11 серпня 2005 12:23

Динамовские ветераны выиграли турнир в Москве


У Москві, у День залізничника, на Меморіалі Б.П.Бещева - міжнародному турнірі серед ветеранів - київське «Динамо вдруге поспіль вибороло головний приз.

Торік на черговому меморіалі багаторічного міністра залізничного транспорту СРСР Бориса Павловича Бещева було як завжди багато гостей з колишніх союзних республік. А які майстри були представлені в заявочних списках команд-учасниць – практично всі члени збірної команди СРСР, різних скликань, починаючи від Морозова з Качаліним та Бесковим і закінчуючи Лобановським!..

І київське «Динамо» зненацька для усіх у фіналі перемогло московський «Локомотив»!.. Пам'ятається, столична преса тоді більш ніж виважено розповіла про цю історичну подію:

У минулі вихідні на стадіоні «Локомотив» відбувся міжнародний турнір серед ветеранів за участю московського «Локомотива» київського і тбіліського «Динамо», єреванського «Арарату», а також збірних Москви і СРСР.У фінальному матчі ветерани-залізничники поступилися в серії пенальті українським футболістам»...

Але ж для шанувальників київського «Динамо» ця перемога мала воістину вагоме значення – погодьтеся, не так вже часто українські команди виграють міжнародні турніри...

Цього разу формула турніру була трохи змінена і тепер він називається «Кубок чемпіонів СНД імені Б.П.Бещева». Відправляючи команду в Москву, керівники «Динамо» навряд чи розраховували на успіх: занадто вже серйозно готувалися залізничники до реваншу – зважилися навіть на обмеження за віком, вважаючи, що в Києві ветеранський ресурс уже вичерпаний. Довелося тренерові ветеранів Андрієві Бібі ретельно попрацювати зі складом.

Дякуючи головному тренерові ФК «Динамо» Леонідові Буряку динамівці були екіпіровані по-чемпіонски. Як згадують самі ветерани, у минулі роки навіть ніяково було виходити на парад-відкриття – настільки невиразно виглядала їхня «парадна» форма! Цього разу з появою на доріжці «Лужників» нашої білоблакитної колони глядачі навіть зааплодували.

– За рівнем організації цей турнір цілком можна поставити в один ряд з будь-яким міжнародним турніром європейського рівня. Мені довелось побувати в різних країнах, на різних подібних заходах, так що можу порівнювати – московські залізничники зробили все, аби не вдарити в бруд обличчям і, як раніше казали – «не посоромили землі руської», – поділився своїми враженнями Андрій Біба – Поля – вищої якості, арбітраж – бездоганне, сервіс – вище усіляких похвал. Але головне – глядачі! Не гомінливі «фани», на яких неприємно дивитися і, тим більше, слухати а справжні знавці, що дуже професійно знаються на футболі. Їхня толерантність і об'єктивність вражали: навіть коли ми обіграли москвичів, нам аплодували, як своїм. А коли ми у фіналі перемогли, овації дісталися всім нарівно – і гостям, і хазяям. На церемонії нагородження Віктора Насташевського, що став двічі лауреатом, вітали, як рідного.

– До речі, Віктор вже вдруге поспіль завойовує цей приз!..

– Дивуюся, як йому вдається так довго підтримувати ігрову форму: перед самою Москвою він спромігся навіть стати кращим бомбардиром у Канаді на Олімпіаді ветеранів, забивши 11 м'ячів! А у швидкості з ним сьогодні, мабуть, може зрівнятися лише Ігор Бєланов, якого не пустили в Москву – місяця не вистачило до 45 років!

– А як розвивалися події на турнірі і яке завдання ви ставили перед командою?

– З різних причин нам не вдалося зібрати оптимальний склад: одні були зайняті в клубах, інші – на роботі, треті – травмовані… З огляду на все це, планували потрапити в трійку призерів, тим більше, що хазяї, при усій своїй доброзичливості, дуже хотіли «покарати» завзятих «хохлів». Усе мало залежати від жеребкування.

– І вам поталанило?

– Важко сказати: напевно – так, якщо ми зуміли обіграти московське «Динамо» – 1-0, тбілісців – 3-1, і, задовольнившись нічиєю з ЦСКА, – 1-1, зайняли перше місце в підгрупі. У фіналі нам протистояло московське «Торпедо», що випередило «Локомотив» і спартаківців Москви і Єревана.

– Цікаво, яку тактику ви обрали?.. А головне – які слова знайшли для хлопців, коли налаштовували на гру?

– Слова були ті ж, що й торік – надушевніші: «Якщо хтось з вас зіграє погано, той – не футболіст!..» А тактика – ще простішою: зіграти в стилі грецької збірної на чемпіонаті Європи, у крайньому випадку – як латиші. Тобто, мінімум помилок у контролі м'яча в середині поля, гранична зосередженість в обороні і чекати моменту, коли наш реактивний Насташевський звільниться від опіки. Зовсім як Верпаковскіс з команди Старкова.

Нам якоюсь мірою «пофартило», тому що, на подив, інертно виглядало «Торпедо»: зігравши відверто «від оборони», автозаводці, мабуть, розраховували на післяматчеві пенальті.

– Уявляю, як був засмучений президент «Локо» Валерій Філатов, що, до речі у свій час успішно пограв і в «Торпедо»!

– На урочистому обіді Валерій Миколайович більше всього спілкувався з нами, киянами, і пообіцяв, що у наступному році Головний приз обов'язково залишиться в Москві… Кубок, до речі, дуже красивий – думаю, виставлений у музеї «Динамо», він сподобається болільникам…

– Цікаво, що організатори придумають у наступному році? Зрозуміло, що у вашій команді були суцільні «зірки», але хтось усе ж таки був «зірковіше» за інших?

– У фіналі вище всяких похвал зіграли Андрій Баль – дійсний «цемент» нашої оборони, і непрохідний Володимир Бессонов. Ну, а яку оцінку можна поставити Хлусу і Насташевскому, що забили два голи?.. До речі, гольову передачу «Насті» зробив усе той же Хлус.

– Велике вам усім спасибі за те, що підтримали марку «Динамо». Для київських уболівальників тепер кожна перемога білоблакитних важлива… От і виходить, що сьогодні ви, Андрій Андрійович – самий щасливий український тренер!.. Назвіть, будь ласка, ваш чемпіонський склад.

– Будь ласка: Віктор Гризлов – начальник команди; у воротах – Віктор Самохін; в захисті – Володимир Бессонов, Сергій Кузнєцов, Андрій Баль (к), Сергій Журавльов; у півзахисті – Володимир Мукомєлов, Ігор Якубовський, В'ячеслав Семенов, Іван Шарій, Олександр Бойко, Анатолій Таран; у нападі – Ігор Зайцев, Віктор Хлус, Віктор Насташевський, Віталій Хмельницький.

P.S. Прес-служба ФФУ поздоровляє Андрія Андрійовича Бібу і Віктора Вікторовича Насташевського з днем народження. Бажаємо ветеранам «Динамо» відмінного здоров'я і сподіваємося, що вони ще не раз порадують своїх уболівальників перемогами на стадіонах світу. Як би ні складалися обставини ми віримо, що прославлений клуб відновить свої колишні кондиції.