4 жовтня 2021 17:49

Венгер про ЧС кожні 2 роки: "Відбір можна вмістити в 1-2 вікна. Турніри клубів переривалися б рідше, поїздок у Збірні буде менше"

Глава відділу ФІФА з глобального розвитку футболу Арсен Венгер розповів про свою ідею проводити чемпіонат світу кожні два роки.


"Кваліфікацію можна було б вмістити в одне або два вікна, весь інший час гравці б перебували в своїх клубах протягом сезону. Клубні турніри переривалися б рідше, поїздок до збірних стало б менше. Це відкрило б можливість проводити великі турніри по завершенні сезону-Чемпіонат світу або Європи. А потім гравці б отримували обов'язковий 25-денний відпочинок перед стартом наступного сезону.

Ми консультувалися з топ-футболістами, і я знаю, що вони воліли б частіше брати участь у великих матчах і рідше – в товариських. Більшість найсильніших гравців виступає в Європі. Відповідно, південноамериканцям, африканцям, азіатам доводиться пролітати по 300 тисяч км кожні чотири роки. Рутинні перельоти, зміна клімату, джетлаг – все це серйозне навантаження.

Моя ідея фундаментально відрізняється від проекту Суперліги - я не хочу створювати закритий гурток. Я за інклюзивність у футболі і хочу, щоб у всіх країн був шанс. З 211 членів ФІФА 133 ніколи не брали участь в ЧС. Якщо турнір буде проводитися частіше, то і шансів у них буде більше.

Що стосується критики ідеї з боку УЄФА і КОНМЕБОЛ, вони не бачать картину цілком. Останні 20 років у фінальних стадіях ЧС практично завжди грають тільки збірні з Європи і Південної Америки. А перемагають тільки європейці. Решта не беруть участі в цих матчах, тому не можуть скоротити відставання. Якщо Чемпіонат світу проводився б частіше, у цих команд було б більше можливостей для участі і, відповідно, це було б мотивацією розвивати молодих гравців", - сказав Венгер.