11 лютого 2017 22:56
2

Вячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Зозуля сам спровоцировал всю эту ситуацию"

Футбольний менеджер В´ячеслав Заховайло прокоментував Gazeta.ua скандал із Романом Зозулею в Іспанії, розповів, що буде влітку з Андрієм Ярмоленком і пояснив навіщо китайці підривають трансферний ринок.


Скандал із Романом Зозулею — це урок для агента?


Тут палиця з двома кінцями. Зозуля спровокував всю цю ситуацію. Спорт і політика не повинні так відверто товаришувати між собою.

Все що відбулося — це якийсь нонсенс в Європі. Тому очікую жорстоких санкцій щодо "Райо Вальєкано" та їх вболівальників. У цій ситуації порушили прямі права людини. За це дуже сильно покарають всіх. Якщо ситуація дійде до УЄФА та ФІФА, то летітимуть блискавки. Права людини на першому місці.


Але винні всі. Не можна переносити політичні гасла у спорт. Так, Зозуля — патріот і молодець. Але не можна це виносити на загал. В Україні — будь ласка. Але в Європі є різні думки. Не кажу, що Роман зробив щось погане. Але потрібно бути трохи досвідченішим і грамотнішим. Ніхто не забороняє Зозулі любити Україну і робити все, що він робить.

Групка ідіотів скористалася ситуацією. Їх акція більше була спрямована не на Зозулю, а на керівництво клубу та президента "Райо Вальєкано". Ультрас знайшли за що зачепитися і влаштували Варфоломіївську ніч.


Грамотний юрист може цей клуб просто знищити. Це справді великий прецедент і урок для всіх.


Що робити Андрієві Ярмоленку?

Я спілкуюся з його агентом і знаю багато підкилимних розмов. Не маю права їх озвучувати, але скажу, що потрібно набратися терпіння і почекати. Час Андрія прийде. Сподіваюся, що влітку Ярмоленко зробить правильний вибір. Але робити перехід просто заради трансферу не має сенсу.


"Динамо" грає у Лізі чемпіонів. Тому Андрієві не варто переходити у клуб, який не ставить перед собою високих завдань. З іншого боку, я розумію киян. Контракт Ярмоленка непростий для клубу. Це дорогий футболіст. Всі у дуже складній ситуації. Подивимося, як все вирішиться.


Як українському тренеру зацікавити європейський клуб?


Бути Юрієм Вернидубом (наставник "Зорі"). Треба грати з командою в єврокубках і давати інтерв´ю англійською мовою. Потрібно заявити про себе, щоб на твою творчість звернули увагу. Коли ринок зрозуміє, що ти можеш управляти командою, вільно спілкуєшся іноземними мовами, то перед тобою відкриються всі двері.

Вернидуб каже, що проблема наших тренерів не у кваліфікації, а в незнанні іноземних мов.


Без цього неможливо керувати іноземним клубом. Потрібно спілкуватися з усіма. В Німеччині ти просто зобов´язаний вивчити німецьку мову, навіть якщо знаєш англійську і всі нею спілкуються.


Недавно був випадок із чеським футболістом. Молодий і перспективний гравець перейшов у німецький клуб. Не зміг вивчити мову. Як наслідок — повернувся в Чехію.


Один із моїх гравців - Руслан Мінгазов. Цього хлопця я знайшов у Туркменістані. Зараз він грає у пражській "Славії". Вільно спілкується чеською мовою. Вивчив її, хоча добре знає англійську. Мова — це першочергове завдання, адже ніхто не буде під тебе підлаштовуватися.


Ви говорили, що Сергієм Ребровим цікавляться в Англії. Він готовий там працювати?


Ребров показав з "Динамо" чудовий результат — два чемпіонських титули, Кубок України, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Сергій росте, як людина і як тренер. В Україні він набрався досвіду. Англія для нього також не чужа. Чому б і ні?


Я не знаю, чи Ребров з кимось спілкувався і чи існують якісь домовленості, але такі чутки ходять. Подивимося.


Китай більше за всіх у світі витрачає на трансфери. Навіщо це їм?


Великі компанії, які інвестують у футбол, отримали економічні преференції від держави. У них з´явився якийсь податковий маневр. Який саме я точно не знаю, але він є. Як наслідок — такий великий спалах емоцій на китайському ринку.


Китайці знають, чого вони хочуть. Зараз вони скуповують європеські клуби. Експансія капіталу дуже серйозна і охопила команди з Англії, Франції, Італії, Німеччини, Іспанії, Чехії та інших країн. Футбол — це шоу і бізнес, який приносить гроші у розвинених країнах.


Я б не сказав, що китайці розкидаються грошима. Хоча з боку це може так виглядати.


В Європі діє правило фінансового fair-play. Всі футбольні клуби зобов´язали вести правильну економічну діяльність. Дармові гроші їх вбивають.


Фінансовий fair-play впливає на роботу агентів?


Є певні труднощі, але вони більше стосуються клубів, а не агентів напряму.


Чи потрібно бути футболістом, щоб стати успішним агентом?


Бути просто колишнім гравцем недостатньо. Потрібно, як мінімум, мати тренерську освіту. З футболістом і наставником треба говорити однією мовою. Також потрібно добре розуміти право, бути психологом і лінгвістом.

Незнання мов обмежують твій ринок. Якщо ти погано володієш англійською мовою, то не зможеш працювати в Англії. Як правило, грамотні агенти знають три основні мови — англійську, іспанську, німецьку або португальську. Російську мову знати не обов´язково.

