24 серпня 2005 22:26

Владислав ВАЩУК: "Прошлое забываем и начинаем работать с чистого листа"


Цьогоріч один із грандів українського футболу київське “Динамо” у трансферній роботі акцентує увагу на українських виконавцях. Неабиякий ажіотаж у футбольній Україні викликало повернення в столичну команду Сергія Реброва та перехід у “Динамо” Руслана Ротаня. Ще більший присмак сенсації має поповнення лав київського клубу захисником одеського “Чорноморця” та збірної України Владиславом Ващуком.

Останній повернувся в “Динамо” після дворічної перерви – два роки тому він зі скандалом покинув київське “Динамо”. Нагадаємо, що минулого тижня Ващук після тривалої відсутності зіграв у складі збірної України під керівництвом Блохіна на Меморіалі пам’яті Лобановського. Сенсаційність “найсвіжішого” трансферу “динамівців” пов’язана з тим, що 2003 року Ващук залишив київське “Динамо” з гучним скандалом, перейшовши до московського “Спартака”. Керівництво “Динамо” наполягало, що В’ячеслав продовжив контракт із клубом і не має права грати за “Спартак”, а сам футболіст звинуватив начальство в підробці підпису на його контракті. Внаслідок тривалих переговорів між “Спартаком” і “Динамо” Ващук усе-таки переїхав до Москви, а його новий клуб заплатив “Динамо” 300000 доларів “відступних”. Утім у “Спартаку” Ващукові так і не судилося зіграти, й трохи більше ніж через рік його назвали одним із головних винуватців невдач “червоно-білих” і виставили на трансфер. Тривалий час українець був без команди і намагався працевлаштуватися в Німеччині, Голландії та Китаї, а минулого сезону опинився в одеському “Чорноморці”, з якого повернувся в “Динамо”.

Два роки тому президент ФК “Динамо” Ігор Суркіс доволі різко висловився стосовно Владислава Ващука й зарікався більше не співпрацювати з цим футболістом. “Ви ж розумієте, що такі рішення він сам не приймає, – заявив журналістам Ігор Суркіс 2003-го. – Ним керують якісь агенти, радники. Я думаю, що йому порекомендували так вчинити. Навряд чи це щось йому дасть – якщо контракт підписано, то його підписано. Від цього нікуди не втечеш. Окрім того, контракт підписують на останній сторінці, а в угоді Ващука його підпис стоїть на кожному аркуші. В київському “Динамо” Ващука більше не буде ні за яких умов. Навіть якщо він приповзе і буде просити про повернення – цього не буде”.

Рішення про підписання контракту з Ващуком президент ФК “Динамо” пояснив бажанням футболіста грати за київський клуб.

“За більш ніж дворічну відсутність Владислав змінив футболки двох клубів. Увесь цей час ми стежили за його футбольною траєкторією, яку суперуспішною, тим паче – зоряно, назвати важко. Але ми ж знаємо, що навіть негативний досвід може мати свої позитивні наслідки. По-моєму, це саме випадок Ващука. Владик повернувся – не побоюся сказати додому! – повний бажання послужити клубу, що його, по суті, й вивів у футбольні люди”, – зазначив Ігор Михайлович.

Наступного дня після підписання контракту з “Динамо” Владислав Ващук погодився відповісти на декілька запитань кореспондента “Газети”.

– Хто був ініціатором перемовин про перехід у київське “Динамо” – президент клубу Ігор Суркіс чи ви?

– Давно хотів зустрітися й поговорити з братами Суркісами. Виклик у збірну посприяв нашій зустрічі й моєму переходу в “Динамо”.

– Тобто перша розмова з братами Суркісами відбулася під час турніру-меморіалу Валерія Лобановського?

– Так, на цьому Меморіалі ми мали першу очну зустріч і розмову.

– Цікаво, про що тоді розмовляли?

– Із братами Суркісами домовилися про те, що минуле забуваємо й починаємо працювати з чистого аркуша. Ігор Суркіс запитав, чи хочу повернутися в “Динамо”. На що я відповів: з радістю погоджуся на їхню пропозицію.

– Дуже здивувалися запрошенню в збірну України?

– Ні, впродовж шести місяців очікував і відчував, що потраплю в національну команду. Розумів, що це є справою часу.

– Мабуть, ви непогано обізнані із ситуацією в київському “Динамо”. Маєте власне бачення причин кризи там?

– Мені складно розмірковувати про це. Адже я весь цей час був в Одесі. Приїду до Києва, поспілкуюся з одноклубниками, з’ясую ситуацію. Так би мовити, підійду до цього питання з “холодною головою”. Не говорю про те, що зараз я прийду й наведу порядок. Ні, цей процес відбуватиметься поступово. Усі хлопці повинні проникнутися “динамівською” ідеєю й старанно виконувати вказівки тренера.

– Владиславе, ви вже давно знайомі з виконувачем обов’язків головного тренера київського “Динамо” Анатолієм Дем’яненком. Що можете сказати про його професіоналізм?

– Як тренер Анатолій Дем’яненко мені імпонує. Ми з ним уже спілкувалися перед тим, як я підписував контракт. Він сказав, що хоче мого повернення. Анатолій Васильович зазначив, що я повинен не просто відбувати номер, а грати. Це мені дуже подобається. Анатолій Дем’яненко має власний погляд на футбол, і мені буде приємно попрацювати з ним.

– Не секрет, що першочерговою проблемою київської команди є дисципліна. Як гадаєте, Анатолієві Дем’яненку під силу виправити ситуацію?

– Він уже зробив це. Людей покарано й відраховано.

– Існує шість кандидатів на посаду головного наставника “Динамо”. Іспанець Хав’єр Клементе й Оттмар Хітцфельд уже ознайомлюються з клубом. Вам із ким хотілося б працювати?

– Наразі переходжу в “Динамо” працювати з Анатолієм Дем’яненком. А що буде в майбутньому– це буде потім. Нині працюю з Анатолієм Васильовичем, а про інших тренерів не думаю.

Розмовляв Гліб Ваколюк, "Львівська газета"