29 квітня 2019 00:40
15

Сергей РЕБРОВ: "К сожалению, "Динамо" живет теми амбициями, которые были раньше"

Бывший тренер "Динамо" Сергей Ребров рассказал о своей работе в "Ференцвароше" и проблемах киевского клуба.


- Вам нужно прийти на игру с "Уйпештом". Будет нереальное дерби, уже все билеты проданы. Лучше так, чем при пустом стадионе. Любому тренеру интересно, когда больше людей приходит посмотреть на его работу и работу команды. Здесь достаточно высокий уровень чемпионата. Сравниваю между Венгрией и Украиной. Не вижу большой разницы. Здесь у каждой команды есть возможность иметь 10 легионеров, и все их используют. Мне не 60 лет. Начинаю свою работу и мне нравится попробовать себя в этом чемпионате.

В Саудовской Аравии клуб тратит 30 млн, а здесь максимум 2-3 млн. И то не каждый может себе это позволить. В Саудовской Аравии тяжело играть при таких климатических условиях и показывать интенсивный футбол. В этом году "Аль-Ахли" потратил около 30 млн и сейчас находится на 5-м месте. Когда подписывал с ними контракт, они были очень настойчивы, и мне это понравилось. На тот момент не было серьезных предложений, поэтому решил поработать там год. Потом на обоюдных условиях соглашение можно было продлить. Рад, что в конце пути мы разошлись достойно. Мне сказали, что или будет подписан контракт, или они скажут, что меня уволили. Я сказал, что не готов его подписывать. Для себя клуб сделал все красиво. Мне тот год понравился. До последнего тура бились за чемпионство и в Лиге чемпионов не проиграли ни одной игры.


"Динамо"? Я всегда говорил, что любой команде, которая что-то выиграла, нужна встряска, а потерявших мотивацию игроков необходимо отпускать в другие клубы. В каких-то моментах мы не сошлись в том, какие футболисты должны уйти. На других условиях я просто не мог продолжать работать. Уйти было моим решением. Президент с ним согласился. Когда киевляне играли в Лиге Европы против "Челси", большинство ребят не выступали на таком уровне. Все зависит от психологической устойчивости игроков. Пропустили быстрый мяч и уже другое настроение. То же самое было в Киеве.


Хацкевич выжимает максимум из тех игроков, что у него есть. К сожалению, "Динамо" живет теми амбициями, которые были раньше. Но сейчас нет тех футболистов, которые могут их подкрепить. Нужно время. Президент должен решать, как идти дальше. Хацкевич делает хорошую работу, но клубу нужен результат даже не сегодня, а вчера. Никто не будет ждать, что ты будешь работать 5-10 лет. Я же сейчас счастлив в Венгрии. Не хочу каждый год постоянно куда-то ездить. Хочу побыть с семьей. А что будет дальше, посмотрим.

