22 червня 2016 16:24
7

Центральная ошибка Фоменко

Після шквалу емоцій від гри збірної України на Євро-2016 варто перейти до прагматичного аналізу. Що ж сталось? Чому збірна виглядала настільки невпевнено? Чому ми провалили чемпіонат Європи?


Те, про що піде мова далі, лише один з факторів наших проблем. Можливо, не ключовий, але він теж багато про що говорить. Зараз у тренді критикувати наших інсайдів — Коноплянку та Ярмоленка. І ставити питання, чому вони не продемонстрували яскравої гри. Уся гра команди Фоменка була зведена до передач саме на інсайдів. Наші суперники добре знали, від кого очікувати проблем, та особливо готувались.


За допомогою платформи Wyscout ми продемонструємо залежність збірної від Коноплянки та Ярмоленка. Надзвичайно важливим аспектом гри будь-якої команди є гра у центрі поля. Так от, ми наведемо данні, скільки передач між собою зробили центральні пивзахисники і скільки пасів було на інсайдів за три поєдинки.


Україна — Німеччина


У центрі поля Фоменко поставив Сидорчука, Степаненка та Коваленка. Пізніше на заміну вийшов Зінченко. Так от, за усю гру проти чемпіонів світу наші центральні півзахисники зробили між собою лише п'ять передач. В той час як на Ярмоленка та Коноплянку центральна вісь зробила аж 24 паси. В шість разів більше! Центр поля грав за принципом «не знаєш, що робити з м’ячем — віддай його Коноплянці чи Ярмоленку». Більшість цих передач були ближче до центрального кола і не несли гостроти. Заточеність на двох окремих футболістів лишала нас варіативності атаки. Я згоден з тим, що якщо ми маємо двох сильних інсайдів, то маємо використовувати їхнє вміння обігрувати. Але потрібно будувати свою тактику так, щоб спробувати залишати Ярмоленка та Коноплянку один в один із суперником ближче до воріт суперника. Такі моменти теж час від часу виникали. А так в більшості ситуацій — Ярмоленко та Коноплянка отримували м’яч ближче до центра поля в оточенні кількох опонентів. А грати один проти двох важко навіть таким футболістам, як Мессі та Роналду.



На противагу нашим п'яти передачам між центром поля — показники збірної Німеччини. У них у центрі грали Кроос, Хедіра та Озіл. А вже наприкінці матчу вийшов Швайнштайгер. На місці крайніх півзахисників — Мюллер та Дракслер. Так от, у центрі поля німці зробили більше передач, ніж на фланги — аж 56. В той час як інсайди отримали 48 передач.


Всього чотири передачі у центрі поля — показник вміння центральних півзахисників притримати м’яч або ж установки тренера одразу передавати його Коноплянці чи Ярмоленку. Фоменко випустив Сидорчука і Степаненка, які славляться своєю грою більше на оборону, ніж на атаку, та молодого Коваленка, якому не вистачає досвіду матчів рівня чемпіонату Європи.


Північна Ірландія — Україна


У грі з Північною Ірландією Фоменко у цетрі поля знову зробив ставку на Коваленка, Сидорчука та Степаненка, і цього разу залишивши у запасі футболістів з гарною технікою пасу — Ротаня та Рибалку. В грі з північноірландцями наш центр зробив набагато більше передач між собою — аж 28. Але пасів на інсайдів все одно було більше — 34. Якщо поглянути на цей же показник наших суперників, побачимо: 16 передач у центрі поля і 12 — на фланги крайнім півзахисникам.



Україна — Польща


Після провалу з Північною Ірландією Фоменко таки змінив склад у центрі поля, довіривши місце у складі Ротаню, Степаненку та Зінченку. З виходом на поле капітана «Дніпра» у нас суттєво збільшилась кількість передач у центрі поля. Стало набагато більше контроля м’яча. А як люблять говорити іспанці: «Хто контролює м’яч, той контролює гру». З цією тезою можна сперечатись. Але це був перший матч з перевагою у передачах між центральними півзахисниками та пасами на інсайдів. Між собою центральні півоборонці зробили 56 передач і лише 41 раз віддавали передачі на Ярмоленка та Коноплянку.


Не зрозуміло, чому Фоменко раніше не довірив місце у складі Руслану Ротаню, чому не дав зіграти на Євро Сергію Рибалці. Так само можна згадати і про одного з лідерів «Дніпра» останнього сезону Євгена Шахова, якого відчепили зі збірної ще до Євро. Адже у нас не вистачає технічних футболістів. Ставки Фоменка на креативних Ярмоленка та Коноплянку виявилось замало. Їм просто не дали розвернутись. І це лише одне з питань, які турбують після провалу збірної на Євро.


Роман Бебех

Поки країною і, зокрема, футболом "правлять" не українці, у нас не буде збірної!
Поки країною і, зокрема, футболом "правлять" не українці, у нас не буде збірної!
Поки країною і, зокрема, футболом "правлять" не українці, у нас не буде збірної!
Поки країною і, зокрема, футболом "правлять" не українці, у нас не буде збірної!
Этого не видел только слепой. Если раньше мне трудно было поверить, то теперь практически убежден: Фоменко выпускал тех футболистов, которых ему сказали выпускать. И вот он, результат.
Сховати
Kostik, согласен, вместо Гусева, Малышева, Петряка - Сидорчук, Гармаш, Тимощук.а
Kostik, Сомневаюсь я в этом всемирном заговоре..Ну ладно,Зинченко хотят в Уфе продать подороже- поставил за откат( условно). Но кому на фиг нужно ставить Сидора и Степу, Тунца и Шевчука с Тимо ?
!!!!!