24 серпня 2005 21:16

Игорь СУРКИС: "Возможно, ребята поймут и простят Родриго - тогда пусть продолжит играть в "Динамо"


Президент "Динамо" Ігор Суркіс на прямій ліній з читачами газети "Спорт-Експрес в Україні" розповів про найрезонансніші новини з табору команди.

Про Буряка та Сабо

Відмова Сабо від посади головного тренера київського Динамо для мене стала повною несподіванкою, - говорить Ігор Суркіс. Йожеф Йожефович прийшов до мене і заявив, що більше не може триматися на такій нервовій посаді і не хоче закінчити своє життя на тренерській лаві, як це сталося з Лобановським. Леонід Буряк залишався тоді найбільш реальним кандидатом, який міг швидко підхопити команду. Адже він три місяці працював спортивним директором і був у середині колективу. Буряк відвідував усі тренування і міг узяти команду на марші.

Першочергове завдання, яке я поставив перед ним було потрапляння до Ліги Чемпіонів. Другим завданням була перемога у Чемпіонаті Країни а третім – здобуття Кубка країни. Покращення мікроклімату в команді між легіонерами і українцями. – це зрозуміло і так. Ми програли "Тюну", хоча не були слабшими за швейцарців ні у фізичному плані, ні в технічному. Ми програли цей матч психологічно і це помилка Буряка.

Я вважаю він помилився, коли повіз до Швейцарії 26 футболістів, зробивши своєрідними ворогами для себе тих, кого потім не включив до заявки. Уже тоді, хай Л.Б. мене вибачить – він розписався у власному безсиллі. З усіма бути гарним не можна. Є найсильніші і їх треба ставити. Можливо, було треба у Швейцарії випускати на "Тюн" той же старів склад що і в Києві, сказавши у роздягальні хлопцям аби вони йшли і доводили своє місце у основному складі. Адже за спиною на лаві запасних у них багато конкурентів. Це б могло спрацювати і Динамо б з "Тюном" билося і перемогло.

Буряка я не збираюся звільняти так само як і тих селекціонерів, які за багато років зробили мало плідної роботи. З Леонідом Йосиповичем ми матимемо розмову і якщо він виявить бажання – він буде працювати у клубній структурі там, де він буде корисним. З селекціонерами ми укладемо інший контракт, щоб вони були зацікавлені вирішувати кадрові завдання, а не лише отримувати зарплатню. Ми нікого не залишимо на вулиці з динамівської сім’ї, - всі вони мають динамівський дух і можуть принести користь команді.

Про дисципліну

Я особисто з кожним футболістом проводжу розмову на базі клубу. Я хочу розібратися хто хоче битися за честь Динамо, а хто грає тільки за гроші. Родріго, котрий вчинив безпрецедентний вчинок, ударивши партнера по командні – виставлений на трансфер. Я сказав йому його ціну і тепер він разом з агентами може собі підшуковувати інший клуб. Наразі ж він буде тренуватися виключно з другою командою. Є й інший варіант – прийти і вибачитися перед хлопцями. Можливо вони його зрозуміють і вибачать – тоді я не піду проти колективу, - хай він продовжує грати у "Динамо". Щодо Алієва – він оштрафований, адже у роздягальні було чітко написано, що штрафні удари десь із 30 метрів мав виконувати Родріго. А він у матчі з дублем "Ворскли" побіг виконувати не свій штрафний, через що і виник цей конфлікт. Кожен має працювати тільки за тренерськими установками.

Про тренера

У середу я відлітаю на матч Суперкубка до Монако, де на мене чекає зустріч з Полем Ле Гуеном. З Клементе і Хітцфельдом я вже спілкувався, але усі вони ще далекі до підписання контракту з "Динамо" так само, як і до місяця. Жоден з цих фахівців не дав негативної відповіді. Клементе та Хітцфельд, які побували у Києві і бачили інфраструктуру клубу – були надзвичайно вражені. Чесно кажучи, я навіть думав чи не покликати мені лікарів з "Бориса" аби їх не схопив серцевий напад, - жартує Ігор Михайлович. Особисто мені дуже імпонує стиль роботи Хітцфельда. Думаю, якщо нам не вдасться зберегти послідовництво Лобановського, то принаймні він би міг зберегти стиль гри і традиції "Динамо". Але у нього є проблеми сімейного плану і контракт з німецьким телебаченням. Тому ми продовжимо наше спілкування у Монако.

