25 жовтня 2021 10:27

Ілля БЛИЗНЮК: "Шахтар" виглядав важким, і в рівних складах у нього могли бути проблеми з "Ворсклою"

Проаналізувати поєдинки 12-го туру Прем'єр-ліги за участю лідерів, а також дати оцінку іншим зустрічам Команда1 попросила екс-гравця збірної України Іллю Близнюка.


- Шахтарю стало простіше здобувати перемогу після вилучення Тілля, - зазначив Близнюк. - Цей момент став ключовим. Не знаю, чи варто було видаляти футболіста Ворскли чи ні, - про цей епізод говорять різне... Але я впевнений - в рівних складах була б інша гра. Шахтар був важким, і у нього могли бути проблеми.

Однак, гірники виграли, і вгорі турнірної таблиці збереглася інтрига. Важливо, що в поєдинках з лідерами інші команди УПЛ хочуть відібрати очки, намагаються створювати і забивати. Що стосується Шахтаря, то стиль де Дзербі, звичайно, видно. Гра гірників змінилася - стало більше контролю м'яча, але ось завершення атак накульгує. Думаю, що тренерський штаб гірників знає, над чим ще належить попрацювати.


- Що скажете про матч Динамо - Дніпро-1?


- Дніпряни вирішили зіграти за схемою 5-3-2 і навіть не вибігати в контратаки. Як мінімум двічі у гостей були моменти, коли вони могли швидко висунутися до воріт Бущана, але не стали цього робити і загальмували атаку, віддавши м'яч назад. В цілому, Дніпро-1 не створив динамівцям проблем, і заміни Йовічевича нічого не змінили.


Луческу провів очікувану ротацію і зробив у цьому матчі ефективні заміни, що допомогло оформити потрібний результат. Відмінний м'яч забив Циганков, а потім крапку поставив Гармаш - після цього гра була зроблена. Дніпро-1 був дуже важким і залишив Довбика на голодному пайку, а Динамо було напрочуд свіжим.


- Зоря і Колос гідно завершили тур?


- Колос не створив у цьому матчі жодного моменту. Складно в такому випадку претендувати на очки. Зоря забила після швидкої зустрічної атаки, яку завершив Сайядманеш. Дуже багато боротьби і фолів було. Приємно здивувало, що Зоря після важкого поєдинку в Болгарії виглядала свіжо, що говорить про хорошу роботу тренерського штабу, який зумів відновити підопічних.


- З інших матчів туру щось можете виділити?


- Поєдинок Рух - Минай. Це не гучна вивіска, але футбол мені сподобався. Рух дотерпів і зрівняв рахунок. Хороша гра - не за змістом, звичайно, а за голами і моментами.


- Кандидат на виліт з УПЛ вже визначився?


- Визначилася четвірка... Для них головне - не втрачати очки в матчах між собою. Розпилюватися на все і на всіх - ще складніше стане. Але зараз важко сказати, хто до екватора чемпіонату може впасти на саме дно.


- Металіст 1925 і Верес вас не здивували?


- Це конкурентоспроможні команди. Ще в першій лізі вони виглядали дуже добре і непогано стартували в УПЛ. Їм потрібно було тільки обкататися в еліті. Тепер у Металіста 1925 і Вереса є необхідний досвід. Крім того, у Вереса багато досить кваліфікованих гравців, і склад більш збалансований, ніж у Металіста 1925. Вони потихеньку забралися в середину турнірної таблиці і вже закріпилися там.


- Який з матчів 12-го туру вам найбільше сподобався і кого з футболістів можете виділити?


- Найкращим за змістом, тактикою і за замінами (у виконанні Мірчі Луческу) був поєдинок Динамо - Дніпро-1. Що стосується гравців, то я відзначу, в першу чергу, голи - Батюшина у ворота Інгульця і Циганкова у ворота дніпрян.


Богдан ЛЕОНЧУК


Фото - МФК "Миколаїв"