29 травня 2019 11:49
17

Олег ВЕНГЛИНСКИЙ: "Хацкевич должен остаться наставником "Динамо". Он - авторитет среди футболистов, имеет с ними хороший контакт"

Футбольний сезон практично завершено. За тур до завершення чемпіонату України залишається лише кілька питань: хто вилетить і гратиме перехідні матчі, і хто посяде четверте місце. Час потроху підводити підсумки. Про те, наскільки логічні результати чемпіонати FootballHub запитав у екс-гравця збірної України і експерта програми ПРОФУТБОЛ Олега Венглінського.


- Загалом, чемпіонат прогресує – він був кращим ніж минулого року, було достатньо багато непередбачуваних матчів, достатньо ігор з високою якістю футболу. Особливо вразив у цьому сезоні подвиг Інгульця, який сенсаційно вийшов до фіналу Кубка України.

Трійка призерів розташувалася абсолютно закономірно. Хоча я особисто вірив і сподівався, що інтрига в боротьбі за чемпіонство буде живою до останнього туру. Але наприкінці чемпіонату Динамо втратило важливі очки у матчах з Олександрією та Зорею, що дозволило “Шахтарю” відірватись та за кілька турів до завершення стати чемпіоном. Хоча у цих матчах Динамо грало переконливо, мало перемагати, але не використало масу гольових моментів.

– Як прокоментуєте інформацію, яка часто з’являється в пресі про можливу зміну тренера в Динамо. ЗМІ вже навіть назвали кілька прізвищ, які можуть замінити Олександра Хацкевича…

– Так, ведеться багато розмов навколо персони головного тренера Динамо. Хацкевичу дісталась дуже важка робота, а саме омолодити команду, ввести у склад велику кількість нових гравців. І не просто ввести, а підняти їх до рівня першої команди Динамо та збірної України. Більшість тренерів не люблять таку роботу. Бо хочуть працювати із вже зрілими, сформованими виконавцями.

Робота з молоддю – це ризик відсутності результату. Часто через омолодження команди страждає результат та якість гри. Адже молоді бракує стабільності. Тому час від часу бачимо у грі Динамо деяку невиразність. І саме це не дає можливості стабільно набирати очки.

Так, немає результату, але в такій ситуації ставити його на перше місце не можна. Адже у киян команда змінилась більш ніж на половину. Велика кількість молодих футболістів введено в основний склад. Будь-якому тренеру було б важко працювати за такої ситуації.

На мій погляд, саме наступний сезон має стати вирішальним у роботі Хацкевича. І він має дати результат. Бо Динамо – це команда яка довго жити без трофеїв не може.


Особисто я за те, щоб Хацкевич залишився продовжувати свою роботу, бо він створював цю команду. Олександр Миколайович добре знає можливості гравців. Знає їх сильні та слабкі сторони, а найголовніше знає, за рахунок чого вони можуть додати у якості гри та зростати.

– Чому ви так впевнені у цьому?

Тому, що маю можливість бачити тренувальний процес, який стимулює гравців прогресувати. Хацкевич – авторитет серед футболістів, має з ними хороший контакт. До того ж у другій половині сезону в Динамо було дуже багато травмованих. І це були лідери команди! Всю чорнову роботу Хацкевич вже зробив: експерименти зі складом, перевірка можливості гравців, введення їх у старт.

Процес перебудови майже завершено. Я вважаю, що з наступного сезону команда під керівництвом Хацкевича буде готова давати результат. Тим паче, деякі молоді гравці Динамо стали основними футболістами національної збірної. І на них є попит європейських клубів, бо в єврокубках Динамо два сезони поспіль виходили у плей-оф.


До речі, якщо взяти особисті протистояння з Шахтарем, то за статистикою перевага на користь Динамо. На мою думку, в плані розвитку команди кияни мають перевагу над Шахтарем. Бо Біло-сині пройшли важкий етап перебудови. Молодь набралась досвіду. А Шахтар поки пливе на трьох китах – Ісмаїлі, Тайсон та Марлос. І остання зустріч це яскраво підтвердила. Якщо хтось із зазначеної мною трійки піде, то Гірникам буде дуже важко.

– Олександрія – відкриття цього сезону?

– Я б так не сказав. Бо Олександрія – це колектив, який доволі тривалий час грає стабільним складом. Це і є запорука успіху команди Володимира Шарана. Бронзові нагороди цілком заслужені.

Вони були конкурентні навіть у матчах з Динамо та Шахтарем. Шаран створив міцну команду. Хочеться побажати їм удачі в Лізі Європи. Бо Україні дуже потрібні залікові бали в таблиці коефіцієнтів УЄФА.

Для того, щоби грати у євротурнірі потрібно підсилення майже в кожну з ліній. Я вважаю, що існує проблема забивного форварда. Але знайти його в Україні дуже непросто. А Шаран не дуже любить працювати з легіонерами.

– Що сталось із Зорею? Чому команда Вернидуба знову втратила свою, здавалось би, звичну, третю сходинку?

– Після одного з останніх інтерв’ю головного тренера Юрія Вернидуба я зрозумів, що він потроху втрачає інтерес. Не до футболу, а саме до тієї ситуації, яка відбувається кожного року.


Сезон за сезоном йому доводиться будувати нову команду. Вернидуб вже не вперше, за короткий час, створював нову команду. Від цієї ситуації він морально втомився. Головна причина відсутності Зорі у ТОП-3 саме постійна перебудова, яка виснажила головного тренера. Зараз він став спокійніше і немовби менше переживає за команду. Він не горить грою, як раніше. Будувати нову команду – це дуже важка та невдячна робота. І найголовніше, він добре розуміє, що цю працю ніхто з керівництва клубу не оцінює. Саме цим я можу пояснити відсутність стабільності


– Як вам матчі у нижній шістці?