Зрештою, я ще не провів головної зустрічі – з Олегом Володимировичем Блохіним. Я неодмінно зроблю це по поверненню з Монако. Я з ним спілкувався ще до того, як він очолив збірну і коли він сказав, що виконає завдання виходу у фінал Чемпіонату Світу – я йому повірив. У житті є лідери і є невдахи. Блохін – одвічний лідер. Він був лідером футболістом і є лідером-тренером. У ньому мене знічує лише те, що наша збірна знаходиться за крок він найвидатнішого досягнення у своїй історії і я ніяким чином не хочу зашкодити національній команді. Ми з ним обговоримо можливість сумісництва у клубі та збірній. Тим більше що у національну команду вже викликано 7 динамівців і наш клуб повертає статус базового для національної збірної.

Про Ващука

Після матчу збірної з сербами Ващук прийшов до мене у приймальню. "Ваш брат мене повернув, я був у "Борисфені". Я вчинив неправильно. Було багато причин. коли Влад сказав слова я був неправий - я сказав, - закінчили! Я потиснув йому руку і запитав, - що ти хотів.

У Ващука не було питань, але тоді вже виникли питання у мене. Я бачив як він відіграв за збірну і я запропонував йому повернутись. Він сказав, що не міг про це навіть мріяти. Я при ньому набрав Анатолія Васильовича Дем’яненка і він за дві години переговорив з тренером. Дем’яненко сказав мені, - якби було можливо, то Ващука б треба було повернути в команду. Це, по-перше, психологічний клімат в команді покращиться – він наш динамівець і була б альтернатива деяким нашим людям, які вважають, що вони великі. Прізвища я не називаю. Після цього Ващук вирішив свої питання з "Чорноморцем" і я вирішив умови переходу за два дні. Думаю, що його вже заявили на наступний матч за "Динамо". Ващук на сьогодні, я впевнений, підсилить команду у захисті і допоможе національній збірній країні більше, якщо буде грати у Києві.

Про матч перегравання з "Іллічівцем" та конфлікт з Поповим

Ми зіграли 1:1 – цей рахунок записаний і ми не претендуємо на перегравання і цей результат остаточний. Але ми хочемо щоб у нашому футболі працювала істина, яка записана на папері. Я беру регламентні норми ФІФА. Сторінка 28 – правила гри, затверджені радою міжнародної футбольної асоціації. Правило номер 7. перерваний матч переграється, якщо правила змагань не передбачають іншого. Наші правила не передбачають нічого у цій ситуації, - отже ми маємо керуватися нормами ФІФА. Є правила а є якісь домисли, емоції. Зрештою, - хто саме приймає рішення? Співробітники ПФЛ – а чому неповага до президентів клубів, яких аж 16. Нас ніхто не питав.

Не Суркіс, зрештою, на виконкомі підняв це питання, а Межейко. Попов зібрав за 2 години бюро ПФЛ. Одним сказав – ви голосуйте за перегравання, п’ятьма голосами, а іншим – за догравання. Таким чином він зіграв у демократію. Попов говорить про те, що ми відстоюємо тільки інтереси "Динамо", хоча є низка прикладів, коли послаблення "Шахтарю" не розповсюджувалися у схожих ситуаціях на інших. Одна медаль, яку Луческу жбурнув під час нагородження у матчі на Кубок чого варта, але це румунові зійшло з рук. Частково на хліб Попов заробляє з внеску у ПФЛ київського "Динамо" а він готовий мені щось нагадати. Якщо я йому нагадаю – він взагалі не забажаю працювати у футболі.

З мого боку ця тема вже закрита і якщо він хоче взяти собі охорону – до мене це не має ніякого відношення. Якщо Попов продовжить у тому ж дусі, - я ініціюю скликати президентів клубів і ми вирішимо кого вони підтримають – Попова чи справедливість. Я нічого не вигадав. Я взяв регламентні норми. Правила Ліги Чемпіонів і правила ФІФА. У Італії до цього року матч мав перегравалися навіть, якщо його зупиняли на 90-ій хвилині. З цього року вони внесли зміни у власний регламент і тепер дограють.

Давайте і ми внесемо такі зміни. Але це треба зробити зараз, бо інакше знову будуть скандали. Я міг би подати апеляцію і не сумніваюсь, що у Федерації Футболу не залежно від того був би там мій брат чи Бандурко, який в той час керував ФФУ бо Григорій Михайлович був у відпустці, прийняв би рішення на нашу користь за правилами ФІФА та УЄФА. Бо у федерації не хочуть бути клоунами. Вони не допустять, щоб їх так підіймали на сміх. Я розумію президента "Іллічівця", який взагалі погрожував не вивести команду на поле, але є буква закону і її ми повинні дотримуватись.

Ігор Мірошниченко