15 жовтня 2021 20:53
1

"Думки рухатися вперед є". Ігор Костюк про те, чи готовий він працювати на більш високому рівні

Головний тренер "Динамо" U-19 Ігор Костюк в інтерв'ю шоу "Бомбардир" розповів про те, чи хоче він у майбутньому попрацювати на більш високому рівні.


- Наскільки ви готові до роботи в дорослому футболі?

- Я зараз на шляху навчання. Вже рік відучився, ще рік залишився. Потім отримаю ліцензію PRO. Все поступово йде, поки не заглядаю вперед і живу сьогоднішнім днем. Керівництво клубу довіряє мені роботу з цим віком, і поки ми успішно справляємося. Гравці ростуть і поповнюють не тільки склад першої команди, а й збірної України. Тому всьому свій час.


- Ви думали, як розвиватися далі? Чи чекати далі в "Динамо", розвиватися і продовжувати готувати футболістів, або піти кудись в менш тепле містечко?

- У кожного свій шлях. Хтось йде по одному шляху, а хтось - по-іншому. Нинішній тренер дортмундської "Боруссії" Марко Розе зі своєю командою "Зальцбург" виграв юнацьку лігу УЄФА і пішов на підвищення.


Коли ми були в Ньоні, де збирали всіх учасників турніру, спілкувалися з Розе. Він сказав, що на інтуїції і своєму чутті дійшов до рівня дортмундської "Боруссії". Через команду U-19 піднявся, став тренером основного складу "Зальцбурга". Це довіра. За кордоном ростять не тільки футболістів, а й тренерів.


Думаю, у нас теж такі приклади є. Той же Сергій Ребров, який був помічником в "Динамо-2", потім став асистентом Блохіна, а пізніше сам очолив команду.


Мені ж зараз потрібно отримати ліцензію PRO, а далі вже все буде залежати від обставин. Але думки рухатися вперед є.


- Є приклад вашого колеги Юрія Мороза, у якого теж все виходило на молодіжному рівні, але після переходу в "Чорноморець" справи йдуть не так добре…

- Це ж Прем'єр-ліга. До того ж потрібно враховувати всі обставини, тих гравців, які у нього в команді виступають. Потрібен час на адаптацію, адже це футболісти з чемпіонату U-21, які не можуть відразу заявити про себе в УПЛ.


- А ви готові ризикувати?

- Все залежить від ситуації і обставин. Яка команда, які завдання ставить, який підбір футболістів - це все аналізується і індивідуально розглядається. Я в структурі клубу "Динамо" працюю, тут багато гравців, яких я тренував, знаходяться в першій команді. Я добре знаю їх потенціал, психологію. Я вже тут і цим корисний на сьогоднішній день.


Якщо потрібна буде допомога клубу і потрібна буде моя робота – я готовий допомагати і далі. Але зрозуміло, що всі ми хочемо чогось більшого. Коли буде пропозиція, будемо разом з керівництвом клубу розмовляти і подивимося, як рухатися далі. Але спочатку потрібно отримати ліцензію, щоб працювати в УПЛ.


- Але ви розумієте, що можете зіткнутися знуться з тією ж проблемою, що і Петраков, який прийшов до збірної і почалися розмови, що він – дитячий тренер і все життя тільки з юнаками працював?

- Завжди є критики. Ми говорили про Марко Розе, який працював з юнаками, потім пішов у першу команду і забрав з собою майже половину молодіжного складу. Нагельсманн теж працював з молоддю, а потім пішов і почав тренувати дорослу команду. Цього не потрібно боятися. Дорогу подужає той, хто йде.


Якщо ти не будеш пробувати, не будеш в тренді і не будеш розуміти, рано чи пізно настане момент, коли потрібно буде поліпшуватися і тренувати дорослу команду.


- Таке бажання є, як я зрозумів з Ваших слів…

- Да. Я пішов на ліцензію Pro вчитися, щоб поліпшити свої знання, відкрити щось нове. Ми не стоїмо на місці.

Довольно-таки не глупый человек