Іспанський стиль гри (дрібний пас) технічний і цікавий. Але потрібні технічні футболісти, які вміють швидко працювати з м'ячем і дуже дисципліновані на полі. Потрібно чітко дотримуватися тактичних схем. Насправді, таких у світі не так уже і багато. В такий стиль грають Барселона, Ман. Сіті і досягають найвищих результатів. Але який у них підбір виконавців. Інші іспанські команди, які грають у такий стиль, не можуть похвалитися такими результатами. Реал і Атлетико грають трохи в інший футбол (Реал Зідана). Причина одна - рівень виконавців. Такий стиль дає результат коли команда технічніша за суперника. З рівним суперником уже важко, а з сильнішим грати першим номером часто просто не виходить. Ось так і грало Динамо Реброва (Рауля) проти сильного суперника перекочуючи м'яч впоперек-назад і не знаючи як пройти оборону сильного суперника.
В сучасному футболі, в залежності від підбору виконавців і поглядів тренера, команди грають в різний футбол. Стиль Реброва чи Рауля Ріанчо також має право на існування. Але я б не важав його еталоном для Динамо. У нас такого підбору виконавців нема та ніколи і не було, навіть за часів В.В. Лобановського. Тому В.В.Лобановський і давав результат, спираючись на інші якості своїх гравців.
Слава Богу, что ушел с Раулем, и закончилась глупость по превращению Динамо в Спартак.
И еще. К сожалению, "Динамо" НЕ живет теми амбициями, которые были раньше.
Сховати
Барвинок, ІМС, Ви?
Сховати
Tyrant, Ваша іронія мене майже вбила, але не наповал - лишилися сили для двох запитань. 1. Вам спартаківська гра з акцентом на короткий пас більше до душі, ніж динамівська від Маслова і Лобановського? 2. Ви вважаєте, що сьогодні "Динамо" живе такими ж амбіціями, як раніше, вимучуючи матчі зі "Львовом" та подібними йому суперклубами?
Сховати
Барвинок, згоден, амбіції дещо не такі, але не згоден, що Ребров спартаківську гру мріяв налагодити. Впевнений, що і Лобановській, як всякий класний фахівець не зупинився би на місці, швидка гра з високим пресингом, швидким рухом м'яча, фланговими атаками, наприклад, того ж МанСіті дещо нагадує його ідеї. А возюкання з м'ячем у Динамо Реброва було чи то невмінням деяких гравців швидко думати та швидко рухатись, чи то побічною дією перебудови. Крім того, деякі гравці не розуміли хто вони самі, де живуть і дуже високо себе цінували. Та ще, на мій власний погляд, не було захисника з гарним пасом, та півзахисника, який би гриз центр і мав здібності швидко розпочинати атаку. У тому ж МанСіті вчора бачив Гюндогана і Силву. Динамо Реброва мені здається і повинно було таким, але ж.
Сховати
Балтача, Ви змушуєте мене повторювати те, що я писав не раз, зокрема, востаннє - у своєму скромному блозі на Динамоманії. Рауль чітко декларував принципи своєї гри. Один із них: відстань між одним гравцем команди й іншим не має превищувати 15 метрів. Тобто компактність вводилась в абсолют. За такого розташування гравців дальній розрізний пас як елемент тактики нівелювався. У Лобановського і Базилевича він був одним із основних. Спартаківські стіночки на короткому клаптику - можливий тактичний хід, але навіть Бєсков визнав, що цей хід програє різноманітній тактиці Лобановського, що зводиться до створення чисельної переваги на ПОТРІБНІЙ ділянці поля, рваного ритму і комбінування різних тактичних засобів.
Ребров з Раулем зневажили цей набуток і реалізовували іспанський, що дуже близький за суттю до спартаківського (до речі, розгромними перемогами в матчах з "Реалом" і "Барселоною" Лобановський показав, який метод ефективніший, і як діяти проти тактики дрібного пасу).
Що ж до Хацкевича... Він нібито спочатку відмовився від хибних шляхів попередника, але через відсутність тренерського масштабу і кадровий голод продовжив сповзання команди в болото.
Сховати
Барвинок, до речі, я знайомий з вашою думкою у блозі. Але, маю надію, що ви, визнаєте фактом те, що це є слова Рауля. Ребров може мати дещо іншу думку. Чи ви впевнені буцімто Рауль був головним, а Ребров так собі поруч вештався?) Так, був суттєвий іспанський вплив, але він збагатив клуб! Вміння тримати м'яча, рухати його, трикутники, та чотирикутники швидкого розіграшу аж ніяк не заважають розрізним пасам. Крім того, Лобановський мав справу з дещо іншим складом, та й відношенням до справ футболістів. Може Сьомін був шанувальником такого футболу, а ось Ребров, вважаю, шукав нове.
Ну, а Хацкевич... мені ще не подобалось як він грав) Та вважаю, що йому банально бракує досвіду. Хоч є також винний в тому, що ми стали якісь зовсім не амбітні. Почалось давно це, ще з другого "пришествия" Сьоміна. Наступний хибний крок - це запрошення Блохіна. Для тих гравців, що прийшли тоді, потрібен був інший тренер. Або клубна система, від юнаків до основи. Систему почали будувати вже тоді, коли у конкурентів вона працювала. Ще це постійне бажання втримувати гравця попри всякий здоровий глузд.
Сховати
Балтача, Щодо Рауля. Він працював у Рубіні, коли туди переїхав Ребров. І Ребров привіз його у Київ, коли був призначений головним тренером. Не буду вдаватися до емоційних висловів на кшталт «поруч вештався», але тактичні установки в команді робив Рауль, тоді як Ребров обмежувався кількома словами на початку. Тобто тактика була його на 100%. Чи збагатило це клуб? Я дотримуюсь думки, що це завдало нищівного удару по «Динамо», оскільки відбувся поворот на 180 градусів від вистражданої, підтвердженої успіхами генеральної лінії клубу. Удару тим більш сильного, оскільки завдавав його енергійний і небезталанний фахівець. Це умовно можна порівняти з реформами Петра Першого – амбітними, цілеспрямованими, але врешті такими, що зміцнювали віджиле кріпосництво. Цей стиль до всього ще й ментально не підходить українцям, що не міг збагнути чужоземний Рауль. Навіть у «Шахтарі» у нього не вписуються українці, його реалізують латиноамериканці. У нас можуть бути і є футболісти не менш технічні, ніж на Заході, але вповні вони себе реалізовують у цій системі координат. Ви не помітили, як внаслідок цих квадратів і трикутників «Динамо» почало відчувати проблеми навіть із виходом на половину поля суперника? Ви собі можете уявити, щоб Блохін забив гол «Баварії» у Мюнхені, якби він за системою Рауля мав перебувати поруч із захисниками?
Сьомін реалізовував певну гібридну систему, але він принаймні був талановитим тренером. Зараз – ні системи, ні таланта, ще й наслідки іспанської конкісти.
Балтача, Іспанський стиль гри (дрібний пас) технічний і цікавий. Але потрібні технічні футболісти, які вміють швидко працювати з м'ячем і дуже дисципліновані на полі. Потрібно чітко дотримуватися тактичних схем. Насправді, таких у світі не так уже і багато. В такий стиль грають Барселона, Ман. Сіті і досягають найвищих результатів. Але який у них підбір виконавців. Інші іспанські команди, які грають у такий стиль, не можуть похвалитися такими результатами. Реал і Атлетико грають трохи в інший футбол (Реал Зідана). Причина одна - рівень виконавців. Такий стиль дає результат коли команда технічніша за суперника. З рівним суперником уже важко, а з сильнішим грати першим номером часто просто не виходить. Ось так і грало Динамо Реброва (Рауля) проти сильного суперника перекочуючи м'яч впоперек-назад і не знаючи як пройти оборону сильного суперника.
В сучасному футболі, в залежності від підбору виконавців і поглядів тренера, команди грають в різний футбол. Стиль Реброва чи Рауля Ріанчо також має право на існування. Але я б не важав його еталоном для Динамо. У нас такого підбору виконавців нема та ніколи і не було, навіть за часів В.В. Лобановського. Тому В.В.Лобановський і давав результат, спираючись на інші якості своїх гравців.
Барвинок, до чого зараз тут спартаківський чи не спартаківський стиль? Зараз всі навчились грамотно пресингувати, накривати гравців і зони, тому і треба йти вперед, виходити з-під пресингу через стіночки, відкривання, короткий і середній пас.
Сховати

