1 серпня 2005 20:10

Юношеская сборная U-16: дебютанты оправдали ожидания


Сьогодні юнацька збірна 1989 р.н. повернулася з Польщі, де провела два товариських двобої проти місцевих одноліток. У першій грі наші футболісти перемогли з рахунком 2:0, в наступній – зіграли внічию 2:2. Національна федерація отримала запрошення від Польської футбольної асоціації на участь нашої збірної у відкритті футбольного фестивалю для клубних команд з нагоди участі України та Польщі у тендері на проведення Євро-2012. Уже в Польщі українці домовилися про ще один, незапланований двобій.

Українці вирішили провести у Польщі селекційний збір, щоб визначити потенціальних кандидатів до юнацької збірної: тренерський штаб вирішив не залучати на ці матчі ключових гравців, надавши можливість футболістам „Динамо” і „Шахтаря” відпочити. За коментарями про перебіг подій на полі прес-служба ФФУ звернулася до наставника збірної Вадима Дьордя.

„Ми провели два матчі зі збірною, котра брала участь у цьогорічному турнірі пам’яті В.Баннікова. Хоча наставник поляків відзначив, що в цих двобоях переглядав нових кандидатів. Ми викликали на збори 21-го гравця, з яких лише п’ятеро вже виступало у жовто-блакитних кольорах”, - сказав старший тренер команди.

Перший матч українці зіграли без тренування після важкого переїзду. Тренерський штаб провів лише два теоретичних заняття. „Хлопці вийшли і виконали тренерську настанову майже без помилок. Ми помітили у цьому матчі бажання гравців і волю до перемоги. Вже наступного дня провели тренування, де зосередили увагу на тактичній постанові під час зонної гри. Друга зустріч відбулася в іншому місті, за шаленої підтримки трибун. В цій грі переважно грали хлопці, котрі не взяли участі у переможному матчі. Футболісти зіграли дещо слабкіше, але на цьому позначилися швидше індивідуальні дії деяких виконавців”.

Вадим Дьордь відзначив велику користь від цих двобоїв. „Ми дізналися про реальну силу потенційних гравців і їх можливість поповнити лави команди. Звичайно, деякі хлопці ще не готові грати на рівні збірної, але ми їх не скидаємо з рахунків і надалі спостерігатимемо за їх прогресом. В цілому збори пройшли на високому організаційному рівні, адже поля і умови для проживання були найкращими”. Зараз у полі зору тренерського штабу перебуває більш як 50 кандидатів. Є кілька перспективних хлопців, яким необхідно приділити більше уваги і часу на клубному рівні.

Вадим Дьордь не відкидає того факту, що для зонної побудови гри, яку проповідує збірна, необхідний якісний підбір виконавців. Але на його думку важливіше знаходити гравців, здатних з точністю виконувати настанови тренера. „Ми граємо більше року за цією схемою, і вона приносить дивіденди. Вважаю, що так звана „гра в лінію” є прогресивною і продуктивною. Коли я перед іграми з Польщею запитав у хлопців чи грає хтось в клубі за цим принципом, мені відповіли відмовою. Але результатом двох теоретичних занять стала грамотна і добротна постановка гри в усіх ланках. Я був приємно здивований тим, як футболісти виконали все, про що ми їх просили.

Звичайно було б краще, аби вміння грати в футбол в лінію прищеплювалося на клубному рівні. Однак я не можу нав’язати тренерам гравців свої ідеї, бачення футболу. Тож удвічі приємно, що нам на цьому зборі вдалося перенести на поле теоретичні настанови”, - резюмував старший тренер.

Уже завтра Вадим Дьордь вирушає до Ісландії, де перегляне два матчі за участю ірландців – одного з суперників українців у І кваліфікаційному раунді V чемпіонату Європи, - котрі братимуть участь у міжнародному турнірі. А найсильніші гравці української команди, а також кілька новачків, що добре проявили себе у Польщі, зберуться наприкінці цього тижня. 9 та 11 серпня на підопічних Вадима Дьордя очікують два матчі проти одноліток з Уельсу. Перший матч відбудеться на НТК ім. В.Баннікова, а наступний – в Обухові. Обидві зустрічі починаються о 17.30.

Наприкінці серпня, на початку вересня наша команда візьме участь у Міжнародному турнірі „Sirenka Cup” у Польщі. А І кваліфікаційний раунд чемпіонату Європи УЄФА відбудеться у Києві з 27 вересня по 1 жовтня.

Перший матч:

Україна - Польща 2:0

Україна: 1. Махновський (23. Ходунович, 76), 14. Сагайдак (20. Мурга, 63), 2. Рибковський, 22. Петрук (17. Коротков, 41 (12. Нагинайлов, 58)), 19. Лисий (15. Мартинюк, 41), 18. Колода (10. Гориславський, 50), 5. Куцяба, 7. Гончаренко (3. Воронко, 41), 16. Колеснік (13. Політило, 41), 11. Дячук (8. Заливацький, 41), 4. Білий (9. Шепілов, 41).

Голи: 1:0 Білий (20), 2:0 Шепілов (60).

Попередження: Лисий (17).

Другий матч:

Україна - Польща 2:2

Україна: 1. Махновський, 19. Лисий (13. Політило, 41), 2. Рибковський, 5. Куцяба, 14. Сагайдак, 18. Колода (10. Гориславський, 41), 7. Гончаренко (16. Колеснік, 41), 3. Воронко (20. Мурга, 20), 15. Мартинюк, 8. Заливацький (4. Білий, 41), 9. Шепілов (11. Дячук, 24).

Голи: Шепілов (14), Дячук (71).

Попередження: Рибковський (22), Воронко (34).