– Там серйозна боротьба. Не ясно, хто вилітає. Відчувається напруга. Деякі матчі можна дивитись на одному диханні.

Але насторожують поєдинки, які викликають багато запитань. Я не буду переходити на імена та назви команд. Для мене незрозуміло, як деякі колективи можуть за 8 хвилин пропустити кілька голів. Це все говорить про те, що не все там просто. Не можна говорити, що ця проблема є лише у нижній шістці. Такі ж негаразди присутні і в Першій та Другій лігах. Рух обіграв Суми з хокейним рахунком 10:1. Важко уявити, як таке можливо. Це говорить, що футболу у цьому матчі було мало.

У Другій лізі взагалі побили арбітра. Купа незрозумілих рішень від рефері. Хочеться, щоби компетентні органи не закривали очі, а боролись з проблемними для нашого футболу явищами.

– СК Дніпро-1 – переможець Першої ліги. Чи зможе Дмитра Михайленка боротись за найвищі місця в УПЛ вже з наступного сезону?

– Я вірю, що навіть з цим складом буде у першій шістці. Радий, що у Дніпро повертається великий футбол. Це місто не може жити без великої гри. Добре, що вдалось зберегти інфраструктуру та дитячу академію.

– Хто переможе у перехідних матчах між командами УПЛ та Першої ліги?

– У перехідних матчах буду уболівати за інтригу. Бо не хочу, щоб був застій. Колос та Волинь – амбітні проекти і команди, які міцно стоять на ногах в плані фінансів. Нічого нового від Арсенала, Чорноморця та Карпат ми не побачимо.

– Як оціните шанси збірної України на молодіжному чемпіонаті світу на призові місця?

– За іменами у Петракова зібрані дуже сильні виконавці. Задача тренера – об’єднати їх спільною ідеєю та переконати, що вони можуть боротись за високі місця. Багато хто з них мають досвід виступів навіть у єврокубках та молодіжній Лізі Чемпіонів. Я вважаю, що команда Петракова зможе здивувати футбольну Європу. Перші матчі на турнірі показали, що наша команда вміє терпіти, чекати свій шанс, грати організовано. І за нею приємно спостерігати.
Он должен остаться в нашей памяти...в хорошем смысле и все......
Два года человек тупо ищет отмазки почему нет...и ни разу не сказал и не показал, что сделал..
А то ,что показал стыдно пересказать.и показать.
Да, господин Венглинский, я думал, что ты человек более порядочный. Изрекать об ХАНе оды-это мягко говоря неприлично. Даже слепому видно, что он тренер никакой. А уважают его, разве что, Сидор с Буей, которые не соответствуют уровню Динамо и, врядли, будут играть при другом тренере.
Свой защищает своего. Понятно перед встречей с Суркисом должны все высказаться. Но мне интересен момент с перепалкой Григория и Лужного.
Не все так однозначно.
"контаченный" получается... мда...
Конечно авторитет. Он ставит в состав тех, кто за него просит.
Всё зависит от задач, которые стоят перед командой. Если задача выждать пару лет, пока ситуация по деньгам улучшиться, но не упасть слишком низко, то Хацкевич приемлемый вариант. В принципе Динамо не провалило сезон, вылетели в ЛЧ от Аякса, который оказался очень сильным, в ЛЕ от финалиста Челси, в кубке по пенальти от Шахтёра, и уверенное 2е место.
Сховати
Jew, Вы из той же секты староверов? Гамула, Венглинский и Ко?
Jew, в таком случае поднимается тренер из молодежки и продолжает работу в первой команде, если у него воспитанники уже в этой команде чуть ли не основу составляют. Ну а Хац даже на молодежном уровне работал без каких либо успехов. Даже вспоминать не хочется эти места ниже 10...
Заказуха 100% !!! Как не стыдно Венглинскому давать такое интервью! Гнать такого эксперта с ТВ ! Уподобиться Грачевым и Метревели, Сабо и Леоненко, говорить на белое черное может только отпетый мерзавец и негодяй по отношению к Динамо. Очевидно дает знать старая обида Венглинского на Динамо, ведь его не видели там, в основе не играл. Лобановский таких мудаков не держал в команде. Он не динамовец, шатался где попало, а теперь дает проплаченую вьюху. А что, Саша, деньги ведь не пахнут!
Сховати
Николай 1, Венглинский сейчас работает в структуре Динамо.У него свой интерес давать такое вью..
Сховати
Ширинкович, конечно, Венглинский понимает, что настоящий тренер разгонит этих сердец-пиявок. Вместе с ассом Хамом должны уйти бездельники Лужный, Шацкий, Михайлов. Вот и подняли кампанию по защите Хацкевича, а на самом деле защищают свои шкуры! Вот возьмите Михайлова. Сколько лет он в клубе и кого он воспитал? Только не надо называть вечно талантливых и молодых Рудько , Бущана и тд.
Та тут все просто-Венглинский на данный момент один из тренеров молодежки Динамо.В его шкурных интересах,что бы Драник остался.А то вдруг прийдет условный Трпишовски и захочет выстроить тут систему начиная с молодежки,и такие как Олежка окажуться за бортом этой халявной тренерской кормушки,куда берут за былые игроцкие заслуги
Значит у наших игроков Стокгольмский синдром. Ну или они любят унижение...
Я думал только кроты слепые...