Tyrant, вибачте, набридло товкти воду в ступі. Якщо Ви не розумієте, до чого, я нічого не можу вдіяти.
Барвинок, і іще одне. За 2 роки геній хац придумав хоч щось окрім лонг бола на форварда? Виходу з оборони нема, згадайте матчі з Челсі, соромно було, просто соромно, що не інтенсивний пресинг Челсі, і Динамо не вийшло в жодну(!!!) атаку, бо не вміє. Вчора те ж саме, Шепелев 40 метрів тягне, а віддати нікому. Це дно.
Как-то писал недавно про Реброва, что если бы он вернулся в Динамо, это было бы знаком качества, так как Суркис согласился выполнить все его требования.

И лишний раз Ребров подтвердил это все. Не захотел Суркис выполнять условия и просьбы главного тренера. "Бунтовал" Ребров по трансферам и особенно по продажам. Вмешался ИМС в работу тренера. Вот и взял "послушного" Хацкевича.

Единственный упрек Реброву - нужно было уходить из Динамо сразу после второго чемпионского сезона. Уже тогда Рауль удрал почуял неладное. Пошли летом идиотские трансферы на эконом-режиме и свободные агенты. Ребров остался из-за любви к Динамо и взял весь удар на себя. Команда провалилась, Реброва стали критиковать в этом (особенно те идиотские утверждения, что-то все заслуги Рауля в прошлых победах. Ага, видали его "заслуги" потом в сборной Украины и московском Спартаке). Лишний раз Ребров оказался прав.
Сховати
Google, в схожій ситуації Пересу вистачило розуму признати свою помилку і повернути Зідана з його умовами. Чи вистачить розуму ІМСу? Сумніваюся.... Хоча вже всім давно зрозуміло що Рауль був правий...
А Ренн, Славия имеют топ-игроков? А с ПСЖ и Челси, почему-то, играют по-другому.