16 вересня 2021 10:32
5

В'ячеслав ШЕВЧУК: "Де Дзербі потрапив на гачок до Вернидуба"

Підвести підсумок невтішного для Шахтаря стартового поєдинку в груповому раунді Ліги чемпіонів, в якому гірники на виїзді поступилися молдавському Шерифу (0: 2), zbirna.com попросила колишнього захисник донецької команди В'ячеслава ШЕВЧУКА.


- В'ячеслав, для вас поразки Шахтаря від Шерифа стало шоком?

- Я бачив не один матч Шерифа в нинішньому сезоні, в тому числі і в кваліфікації Ліги чемпіонів. Я був упевнений, що для Шахтаря це буде вкрай складний поєдинок. Молдавська команда в чудовому стилі обіграла в плей-офф турніру Црвену Звезду і загребське Динамо. Стиль Шерифа схожий на стиль Зорі часів Юрія Вернидуба. Тільки в Луганську тактична розстановка у колективу була 4-2-3-1, а зараз, проти гірників, - 4-1-4-1. Вернидуб дуже грамотно зіграв в минулому поєдинку. Середній та низький блок при обороні, а при перехопленні проводилися швидкі атаки, причому, відпрацьовані до автоматизму. Одна-дві передачі і противник уже біля штрафного Пятова ...


- Чому донеччани виявився до цього не готові?

- Шахтар неправильно зіграв тактично. Шериф пресингував тільки в тих моментах, коли гірники виходили від воріт. Це фішка Де Дзербі, отримати простір за спиною захисників суперника і використовувати його. На жаль, цього не вийшло. Юрій Вернидуб все проаналізував. Упевнений, що наставник дивився і матчі Сассуоло, коли Де Дзербі тренував цю команду.


У минулій грі центральний нападаючий, два інсайда і флангові гравці класно переміщалися при пресингу, особливо чітко це було видно в першій половині першого тайму. Де Дзербі потрапив на гачок до Вернидуб.


У чемпіонаті України у Шахтаря теж є проблеми. Всі знають, що гірники атакують через центр, ось суперники і пристосувалися. Раніше флангові захисники високо піднімалися, а крайні вінгери заходили в центр. Так, зараз Шахтар діє по-іншому, це стиль Де Дзербі, але я в великому шоці від того, що сьогодні сталося. Футболісти Шерифа були дисциплінованими, мотивованими, голодними, а Шахтар просто вийшов на поле і тримав м'яч. Так, гірники створили пару моментів, але це було ні про що. Молдавани добре перекривали всі зони на підступах до свого штрафного.


- Недооцінка мала місце?

- Не думаю. Це Ліга чемпіонів. Повторюся, Вернидуб переграв Де Дзербі. Якби Шахтар зі стартового свистка зіграв від оборони, так як Шериф, то не сумніваюся, що гірники виграли б. Або, як це було в поєдинку з Монако, коли монегаски змусили Шахтар грати другим номером, а коли суперник втомився, у Шахтаря на поле вийшли свіжі і швидкі Фернандо і Мудрик/..


У молдавської команди є проблеми при позиційних атаках. Але як показав матч, у наставників Шахтаря був план А, але не було плану Б. Весь матч пройшов за одним сценарієм, що було вигідно Шерифу. Гірники не піднесли суперникові сюрпризів. Хоча дивно, адже Де Дзербі італієць, а вони схиблені на тактичних схемах.


- Наставник Шахтаря вперто ігнорує Тараса Степаненко. У відборі у команди був повний провал.

- Де Дзербі пояснює це тим, що він хоче, щоб Маркос Антоніо і Майкон контролювали м'яч і швидко починали атаки. Степаненко - досвідчений футболіст, дотримується баланс, хороший при стандартах, але більше акцентований на оборону. Ось якби Шахтар зіграв так, як я говорив, то Тарас в цій ситуації був би незамінний. Але тренер, на жаль, особливо не довіряє цьому півзахиснику.


- Після цієї поразки під питанням виявляється навіть вихід в Лігу Європи для Шахтаря?

- Ні. Попереду ще п'ять матчів. Важливо правильно проаналізувати минулий поєдинок. Де Дзербі перспективний, але ще молодий тренер, він набиває шишки. Хотілося, щоб ця ляпас пішла наставнику на користь, і Шахтар в наступних матчах знав, що потрібно робити на полі, навіть якщо гра не складається, - потрібно вміти перебудовуватися.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК

Де дзерби упрямый осёл, и это факт! Он гнёт свою линию до конца, и по ходу матча не сильно изменяет тактическую схему, веря в неё... Вчерашний матч, тому пример, вплоть до второго гола. В чемпионате Украины осечки команды, это те же причины. Походу у чувака явные проблемы с самим собой, отсюда все те речи мотивационные, упрямство и вера в себя словно он Богом помазанный.
Сховати
Ferad, з Сасуоло получалось, час покаже
Сховати
Буковина, что получалось с Сассуоло? Середняк чемпионата Италии, максимум 1/8 Кубка и последнее место в единственном выступлении в ЛЕ в группе с Генком и Рапидом. Понтов много, опыта, особенно еврокубкового, ноль.
Сховати
Santos, досвіду єврокубкового точно нуль, я мав на увазі те, що саме він зробив Сасуоло середняком. Він точно не топ, але з числа перспективних. Недарма були пропозиції від пристойних клубів. Але що з того буде, час покаже.
Ferad, Фонсека тоже так начинал, скоро вернется к конспектам Луческу..