13 вересня 2021 09:44
1

Головний тренер "Бенфіки" Жорже Жезуш. Вперед, по трупах!

Фото - Depositphotos.com


Жорже Жезуш, чия «Бенфіка» вже у вівторок зіграє з київським «Динамо», не страждає від скромності, не терпить втручання в свою роботу і має масу ворогів. А його команда така ж, як він, - агресивна і безкомпромісна.

Послідовно прибравши зі шляху московський «Спартак» і голландський ПСВ, «Орли» готуються старту в груповій стадії Ліги чемпіонів, куди вони повернулися після дворічної перерви. У нинішній кампанії вони постараються взяти ті вершини, до яких не дотяглися в попередній. Команда стартувала з місця в кар'єр - вигравши в Прімейра п'ять матчів з п'яти і захопивши одноосібне лідерство. І цілком очевидно, що поверненням чемпіонського титулу коло стоять перед клубом завдань не обмежується. Завдяки старанням Жоржа Жезуша черговий сезон на «Та Луше» проходить в ритмі маршу.

НЕ ЗАРАДИ ГРОШЕЙ, АЛЕ ЗАРАДИ АМБІЦІЙ

Португальський фахівець очолив «Бенфіку» вдруге. Вперше це сталося в 2009-му, і тоді багато хто дивувався сміливості керівництва «червоних», що довірився тренеру, який раніше ніколи не працював у великих клубах. Деяких бентежив навіть той факт, що новим наставником «Бенфіки» став португалець. Місцеві боси все традиційно більше шанують іноземців - так уже склалося історично.

Контраст зі своїм попередником - інтелігентним, складно викладає власні думки Кіке Санчес Флорес, який проміняв Лісабон на Мадрид, був разючим. Жезуш звертав на себе увагу копицею попелясто-рудого волосся, різкістю, надмірної упевненістю у власних талантах і в чомусь навіть пихою. «Я прийшов сюди не з-за грошей - швидше, через амбіції. У «Бенфіці» не можна думати ні про що інше, крім перемог і титулів. Це мені до душі. Я доведу, що клуб поставив на того, кого потрібно », - відчеканив він журналістам на презентації.

Хоча раніше Жезуш непогано проявив себе в «Бразі», діставшись з нею до 1/8 фіналу Ліги Європи, в нього мало хто вірив. І вже точно ніхто не думав, що прогрес, якого досягне команда під керівництвом новоприбулого, буде настільки стрімкий. Сезон-2009/10 «Бенфіка» закінчила першою, здобувши золото після п'ятирічної перерви, випередивши найближчого переслідувача на 5 очок і потрапив по ходу першості лише дві поразки. Апетитними ж доважками стали завойований Кубок Ліги і вихід в чвертьфінал Ліги Європи.

«Орлов», їх тренера і взяту їм на озброєння атакуючу схему 4-3-1-2 звеличували на кожному розі, а Жезуш лише підкидав дрова у вогонь. «За великим рахунком в цьому сезоні домінували два клуби -« Барселона »і« Бенфіка », - анітрохи не бентежачись, заявляв він.

Зрозуміло, що на лідерів «червоних» почалося полювання. Анхель Ді Марія відправився в «Реал», Рамірес - в «Челсі». Як виявилося пізніше, такі жертвопринесення стануть для «Бенфіки» Жезуша звичайною справою. Через рік в Лондон нагострив лижі Давид Луїс, а Фабіу Коентрау, що знайшов крила в Лісабоні тільки після приходу нового тренера, виявився затребуваний в Мадриді. У 2012-му повторилася та ж історія, коли «Зеніт» висмикнув зі складу Вітселя, «МанСіті» забрав Хаві Гарсію, «Малага» - Савіолу, а пізніше Неманья Матіч подався на «Олд Траффорд». Жезуш ні тоді, ні пізніше не скаржився і власні невдачі не списував на кадрові втрати. Просто брав нових голодних хлопців і латав діри - так так, що часом і швів-то було не розгледіти.

Повторити чемпіонську пісню 2010-го в трьох наступних розіграшах «Бенфіці» не вдалося - кожен раз вона приходила до фінішу слідом за «Порту». Однак «вага» клубу на континенті за цей час тільки виріс: вихід в чвертьфінал Ліги чемпіонів і в фінал Ліги Європи говорили самі за себе.

Якось на одній з прес-конференцій скептично налаштований репортер поставив Жезуш питання: чому, мовляв, «Бенфіка» в домашньому чемпіонаті не може впоратися з домінуванням «Порту»? «Я працюю в клубі без року тиждень. За цей час ми взяли три трофеї - рівно половину того, що було завойовано з 1994 року. Раджу дивитися на ситуацію під цим кутом », - оголив нахабу тренер, до того моменту обзавівся ще одним Кубком португальської ліги.

ВСЯ СПРАВА В СУПЕ

Жезуш був завжди швидкий на слова і вчинки. Він народився в сім'ї колишнього нападника «Спортинга» Вірголіну, після закінчення кар'єри перекваліфікувалася в зварювальники. Жорже, один з трьох синів, також освоював зварювальне майстерність - працював вдень, а навчався вночі, встигаючи відвідувати тренування місцевої футбольної команди. Однак осягнути неосяжне було неможливо, і одного разу, повернувшись додому після зміни, хлопець заснув прямо під час вечері, зануривши обличчя в тарілку гарячого супу.

«Так більше не можна! - не стримався батько. - Прийшов час вибирати ». Жорже погодився і відразу прийняв рішення: зі зварюванням і навчанням було покінчено.

Юнак починав в «Спортінгу», проте надовго там не затримався. Та власне ні в одному з подальших колективів, а їх в кар'єрі футболіста накопичилося близько дюжини, він не засиджувався. Грав в півзахисті, мав славу технічним і впертим, проте для виходу на високий рівень не дотягував.


Втім, бутси на цвях Жезуш повісив тільки в 34, відразу змінивши їх на тренерський свисток.

... Йшов квітень 1990-го. Завсідник третього дивізіону «Алмансіленсе» до перерви поступався «Аморе» 0: 3, коли наставник посипати було команди від безвиході вирішив випустити на поле довговолосого ветерана. І той браво взявся за справу. Став кричати, на щось вказувати партнерам, подавати приклад, навіть гол забив. Матч завершився внічию 3: 3, а представники «Аморе», які оцінили організаторські задатки «джокера», запросили його до себе - граючим тренером.

Той погодився. Але тільки, обмовився, ніякого суміщення. Тренер - значить, тренер. Очевидці згадують, що новоспечений коуч відразу дав зрозуміти, хто є хто: всі спроби керівництва лізти до нього з порадами або, того гірше, з рекомендаціями, були знищені під корінь. Мало того, під час матчів без дозволу головного з лави «Аморе» ніхто навіть піднятися не міг.

Однак разом з новими порядками до команди прийшов і результат. У 1992-му Жорже вивів «Аморе» у 2-й дивізіон, а коли через рік він брав запрошення «Фелгейраш», деякі з його тепер уже колишніх підопічних пустили сльозу.

C новим клубом Жезуш також пішов на підвищення, вперше явив себе в новій якості вищого дивізіону. Півзахисник «Порту» і збірної Португалії Сержіу Консейсау згадує, що під час одного з поєдинків з «Фелгейраш» тренер суперників, стоячи біля бровки, буквально нацьковував двох своїх «бульдогів» на прутконогого вінгера. Футболіст в результаті не витримав, штовхнув ногою пляшку з водою, та полетіла в Жезуша, зав'язалася гаряча перепалка ... Консейсау в результаті заслали в дубль, а що до його кривдника, то він і не подумав змінюватися. Виразів Жорж НЕ підбирав, різав в обличчя правду-матку, і заради досягнення поставленої мети був готовий «іти по трупах». Друзів у нього не додавалося, зате вороги множилися. У тому числі і серед колег.

«Фалгейраш» в результаті знову понизився у класі, Жезуш пішов, отримавши слідом ємну характеристику від одного з тамтешніх старожилів. Вона зводилася до того, що часом в людині легко уживаються грамотний тренер і повний му..ак.

Те, що Жезуш доводилося працювати в заштатних командах, його анітрохи не бентежило. У 2001-му амбітний фахівець вивів в компанію найсильніших «Сетубал» і хоча через рік знову з'їхав вниз, сумнівів в тому, що рано чи пізно його запросять в топ-клуб, не виникало. Жезуш навіть дозволяв собі повчати, щоб не сказати повчати - підбивати людей, що мали в футболі куди більшу вагу. Так, в 2007-му, поступившись разом з «Белененсеш» мадридському «Реалу» на одному з міжнародних турнірів - 0: 1, Жорже відверто знущався над тодішнім коучем «вершкових» Берндом Шустером: «Якщо колектив з такими ігрочінамі, як Касільяс, Робіньо , Пепе і Каннаваро, перемагає з таким незначним перевагою, шукаєте корінь проблеми в його тренера ».

Жезуша могли не любити, навіть ненавидіти, однак те, що його методи приносили дивіденди, заперечувати було неможливо. Зрештою сталося невідворотне - наспів пропозицію від «Бенфіки». Лісабонський гранд перевів «Бразі» 700 тисяч євро компенсації і зробив свого наставника найбільш високооплачуваним у вищому національному дивізіоні. За підсумками сезону-2010/11 з річним окладом в 2,4 млн.євро Жезуш навіть увійшов в топ-20 найдорожчих фахівців планети.

КРОВ НА КЛУБНОЇ БАЗІ

Отримавши в руки жаданий чемпіонський титул, боси «Бенфіки» швиденько продовжили з Жоржем контракт до літа 2013-го, а як вийшов термін, пролонгували угоду ще на два сезони - до 2015-го. І це незважаючи на те, що «Орли» в тому самому 2013-му в третій раз поспіль упустили національне золото. Тоді в передостанньому турі їм достатньо було обіграти «Порту», щоб забронювати за собою перший рядок, і навіть нічия залишала «Бенфіку» господинею положення.

Однак столична команда, ведучи в рахунку, примудрилася програти, пропустивши гол на другій компенсованій хвилині - 1: 2. Коли в ворота кіпера Артура влетів той нещасливий м'яч, непохитний і залізний Жезуш впав на коліна. Удар був дійсно сильний. Тренер поставив на цей матч дуже багато, вірив, що зможе взяти верх ... Втім, через півхвилини він знову стояв, гордо піднявши підборіддя і підставивши вітрі шевелюру. Шанси тоді ще залишалися, а значить, треба було продовжувати бій.

Повернути корону в Лісабон вдалося в чемпіонаті-2013/14, а ще через рік Жезуш знову одягли «Да Луш» у «золото», ставши першим тренером з часів Свена-Йорана Ерікссона (іншими словами, з 1984 року!), Який подарував клубу два чемпіонства поспіль! Всього ж з 10 виграними трофеями Жорже став найтитулованішим наставником в історії «Бенфіки». Додайте сюди ще один вихід у фінал Ліги Європи, де вона 2014-му лише по пенальті поступилася «Севільї». Абсолютно не зрозуміло, як клубне керівництво примудрилося не домовилися з Жезус про подальшу співпрацю.


І все ж факт залишається фактом. Не звиклий задовольнятися малим, не терпить компромісів фахівець, не просто пішов в 2015-му - він переметнувся у ворожий табір, очоливши іншу столичну команду. «Спортинг»! І плювати було Жезус, що думають про нього «червоні». На тлі цього «зради» пред'являти будь-які претензії Мірчі Луческу, який прийшов працювати з динамівської молоддю, погодьтеся, якось дуже незручно.

Однак на відміну від румунського гуру, у якого в Києві вийшло все і відразу, в «Спортінгу» Жезус не досяг успіху. Для кого-то завойовані за три роки Суперкубок Португалії і Кубок Португальської ліги, можливо, і здалися б непоганим уловом, але тільки не для нього. І навіть при тому, що в сезоні-2015/16 «Леви» набрали рекордні в історії клубу 86 очок, до першого місця вони все одно не дотягли, відставши на два бали від ... «Бенфіки».

Згідно з новим контрактом Жезус отримував 6 мільйонів євро на рік, його мотивація зашкалювала, він, як і раніше, завзято метався в технічній зоні, не давав розслаблятися підопічним, та тільки реальних дивідендів це не приносило. У двох наступних сезонах «Спортинг» приходив до фінішу третім, причому в другому випадку «бронза» вже не дозволила лісабонцям брати участь в кваліфікації Ліги чемпіонів ... Травень 2018 го взагалі видався жахливим для команди: мало того, що «Спортинг» програв «Авеш» в фіналі національного кубка, так за кілька днів до того близько 50 розлючених молодиків в капюшонах, озброєних палицями і ременями, прорвалися на клубну базу і вчинили самосуд над попалися їм на шляху гравцями, тренерами і членами персоналу. Жезус також був атакований, але на відміну від кількох своїх підопічних і помічників (Басу доста, наприклад, розбили голову), серйозно не постраждав.

Він очевидно вже тоді знав, що буде йти. Мова не в хуліганську витівку - чому-чому, а подібними речами тренера було не залякати. Сама обстановка усередині клубу була нездоровою і ніяк не сприяла ефективній роботі. Команда і керівництво існували відокремлено, ні про яке взаєморозуміння мова не йшла. Дійшло до того, що гравці і президент почали з'ясовувати стосунки через ЗМІ ...

Прозріла «Маракана»

Після «Спортинга» Жезус змінив обстановку. Змінив радикально, вперше відправившись працювати за кордон. Та ще й не в Європу. Правда, його роман з арабським «Аль-Хіляль» вийшов недовгим, зійшовши нанівець вже через півроку. Португалець особливо не поширювався про причини свого відходу, тоді як клубні господарі наполягали на тому, що саме тренер ініціював розрив відносин. Мовляв, він чітко дав зрозуміти, що не має наміру залишатися в Азії більше ніж на сезон, а це ніяк не влаштовувало його роботодавців, що покладали великі надії на осінній старт в місцевій Лізі чемпіонів.

Саме тому контракт з Жезус був розірваний в середині чемпіонату. Аравійців не зупинив навіть той факт, що при новому наставнику «Аль-Хіляль» в 20 матчах здобув 15 перемог і зазнав лише однієї поразки, встановивши клубний рекорд. Португальська бунтар поїхав, спонукавши деяких гравців опублікувати в соцмережах зворушливі прощальні листи зі словами подяки Містеру. Що до команди, то вона в його відсутність розбазарила всю свою перевагу і в підсумку упустила титул.

Жезус відпочивав і набирався сил протягом декількох місяців, а потім заломив черговий крутий віраж, виринувши там, де його точно ніхто побачити не очікував - в бразильському Ріо! Сказати, що фани «Фламенго» були не раді португальцю - значить, не сказати нічого. Його, 65-річного, називали старим, ні на що вже не годяться гастролером, і як аргумент наводили його неодружені роки в «Спортінгу». Жорже стоїчно виніс весь цей потік помиїв. На прес-конференціях він виглядав спокійним - навіть розслабленим. А відповіддю критикам став футбол, в який раптом заграв консервативний і часом відверто нудний «Фламенго».

У першому ж матчі на «Маракані» Жезус розніс «Гойяс» - 6: 1. Одкровенням для місцевої публіки став навіть не рахунок, а те як його добилися господарі. Величезну перевагу у володінні м'ячем, агресія, високий пресинг, колективний відбір і рух, рух, рух. До такого бразильці були не готові. І треба віддати їм належне: реакція на зміну декорацій була стрімкою. Не минуло й двох місяців, як Жезуш з об'єкта глузувань перетворився в героя. Преса відзначала, що так яскраво «Фламенго» не відзначався з 80-х років, коли в його рядах феєрія легендарний Зіко.

У 2019 клуб з Ріо-де-Жанейро прорвався у фінал Кубка Лібертадорес, де за всіма розкладами повинен був поступитися лихим хлопцям з «Рівер Плейт». На ділі ж Ліма, де проводився вирішальний матч, стала свідком повторення знаменитого фіналу європейської Ліги чемпіонів-один тисяча дев'ятсот дев'яносто дев'ять. «Фламенго» програвав з 14-ї хвилини, але на 89-й і другій компенсованій Габріел Барбоза вколотив два м'ячі в аргентинські ворота, повністю виправдав свою кличку Габігол і відправив фанів «червоно-чорних» в стан повного екстазу!


Жезус став першим іноземним тренером, який завоював міжнародний трофей з бразильським клубом, і першим фахівцем, що не становить Південну Америку, який взяв «золото» чемпіонату Бразилії.

Так-так, не минуло й доби після перуанського фіналу, як «Греміо» - головний конкурент «Фламенго» на внутрішній арені - зазнав поразки в календарному матчі і втратив шанси наздогнати команду Жезуса. Повний успіх! Не дивно, що ще до закінчення 2019 року президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза вручив тренеру лицарський орден - за зміцнення авторитету країни за її кордоном.

А потім прийшла епоха ковіда ... Змагання були заморожені на чотири місяці, «Маракана», яку ще недавно розривав футбольний карнавал, перетворилася на величезний госпіталь ... Жезус і сам повідомив про те, що підчепив прокляту хворобу, проте відбувся лише легким переляком - ніяких ускладнень.

«СПАРТАК» І ЯРЕМЧУК

Після повернення футболу в Бразилії «Фламенго» продовжив переможну ходу, зміцнивши клубний актив Суперкубком Бразилії, Суперкубком Південної Америки і перемогою в чемпіонаті штату. Але пристрасті в грі команди, розлучитися з декількома лідерами, вже не було. Втратив її і сам Жезус. У червні 2020 року він за інерцією на рік продовжив контракт з клубом з Ріо, проте вже через місяць, отримавши привабливу пропозицію з Лісабона пішов на розрив угоди. Вирішив питання з неустойкою і з легким серцем повернувся в «Бенфіку». Про колишніх образах тут вже ніхто не згадував: нового старого наставника чекали як Месію.

І навіть незважаючи на те, що сезон-2020/21 «Бенфіка» завершила на третьому місці, віри в Жезуса «Да Луш" не втратив. Поточна ж кампанія її тільки зміцнює: в десяти матчах у всіх турнірах здобуто дев'ять перемог при одній нічиїй. У Прімейра «Орли» впевнено лідирують, та й путівку в Лігу чемпіонів вони завоювали по справі. З ПСВ, правда, довелося понервувати, зате «Спартак» команда поклала на лопатки граючи - 2: 0 і 2: 0.

Для Жорже Жезуша гри з москвичами були принциповими, адже протистояти йому довелося співвітчизнику - Рую Віторії, тільки в нинішньому році очолив «червоно-білих». У 2015-му саме останній змінив Жезуша в «Бенфіці» і з тих пір між колегами пробігла чорна кішка. До речі, Жорж якось пожартував, що колегами їх називати не можна, так як сам він, мовляв, Віторію за тренера не вважає. На що Руй відповів, що Жезуш займає 92-е місце в списку його пріоритетів «відразу після продавця попкорну в парку циркових атракціонів». Далі - в такому ж дусі. І хоча серпнева дуель «Бенфіки» і «Спартака» не супроводжувалася словесними суперечками, можна тільки припустити наскільки важливим було взяти верх для кожного з наставників.

Жезус переміг не без допомоги українського форварда Романа Яремчука, який вийшов на заміну в другому матчі і взяв участь в результативній комбінації, подведшей риску під муками «спартачі». Він же двічі виступив в ролі асистента через тиждень, коли «Орли» обіграли ПСВ - 2: 1. Тож не дивно, що наш потужний нападник, крім техніки і гольового чуття наділений готовністю орати на поле на повну котушку, сподобався португальському тренеру. «Нам подобається гра Яремчука, але у нього є все, щоб давати цій команді ще більше», - така похвала від Жезуша дорогого коштує, адже той не звик розтікатися в компліментах.

Втім, жорсткість і запальність, властиві Жоржу, вмить пропадають, коли він потрапляє в коло рідних. Тут він інший. М'який і попереджувальний. Жезуш ніколи не приховував, що ставить сімейні цінності на чільне місце. Він шанує старі традиції, ніколи не пропускає гучних застіль в колі родичів і намагається частіше обідати в компанії з братами - Чарльзом і Джозефом.


Тренер одружений вдруге. Від першого шлюбу у нього залишилися син і дочка, яка вже встигла ощасливити батька двома онуками. Крім того, нинішня дружина Івонн Жезуш подарувала чоловікові третю дитину - Мауру, якому нині вже 24.

Смерть близьких завжди сильно діяла на Жоржа. Він в деталях пам'ятає кончину свого діда - у того зупинилося серце під час спільного з онуком перегляду фіналу Кубка Португалії-1967. Після того, як відійшли спочатку мати, а потім і батько, тренер довгий час з'являвся на людях виключно в чорному.

Якими фарбами буде пофарбований старт нової єврокубкової кампанії для «Бенфіки» і її наставника, як складеться їх матч проти «Динамо», ми поки не знаємо. Але капітан лісабонського корабля належить до породи войовничих оптимістів, тому будь-який результат прийме як керівництво до дії. «Те, що його не вбиває, - робить його сильніше» - це набило оскому вислів до Жезуш підходить без жодних застережень.

***

Жорже Фернанду Пінейру Жезуш

Головний тренер «Бенфіки» (Лісабон).
Народився 24 липня 1954 року в Амадорі (Португалія).
Ігрова кар'єра: «Спортинг» (1973-76), «Пеніше» (973-74), «Ольяненсе» (1974-75), «Белененсеш» (1976-77), «Ріопеле» (1977-78), «Жувентуде »(1978-79),« Лейрія »(1979-80),« Сетубал »(1980-83),« Фаренсе »(1983-85),« Амадора »(1985-87),« Бенфіка »Каштелу-Бранку ( 1987-88), «Алмансіленсе» (1988-89).
Тренерська кар'єра: «Амора» (1989-93), «Фелгейраш» (1993-96, 97-98), «Амадора» (1998-00, 2002-03), «Сетубал» (2000-02), «Гімараєш» (2003-04, «Морейренсе» (2005), «Лейрія» (2005-06), «Белененсеш» (2006-08), «Брага» (2008-09), «Бенфіка» (2009-15, з 2020- го), «Спортинг» (2015-18), «Аль-Хіляль» Саудівська Аравія (2018-19), «Фламенго» Бразилія (2019-20).
Чемпіон Португалії (2010, 14, 15).
Володар Кубка Португалії (2014 року).
Володар Кубка Португальської ліги (2010, 2011, 2012, 14, 18).
Володар Суперкубка Португалії (2014 року, 15).
Володар Кубка Інтертото УЄФА (2008).
Фіналіст Ліги Європи (2013, 14).
Володар Суперкубка Саудівської Аравії (2018).
Чемпіон Бразилії (2019).
Володар Суперкубка Бразилії (2019).
Чемпіон штату Ріо-де-Жанейро (2020).
Володар Кубка Лібертадорес (2019).
Володар Суперкубка Південної Америки (2020).
Кращий тренер Португалії (2010, 14, 15).
Кращий тренер чемпіонату Бразилії (2019).

Костянтин Паткевич
Гарна стаття, дякую