11 жовтня 2021 11:43
4

"Чому "вмирає" Ярмоленко?". Блогер - про матч Фінляндія - Україна

Блогер Михайло Смоловий продовжує аналізувати матч Фінляндія-Україна (1: 2).


- Усереднені позиції, розподіл атак і передач


Існує думка, що петрабол - це про подобається/не подобається, мовляв, виключно смакове, і питання переваг. М - маніпуляція. Вибір стилю - це питання виживання, і не більше. Там в закріплених висить порівняння того, як одні й ті ж футболісти стали чемпіонами, за рік відігравши 20 очок відриву, просто змінивши петрабол на щось більш осмислене. Якщо у тебе немає Облака у воротах і захисту рівня 1/4 ЛЧ, то енерговитратний футбол - шлях в нікуди.

Давайте повернемося в київський матч з Францією (1:1) і трошки помозгуем:

- з Францією ми здійснили за матч 65 втрат (36 у перших двох третинах)
- з Фінляндією вчора у нас 105 втрат (тільки в двох перших 65, як з Францією all-around за весь матч)

Це відсилання до теми энергозатраности. Володіння 40.97% з Францією і 43.75% вчора. Плюс-мінус. Але в сухому залишку:

- Україна вступає в сумі в 66 дуелей в захисті / за нейтральний м'яч з Францією
- Україна вступає в сумі в 111 (+45) дуелей в захисті / за нейтральний м'яч з фінами

Тому ще раз:

- за ідентичний час без м'яча у нас різний обсяг оборонного навантаження
- з Францією у нас 88.19% точності передач і 4.7 за володіння, а вчора тільки 83% точності і 4.16 передач за володіння

З фінами поки було здоров'я, ми намагалися в кожній атаці втекти. Потім вже намагалися втекти на милицях. З Францією - ні, була якась міра в цьому. З Францією у нас 119 передач вперед при 124 поперечних. Вчора - 145 вперед при 143 поперечних. Ось і вся історія:

- 83.87% точності пасів у фінальну третину з Францією
- лише 54.56% точності пасів у фінальну третину вчора

У першому випадку говоримо про спробу підготувати підконтрольне входження до фінальної третини французів, у другому говоримо про рандомність цього процесу.

Від ще більшого браку рятували входження у фінальну третину з м'ячем у ногах, наприклад, Шапаренко - 6 ривків з просуванням.

Ці передачі кудись туди - це ті самі зайві спроби суперника спорудити атаку. Спроби, яких можна уникати використовуючи більш раціональний game management. Не можна постійно ходити по лезу ножа, що довели попередні матчі...

Ще один фактор - витрата енергії. Тренер каже, що всім подобається такий футбол, можливо. Але реально доходимо до крайності: Роман Яремчук (наш єдиний форвард) лідер команди за кількістю передач в останню третину (6). Як тобі таке, Ілон Маск? А потім він же лідирує за кількістю торкань у штрафному (8). У такому режимі його не вистачає на весь матч: його можна використовувати більш толково. Ми ж просто годуємо його передачами з просуванням (20)...

Так, можна грати і так, але це нераціонально перевантажувати одного гравця. Рома на полі досить розумний в питаннях прийому, тут він не гірше Буяльського, як ресивер. Але Бую дід мінімально використовує для транзицій. Петраков використовує для перехідних фаз і ресивера, він займається не тільки пошуком простору - він змушений займатися і плеймейкінгом частково.

Чому вмирає Ярмоленко? Болісний удар по нирках це аргумент, але такий же аргумент і факт, що 18 (!) з 25 (!) позиційних атак ми спорудили флангом Андрія! Ярмоленко не витримує повні матчі АПЛ в дуже високому ритмі. Тут віддає все, що може - його гасять 5 (!) раз фолами. Але що ми буде робити після 80 ' хвилини, якщо нам потрібно вигризати? Яремчук і Ярмоленко нам в "пізніх раундах" не помічники з Боснією: чисто на морально-вольових. Довбик і Булеца нехай своїм Дніпрам і Зорям допомагають не огрібати 0:3. Не рівноцінні заміни поки...

Тому ще раз: це не питання смаку, це питання виживання. Якщо поки всі живі не робимо заділ, то в кінці вже рулетка кожен раз. Потрібна велика гнучкість і поправка на ресурс, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.

В нас футболісти далеко не топ рівня, і немає глибини складу.
Вы правда думаете, что вам все ясно, только тренера и команда не понимают этих вещей? Наверное, если бы слева, справа и в центре было по Ярмоле и второй равносильный Яремчук на лавке, и баланс был бы и атаки были бы распределены по-другому.
В кои то веки что-то толковое написал, без подьебок и хейта. Надо же...
Загалом правий, потрібен баланс.