між ультрас і клубом "Дніпро-1". Разом з тим фан-сектор "Дніпра-1" вже три роки як порожній, на стадіоні тиша. Чи є які-небудь плани щодо вирішення конфлікту?

- Спортивний клуб "Дніпро-1" відкритий для найменших ініціатив створення ультрас, всіх уболівальників, але я вважаю, що це не повинно бути командно-примусово.

Є хвороблива уява деяких людей. Говорили: "Одне місто – один клуб". Потім з'являється якийсь клуб "Дніпро-1918". Коли все побудовано на брехні і залякуванні, це не може існувати. Про "Дніпро-1918" - тоді ж робили "народну команду", збирали кошти, я теж перерахував деяку суму, а потім до мене прийшла поліція і повідомила, що це афера.

Фанатські рухи повинні бути природними. Це питання часу, коли вони виникнуть. Я готовий підтримувати, але офіційно організовувати не буду. Питання часу, коли підуть у небуття "канонічні фанати ФК", як і церква Московського патріархату. Коли прийдуть успіхи в Європі, все буде. Ось кажуть: "Немає фанатів – немає традицій". Ми - молодий клуб, традиції з'являться. Задайте мені через рік це питання. Після виходу СК в єврокубки багато що зміниться.

- А що стосується вирішення конфлікту?

- У мене немає конфлікту.

- Згадаємо момент створення клубу. Ви тоді зробили заяву, що ультрас підтримують створення клубу.

- Це було на барі у Роми Зозулі, була розмова, що потрібно врятувати "Дніпро". Я їм пояснив, що не вийде, є власник, потрібно з ним домовлятися. Інший варіант - це створювати щось інше. Ніхто не хотів ризикувати, а я ризикнув. Починаючи з першого матчу, говорили, що без варіантів, через 5-10 років в першу лігу. Але, як бачите, через 2 роки в УПЛ. Хто залишився із зірок ФК? Нікого не було. Супряга був зіркою? Ні. Кравченко був зіркою? Ні. Була молодь і ветерани. Пройшли другу, першу лігу, не вилетіли. У перший же рік боролися вже за зону єврокубків - сказав Береза.


Фото - СК Днiпро-1