18 квітня 2015 10:53

Кардифф. Восемь лет спустя

18 квітня 2007 року стало однією з найвизначніших дат в історії не тільки вітчизняного футболу, а й країни в цілому. Саме цього дня у валлійському Кардіффі Виконком УЄФА доручив Україні і Польщі право проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.

Ажіотаж, викликаний в Україні очікуванням на оголошення переможця тендеру, на той момент можна було порівняти хіба що із виходом національної збірної у чвертьфінал чемпіонату світу 2006 року. Незважаючи на робочий день і обідню пору, мільйони українців всіма можливими способами слідкували за тим, що відбувається у Кардіффі і просто вибухнули емоціями в той момент, коли Мішель Платіні витягнув з конверта аркуш паперу з написом «Poland & Ukraine».

Всі ми пам’ятаємо, долаючи які труднощі наша країна йшла до реалізації цієї мрії, як ми були за крок від того, щоб втратити шанс, що випадає раз на сто років. Як головний ідеолог проведення турніру в Україні та Польщі, Григорій Суркіс – на той час президент ФФУ – робив все можливе і неможливе для того, щоб нас не позбавили цього свята футболу. І у підсумку його старання увінчалися грандіозним успіхом, про що після завершення Євро-2012 засвідчив особисто Мішель Платіні. «Цей чемпіонат, перший у Східній Європі, мав приголомшливий успіх. Це справжній тріумф! Україна та Польща продемонстрували всьому світу здатність організувати подію світового масштабу. Країни можуть пишатись виконаною роботою, їхнім ентузіазмом і підсумковим результатом. Я дійсно пишаюсь ними», - сказав президент УЄФА, підбиваючи підсумки турніру.

Подія, що відбулась 8 років тому, мала величезний вплив на Україну. Євро-2012 став каталізатором зміни країни на краще. Модернізована інфраструктура, нові та реконструйовані стадіони, готелі, дороги, аеропорти – навряд чи все це було б зроблено настільки швидко, якби не футбольний турнір. Та не менш важливо і те, що змінилося враження людей про нашу державу з-за кордону. Якщо вони, нажахані розповідями деяких газет, їхали сюди з острахом, то додому вже повертались із посмішками, бажанням ще раз навідатись до чарівних місць, що їм так полюбилися, до привітних, гостинних людей з відкритими душами і серцями.

Безумовно, 18 квітня 2007 року закарбується не лише як видатна дата у футбольному житті країни, але й одна з найбільш видатних подій в новітній історії незалежної держави.