18 жовтня 2021 18:56

Олег ФЕДОРЧУК: "У "Динамо" більше шансів, ніж у "Шахтаря", успішно завершити матч 3-го туру Ліги чемпіонів"

"Шахтар" у третьому турі групового етапу Ліги чемпіонів прийме мадридський "Реал". Поєдинок відбудеться 19 жовтня в Києві, на НСК "Олімпійський" і розпочнеться о 22:00. Український тренер і футбольний експерт Олег Федорчук в інтерв'ю Footboom поділився очікуваннями від цього поєдинку, а також проаналізував матчі 11-го туру чемпіонату України.


- Я, як тренер, не дуже любив, коли моя команда здобувала такі ось перемоги, як "Шахтар" у матчі з "Зорею" - 6:1, - зазначив Олег Федорчук. - Але не думаю, що така велика вікторія якось вплине на "гірників". "Зоря" просто провалила гру.

"СТОЇТЬ ПИТАННЯ: ЯК ОБІЙТИ "ШЕРИФ"?

- Важко сказати, в якому стані зараз "Шахтар". У Де Дзербі було 10 спокійних днів, і він цілеспрямовано готував команду до "Реалу", не до "Зорі", а саме до зустрічі з мадридцями. Зараз перед " Шахтарем "стоїть питання: як обійти "Шериф"? Якби не сталося поразки в Тирасполі, то і розклад перед поєдинком з "Реалом" був би інший. Але тепер необхідно обігравати мадридського гранда, без варіантів.

- Що найбільше викликає тривоги в грі "Шахтаря"?

- Матч з "Реалом", думаю пройде на зустрічних курсах, що не дуже добре для "гірників". Атака і півзахист "Шахтаря" в середньому по класу вище, ніж оборона. Є в футболі таке поняття, як індивідуальна тактика, коли оцінюється те, як гравець буде діяти один в один. У цьому плані, є тривога за гру захисників "гірників" - один в один проти футболістів "Реала", і є питання до дій таких захисників, як Кривцов і Матвієнко на другому поверсі, у верховій боротьбі.

Де Дзербі, безумовно, працює якісніше, ніж Каштру. Командна гра "Шахтаря" стала більш якісною. Однак, італійському тренеру потрібно ще рік-два, щоб поліпшити індивідуальну гру кожного футболіста "Шахтаря". Навіть Степаненко - досвідчений гравець, якому вже за 30, каже, що багато чого з того, що вимагає Де Дзербі, він не вміє робити. І це видно в грі за збірну…

"ПОМІТНО, ЩО ТРУБІН ДОВГО НЕ ГРАВ"

- Пятов і Степаненко, які відпочили в 11-му турі УПЛ, вийдуть на матч з "Реалом"?

- Не думаю, що Де Дзербі буде розраховувати на них у поєдинку Ліги чемпіонів. Той же Тимчик в "Динамо" отримав перед "Барселоною" повноцінне навантаження. У "старті" слід очікувати Трубіна, який, правда, в матчі з "Зорею" спочатку багато помилявся. Помітно, що Трубін довго не грав. І це теж має значення.

- Якого результату чекаєте в поєдинку "Шахтар" - "Реал"?

- Мені здається, що зустріч завершиться внічию - 1:1, хоча я, звичайно ж, бажаю "гірникам" перемоги з рахунком 1:0. Це не той "Реал", що був рік тому. У "Шахтаря" не повинно бути якогось психологічного напруження, адже склад практично той же, і "оранжево-чорні" успішно грали проти мадридців.

Питання тільки в тому, хто в "Шахтарі" зараз здатний повести за собою команду, яка, якщо сценарій матчу складається не на її користь, не завжди може витягати гру. Вважаю, що лідером на полі може бути Степаненко, але тренер йому не довіряє. Подивіться, як Мірча Луческу береже Сидорчука, тому що він – лідер, помічник тренера на полі.

"ДИНАМІВЦІ НАВІТЬ НЕ ВОРУХНУЛИСЯ"

- Як оціните велику перемогу "Динамо" над "Львовом"?

- Найближчий суперник киян у Лізі чемпіонів - "Барселона" в недавньому турі чемпіонату Іспанії пристойно зіграв. Але все одно у "Динамо" більше шансів, ніж у "Шахтаря", успішно завершити матч 3-го туру Ліги чемпіонів. Зустріч зі "Львовом" пройшла, практично, без боротьби. Не варто всерйоз міркувати про те, що львів'яни першими відкрили рахунок. Такі пенальті, коли м'яч просто потрапляє в руку з відстані в 20 см, не повинні призначатися. Миколенко просто не міг прибрати руку.

Зазначу те, що динамівці після епізоду з 11-метровим навіть не ворухнулися – у них є впевненість. Незважаючи на те, що "Львів" довго готувався до "Динамо" і грав у п'ять захисників, кияни подолали всі перешкоди. Зрозуміло, що "Львів"- це не "Барселона", і матч з ним абсолютно не інформативний. Тонус у лідерів "Динамо" нормальний – добре виглядають Гармаш, Циганков, Миколенко, та й весь захист, в цілому. Але прогноз мій на поєдинок з "Барселоною" все одно, не дуже райдужний – поставив би більше на нічию.

"МАРІУПОЛЬ" ПОРАДУВАВ СВОЄЮ ГРОЮ"

- Що ще в 11-му турі вас вразило?

- Всі результати були прогнозованими. Здивувала слабка гра "Ворскли", незважаючи на її перемогу над "Олександрією". Поясненням цьому може бути тільки усічений склад полтавців. Обігравши "Олександрію", "Ворскла", вважаю, остаточно вибила одного з конкурентів у боротьбі за бронзу.

"Маріуполь" порадував своєю грою, хоча і поступився "Металісту 1925". Поразка не заслужена, але у приазовців є проблеми в обороні – вони дуже легко пропускають. Позначається не тільки те, що у складі багато молодих футболістів, а й те, що тренер у "Маріуполя" молодий. Його рішення в кінцівці матчу не спрацювали.

Крім того, в черговий раз розчарувала "Десна". З таким складом чернігівці повинні мати більший запас очок. Багато вже говорилося про внутрішні проблеми в цьому клубі, але в "Десну" приходять навіть такі футболісти, як Владлен Юрченко. Значить, варто сподіватися, що ігрова криза "Десни" не затягнеться.

Олег Семенченко