27 травня 2003 23:11

"Волынь" и запорожский "Металлург" подозревают в "договорняке"


Проблема "договірних" матчів в українському чемпіонаті існувала завжди.Не позбувся її український футбол навіть після того, як у минулому сезоні керівники клубів Вищої ліги підписали меморандум чесної гри. Проте чистіше від цього ми грати не стали.

Схоже, що черговий скандал під назвою - "купи-продай" гру розгорається навколо матчу 26-го туру "Металург" (Запоріжжя) – "Волинь", у якому непоступлива луцька команда, яка стала справжньою грозою лідерів "Динамо" та "Шахтаря", відібравши у них по черзі три очки, сенсаційно поступилася одному з аутсайдерів першості з рахунком 0:2. Відреагували красномовно на гру своїх улюбленців і вболівальники "Волині", які проводжали команду зі стадіону вигуками "Ганьба!". По грі програла "Волинь" Запоріжжю, чи за гроші, вияснять вже відповідні інстанції.

Як повідомив www.champion.com.ua прес-аташе ПФЛ Юрій Малишев, на черговому засіданні Бюро ліги, взявши за основу публікації ЗМІ про матч "Волинь" –"Металург" (Запоріжжя), було подано документи до комісії чесної гри, яка повинна переглянути матч, і винести своє рішення, чи носив матч ознаки "договірного" чи ні.

Останній скандал пов`язаний з "договірним" матчем датований минулим чемпіонатом, і відбувся він у Першій Лізі. Тоді наприкінці першості житомирське "Полісся", яке претендувало на вихід до "еліти" переграло "Борисфен" і було вже за крок від підвищення у класі. Проте на біду житомирян знайшовся у Борисполі такий собі щирий борець за чистоту українського футболу, який накатав у газету "Команда" лист, в якому розповів, що у цьому матчі не було спортивної боротьби і він був схожий на "договірний". Як і варто було очікувати далі за справу взялися вже футбольні організації. Вирок також у даній ситуації був доволі прогнозований. І "Борисфену", і "Поліссю" записали поразку, скасуваши при цьому результат матчу (2:1 на користь Житомира), побачивши у їх грі відсутність належної спортивної боротьби. Для "Полісся" у даній ситуації – це була втрата мрії пробитися до еліти, а для "Борисфена" якому нічого не світило у тому сезоні, все закінчилося штрафом у 3000 у.о, а президентів обох команд дискваліфікували до кінця сезону.

У нинішній же ситуації, довести, що матч "Волинь" – "Металург" (Запоріжжя) був "договірним" доволі тяжко. Як говориться, не впійманий, значить, не злодій. Хоча ситуація майже аналогічна тій, яка сталася рік тому з "Поліссям" та "Борисфеном".

У журналістських же колах впевненні, що гра між "Волинню" та запорізьким "Металургом" носила саме "договірний" характер. Однією з версій такого розвитку подій – є те, що запорізькому "Металургу", який знаходиться на межі вильоту, вкрай необхідні очки, а "Волинь", за неофіційною інформацією, знаходиться нині у вкрай скрутному фінансовому становищі, і їм потрібні гроші. І не варто відразу скептично посміхатися, мовляв скільки ж можна отримати здавши матч. Вистачить і на хліб з маслом та ікрою, так ще й на те, щоб купити футболіста такого собі середнього рівня. Торгуватися розпочинають з кругленької суми у 200 тисяч "зелених".

І звичайно прикро знову нагадувати про таке ганебне явище як договірні матчі, але ще болісніше про це мовчати. І поки у нас будуть існувати бідні клуби, які виживають лише за рахунок віданих футболу людей, яких у нас одиниці, а поряд з ними ходять завжди більш багаті команди, які не надто добре грають у футбол, але на противагу цьому мають гроші, доти нам і не уникнути цих "договірних" матчів, які вже як більмо на очах у всього українського футболу.