15 жовтня 2021 12:09

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Боснію і Герцеговину ми ввели в ранг Іспанії та Франції, але це середня команда"

Не встигла збірна України зіграти свої жовтневі матчі у відбірковому турнірі ЧС-2022, а вже сьогодні стартує 11-й тур в УПЛ. Про минуле і майбутні події zbirna.com поговорила з колишнім півзахисником національної дружини Сергієм КОВАЛЬЦЕМ.


- Сергію Івановичу, збірна любить нести інтригу. Ніяк ми не можемо спокійно грати в другому таймі…

— Цілком правильно. Просто в першому таймі поєдинку з боснійцями потрібно було забивати другий, третій м'яч. Моменти для цього були у Яремчука, Циганкова, Тимчика, гра синьо-жовтим давалася. Та й у дебюті другого тайму той же Тимчик міг закривати гру. Хоча сам матч мені сподобався. Ми знову не програли у Львові, але, безумовно, хотілося перемоги.


- Посипати голову попелом ще рано?

— Звичайно. Так, зараз не все залежить від збірної України, однак фінам ще потрібно виграти у тих же боснійців на виїзді. А потім ще французам дати бій. Тому, на мій погляд, доля другого місця в нашій групі буде вирішуватися у матчі-відповіді Боснія і Герцеговина — Україна.


- Який для вас був найпозитивніший момент у цьому матчі?

- Гра Андрія П'ятова, Андрія Ярмоленка та вболівальники на «Арені Львів». Ми повинні були вигравати цей матч.


- Таких виконавців, як Зінченко, Малиновський, Буяльський нам не вистачало?

— Так. Тарас Степаненко втомився, програв два важливих підбору, але тренер гнув свою лінію. Тільки наставник відповідатиме за результат. Команда-то непогано грає. Боснію і Герцеговину ми ввели в ранг Іспанії і Франції, але це середня команда, повторюся, ми повинні перемагати таких суперникiв.


- Вже сьогодні поновлюються матчі УПЛ. Центральний поєдинок тура Шахтар - Зоря. Луганчанам буде трохи простіше добути позитивний результат, враховуючи кількість гравців донецького клубу, задіяних у різних збірних?

- Зоря зараз така команда, яка може зіграти як вдало, так і провально в матчі з будь-яким суперником. Хоча, дійсно, після збірних завжди непросто психологічно переключитися на матчі внутрішньої першостi. Це стосується і єврокубкових поєдинків. І результат десь грає свою роль. Тому луганчани мають непогані шанси як мінімум не програти.


- Чи буде Динамо настільки складно в матчі зі Львовом, як шахтарю із Зорею?

- На чолі Динамо стоїть досвідчений наставник, який, на відміну від Роберто Де Дзербі, пройшов всі ці етапи роботи у своїй тренерській діяльність. Мірчі Луческу, можна сказати, більше адаптований до таких ситуація. Упевнений, що і в Шахтарі, і в Динамо відбудеться ротація. Підопічним Олега Дулуба відступати нікуди, у Львові завжди складно грати гостьовим командам, проте кияни повинні брати своє.


- У майбутніх матчах гірники і динамівці будуть тримати в розумі матчі Ліги чемпіонів проти Реала і Барселони відповідно?

- Кожен матч у такому турнірі дає стратегічний варіант розвитку. Але ці два спаринг-матчі для наших клубів, без сумніву, дуже важливі для подальших перспектив. Вірю і сподіваюся, що мотивація в цих поєдинках в українських команд буде позамежною. При цьому дуже важливо зіграти правильно, спокійно і впевнено. Шанси на позитивний результат обов'язково будуть.


- Другий центральний матч туру Олександрія - Зоря?

- Можливо, але особисто мені подобається кожен матч в УПЛ. Це наші, українські матчі. Багато хто говорить, що вітчизняна першість дуже слабка, через це збірна не дотягує до певного рівня. Проте якщо завжди так говорити, то воно і буде вважатися слабким. У нас класний чемпіонат, тренери, президенти. Потрібно поважати людей, які вкладають свої душу і гроші в футбол в наш непростий час. Потрібний разом думати, а потім і робити все для того, щоб вітчизняний футбол більш конкурентоспроможним, тоді і збірна України буде ще кращою.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК