15 липня 2021 22:48

Олег ДУЛУБ: "По моим впечатлениям, потенциал у Супряги выше, чем у Шкурина"

Київське "Динамо" підписало контракт із білоруським нападником 21-річним Іллею Шкуріним. Орендна угода розрахована на сезон, але кияни матимуть право викупу контракту в московського ЦСКА влітку 2022 року.


У двох стартових матчах на передсезонних зборах Шкурін забив у ворота "Сервета" та Сьона".

Шкурін має всі шанси стати основним нападником "Динамо" у новому сезоні. Артем Бесєдін отримав серйозну травму в збірній України, а Владислав Супряга може змінити клуб влітку.

Білоруський тренер та експерт 55-річний Олег Дулуб спеціально для Gazeta.ua поділився враженням про новачка "Динамо".

- Коли Ви вперше побачили Шкуріна?

- Восени минулого року. Тільки повернувся у Білорусь після роботи в Казахстані та відразу звернув увагу на молодого нападника. Він забивав багато. При тому, що грав в посередній команді, яка боролася за виживання. Тренери молодіжної збірної Білорусі характеризували його як здібного форварда, але з характером.

- Він виділявся на рівні чемпіонату Білорусі?

- Я б так не сказав. Для форварда не важливо виділятися на рівні чемпіонату. Потрібно забивати голи. А він це робив справно.

- Перехід в московський ЦСКА –це лобі колишнього тренера команди білоруса Віктора Гончаренка, чи він дійсно потребував нових викликів?

- Важко говорити про фактор Гончаренка. Перехід був неочікуваним. Перебуваючи в ЦСКА він виправдовував свій трансфер. Навіть виходячи на заміну забивав. Це доволі багато для молодого гравця на рівні чемпіонату Росії.

- Він був готовий до переїзду в сильніший чемпіонат?

- В нього залізний характер. Для його віку — це рідкість. Не кожен у 20 років років прийме виклик поїхати в сильний клуб, де невідомо, як буде розвиватися кар'єра. Де відразу потрібно показувати рівень.

- Сезон в Росії для Іллі плюс?

- Звичайно. Російський чемпіонат сильніший за білоруський. Навіть пребуваючи на лаві запасних Шкурін мав можливість тренуватися із гравцями, які вище класно. Це вагомий фактор для прогресу.

- Які його сильні сторони?

- Найсильніша сторона – реалізація. Якщо у нього є момент, то він його реалізує. Якщо подивитися його м'ячі за київське "Динамо", то вони різні – перший після флангової передачі, а другий – після контратаки.

- Що може дати Луческу Шкуріну?

- Робота Луческу викликає тільки позитивні емоції. В "Динамо" він підтвердив свій тренерський клас. Тут все залежить від гравця. В цій ситуації навчитися – неможливо, можна тільки вчитися у майстра, як Мірча Луческу. Румунський тренер вміє давати шанс молодим та працювати із ними.

- Готовий Ілля бути основним форвардом "Динамо"?

- Важко сказати. Є везіння футбольне. Йому зараз щастить. Як далі буде на дистанції – поки говорити складно.

- Здатен виграти конкуренцію в "Динамо"?

- Потрібно знати гравці із середини, працювати із ним, щоб відповісти на це запитання. Багато гравців, з більшим потенціалом ніж у Шкуріна, навіть не дійшли до половини його шляху через психологію. Коли вперше побачив його у грі проти "Динамо" Мінськ він грав дуже впевнено.

По моїм враженням, потенціал Супряги вище. Але Влад минулий сезон провалив через свою психологічну неготовність. При тому Луческу довго довіряв нападнику.

- Як у Білорусі сприймать позицію Шкуріна не грати за збірну поки при владі Лукашенко?

- Це вибір гравця. Він розумів наслідки. Повертаємося до його характеру. Не кожен дорослий зможе прийняти таке рішення. Його тільки почали викликати в національну збірну. Отримав тиск з боку федерації, яка звертається у ФІФА.

Сергій Тищенко