10 жовтня 2021 16:08

Характер переможців. Як динамівці вийшли до фіналу Кубку СРСР-1966

9 жовтня 1966 року київське «Динамо» провело драматичний поєдинок півфіналу розіграшу Кубка СРСР проти мінських одноклубників. Кияни були явним фаворитом поєдинку, проте наша команда стикалася з великими труднощами, і в підсумку проявила характер, здобувши таку важливу перемогу.


Матч пройшов на нейтральному полі в Тбілісі. 40 тисяч місцевих уболівальників прийшли на власні очі побачити зустріч динамівських колективів, і у своїй більшості місцева публіка підтримувала киян. На шляху до півфіналу кияни легко перемогли «Зеніт» (3:0), «Спартак» (4:1) та ставропольське «Динамо» (1:0), лідирували в чемпіонаті й вважалися серйозними фаворитами у цьому протистоянні.


Мінчани вийшли на матч, як на останній бій, і з перших хвилин показали, що легкої прогулянки у киян не буде. Суперник часто порушував правила, по ногах отримали Бишовець, Сабо, Хмельницький. Весь план на гру Віктора Маслова був нейтралізований постійними порушеннями правил з боку мінських гравців, і в результаті їхній розрахунок спрацював - кияни почали грубити у відповідь і замість конструктивного та атакувального футболу вийшла груба й в'язка гра.


Наша команда могла уникнути проблем та зняти питання ще в першому таймі, але Бишовець втратив дві хороші нагоди відзначитися. Мінськ відповів шикарним моментом у Малофєєва, але Едуард забарився при виході віч-на-віч із Рудаковим та не зумів пробити по воротах.


***


Після перерви в черговий раз дісталося по ногах Бишовцю, і форвард «Динамо» не стримався. В одному з моментів Анатолій грубо вдарив суперника та отримав червону картку (рідкісний випадок у ті часи!).


Мінчани в певному ігровому відрізку перехопили ініціативу, але підопічні Маслова грамотно діяли в обороні, а наприкінці основного часу втратили найкращий шанс у матчі, коли Хмельницький поцілив у стійку.


У додатковий час усе вирішив стандарт від киян. Біба зі штрафного навісив на дальню стійку, де знаний майстер гри на «другому поверсі» Турянчик результативно замкнув подачу. Йшла 115-а хвилина матчу й можливостей відігратися у суперника вже не було.


У другому півфінальному матчі в Ленінграді московське «Торпедо» розбило одеський «Чорноморець» 3:0 та вийшло до фіналу. А у вирішальному матчі за Кубок повністю реабілітувався Анатолій Бишовець, який підвів команду в півфіналі. Але це вже зовсім інша історія...


9 жовтня 1966 року, Тбілісі, стадіон «Динамо». 16 градусів. 40,000 глядачів


1/2 фіналу Кубка СРСР


«Динамо» (Мінськ) - «Динамо» (Київ) - 0:1


Гол: Турянчик 115


«Динамо» (Мінськ): Глухотко, Колтунов, Зарембо, Ремін, Савостіков (кап), Толейко, Арзамасцев, Адамов, Мустигін (Васильєв, 100), Малофєєв, Погальніков


«Динамо» (Київ): Рудаков, Щегольков, Соснихін, Островський, Турянчик, Сабо, Мунтян (Пузач, 60), Медвідь, Біба (кап), Хмельницький, Бишовець


Попередження: Арзамасцев - Щегольков


Вилучення: Бишовець (48)


* На фото динамівці після фіналу Кубка СРСР-1966. На жаль, фотографій хорошої якості поєдинку проти мінського «Динамо» не збереглося.


Фото - ФК «Динамо»