Тобто, потрібно бути всебічно розвиненим. Якщо тобі чогось не вистачає, то треба взяти на роботу людей, які відповідатимуть за цей напрям.


У чому полягає різниця між зимовим і літнім трансферними вікнами?


У провідних футбольних країнах взимку ідуть чемпіонати. В Англії перерви практично немає. Тільки в Німеччині пауза трохи довша. Як правило, команди вирішують якусь термінову проблему. Це ніби ти порізався і потрібна перша допомога. Хоча б пластирем рану заліпити.


Зимовий ринок — це, в основному, орендні угоди. Хоча трансфери також відбуваються. Всі контракти влаштовані так, що закінчуються влітку. Селекція і підготовка до трансферу йде нон-стоп. До 10 червня ми підходимо вже з якимось портфоліо кандидата. До кінця липня ми проводимо багатоетапні переговори. Самі трансфери укладаються від середини липня і до кінця серпня. Все залежить від складності переговорного процесу.


Скільки часу клуб слідкує за потенційним новачком?


Є недоношені, є переношені, а є народжені вчасно. Мінімальний термін — це сезон. Як правило, це півтори сезони. Легко помітити гравця, коли він вже і так у всіх на виду. Футболіста "виловлюють" набагато раніше за певними якостями і спостерігають за його прогресом. Ця інформація завжди секретна. Ви ніколи не дізнаєтеся за ким слідкує скаут. Також вивчають менталітет гравця, його оточення, сім´ю, побут, здоров´я і спортивні показники.


Наставник "Легії" Яцек Магєра під час лекції для молодих футболістів розповів, що скаут може поселитися поряд з гравцем і весь час за ним слідкувати.


100%. Коли готується великий трансфер, то можуть навіть найняти приватного детектива, який збирає всю інформацію про гравця та його побут. Той вивчає, що їсть і п´є футболіст, як він витрачає гроші, куди ходить, чи зраджує дружині чи ні. Це частина футболу.

Як формується ціна на футболіста?


Є модельна вартість гравця. Вона виводиться на основі ТТД футболіста. На це накладається його психологія, результативність і досягнення. Також додається маркетингова вартість — чи грає він за збірну, красивий-некрасивий, стиль життя і так далі. Прораховуються маркетингові ходи з пошуку рекламодавців. Дуже багато таких складових. Все це у комплексі дає якусь вартість.


В американському фільмі "Moneyball" реалістично показали фінальні перемовини, коли засідає рада клубу і приймає скаутські рішення. Там є епізоди, де дуже чітко і детально відтворили діалоги. В житті також виникають суперечки, іноді скаути говорять на підвищених тонах, кожен відверто ділиться своїми враженнями. Це такий мозковий штурм. Тренер також бере в нього участь. На певному етапі підключається навіть власник клубу. Колегіально приходять до якогось рішення.

Існує й інша практика. Агент заходить до президента, той дивиться і каже: "Гарний футболіст. Беру". А потім говорить тренеру: "У тебе новий гравець". Це українська версія.


Які найпоширеніші причини зриву трансферу?


Їх дві — бажання клубу більше заробити і позиція гравця, якщо його не влаштовує зарплата. Важливо, хто є ініціатором переговорів — представники футболіста чи команда. Від стартової позиції також залежить наскільки легко проходять переговори.


Які нестандартні умови можна зустріти у контрактах футболістів?


Таке трапляється рідко. Як правило, це стандартизовані та узгоджені з УЄФА контракти. Також там є пункти, які стосуються виплати якихось бонусів. Ці моменти мають бути грамотно прописані юридично.


Якщо клуб має сумніви щодо дисциплінованості футболіста, то може внести у контракт відповідні пункти. Це може стосуватися вживання алкоголю, наркотиків, порушення режиму.

Кого можна назвати еталоном футбольного агента?


Немає такого. Є агенти за якими стоять великі футболісти і контракти. У нашій роботі є ліги — перша, друга, вища, Ліга чемпіонів. Агентів, які грають у найвищому дивізіоні, можна на пальцях рук перерахувати. Це складні люди. Вони жорсткі у переговорах. Російськомовні агенти до такого рівня не дотягують. Наш максмимум — це третя-четверта ліги. Ми навіть у вищий агентський дивізіон ніколи не потрапимо. Ми не знаємо, не вміємо і не володіємо мовами.

В Росії і частково в Україні агентська діяльність товаришує з криміналітетом. Іноді такі ситуації проскакують в Італії.


Які стосунки між агентами?

Про Україну мені важко говорити. Я знаю всіх агентів, але мало з ними спілкуюся. В Європі — це конкуренція та ігнорування. Агенти просто не говорять один про одного. Навіть ніколи не називають імені конкурента. Так ніби його не існує.


Комунікація між агентами відбувається у тому випадку, коли щось ділиться. Іноді виникає спільний інтерес чи йде якийсь обмін. Тоді агенти змушені зустрічатися. Обходиться без різанини, але розмови дуже жорсткі.

Трапляються випадки, коли агентури крадуть футболістів одна в одної. Тоді також відбуваються неприємні розмови та взаємні звинувачення.

Агент заходить до президента, той дивиться і каже: "Гарний футболіст. Беру". А потім говорить тренеру: "У тебе новий гравець". Це українська версія
------------------------------------
а не так ли мы всяких Гладких набирали?
Сховати
angelus, Это он о Суркисе