3 січня 2014 14:06
15

"Мбокани, а где твоя медаль КАНа?". В чем прав Браун Идейе

Блогер MatchDay Роман Бебех - про сумну лаву запасних "Динамо" і те, в чому має рацію Ідейе.

Ви, напевно, вже читали інтерв’ю Брауна Ідейе, в якому він фактично пішов ва-банк. Терпець урвався, готовий пакувати валізи та їхати з України. Ці слова можуть означати, що у нігерійця є гарний варіант для продовження кар’єри.

Багато у чому з ним можна погодитись. Головне, що у всій цій історії не прикрашало Брауна, так це кількість вживань "Я" та заява про проливання крові. Склалося враження, немов говорить як мінімум володар "Золотого м’яча", в чергу за яким вишукувались "Баварія" та "Барселона". В Інтернеті вже з’явились меми зі світлиною Ідейе та написом "Мбокані, а де твоя медаль кубка африканських націй?".

Можливо, саме під час Кубку африканських націй Браун втратив довіру Блохіна. Тоді ніякого Мбокані в команді ще не було. Ідейе виграв зі збірною Нігерії великий трофей, пропустив зимові збори клубу і, замість того, щоб летіти в Київ на матч ліги Європи з "Бордо", лишився святкувати тріумф.
Блохін в цей час жартував, що будемо вчитися грати, як "Барселона" - без форвардів. Саме тоді Олег Володимирович не раз говорив, що йому потрібен ще один нападник. Кравець не дотягував, Рубен далеко не того рівня.

Прихід влітку Мбокані - безумовне підсилення "Динамо". Однак трансфер, який приніс в колектив незадоволення на лаву запасних. А команда - живий організм, який подібні речі добре відчуває. Якщо рік тому Ідейе розповідав, що він найкращий гравець клубу, то тепер він сидів на лаві запасних та спостерігав за грою Мбокані.

Блохін не збирався грати у два форварди. Це означало, що один з африканських хлопців обов’язково буде з поганим настроєм. Таким лишився, той що приходив за Сьоміна. Нинішній тренер "Динамо" не міг не ставити футболіста, ім’я якого особисто називав президенту.

Якби постійно грав Ідейе, то щось подібне ми почули б від його конкурента по позиції. Насправді у футболі це дуже велика та завжди актуальна проблема. Коли ти маєш 25 гравців високого класу, а грає лише 11, всі інші сидять і "дуються", адже амбіцій повні штани. Не так давно доводилось спілкуватись з Маніше, володарем Ліги чемпіонів, нині тренером, а колись підопічним Жозе Моурінью. Так от на питання "В чому ж такий особливий Жозе?" він відповів, що Моурінью вдавалось зробити так, щоб лава запасних не журилась, і ніхто не був ображений. З цим зараз зіштовхнувся Блохін.

Ідейе наразі виступає якраз у ролі ображеного. За великим рахунком ми маємо справу з двома футболістами, центральними нападниками, зі схожими характеристиками. Можливо, Мбокані краще бореться за другий поверх, більш таранного типу, а Ідейе більш креативний, краще тримає м’яч та відкривається. Але по суті вони дуже схожі.

Нігерієць банально програє конкуренцію, зауважите ви. Але насправді це замкнене коло. Важко вимагати результату від людини, якій не довіряєш. Так от, коли Блохін робив ставку на Мбокані, Ідейе лишався на лавці і не відчував тонусу, який такий самий важливий для футболіста, як для пілота літати, а не замінювати це симуляторами. Такі речі на тренуванні не відпрацювати. Про поганий психологічний стан говорить навіть гра нігерійця, ті моменти, які він раніше лузав, як насіння, тепер стали для нього горіхом не по зубах.

Красномовна статистика двох нападників у чемпіонаті. Ідейе за минулий сезон, коли він був першим форвардом, зіграв 28 матчів і забив 17 м'ячів, приблизно 0,6 гола за гру. Натомість Мбокані з його 8 голами в 17 поєдинках має статистику 0,47 гола за гру. Перевага тут на боці Ідейе, так само можна подивитись статистику, в яких матчах забивав Мбокані. Жодну команду топ-5 він не засмучував, у той час, як у нігерійця є матчі, як от, наприклад, з "Металістом" у Харкові, де він своїм дублем вирішував долю гри.

Цифри та факти легко може нівелювати план на гру тренера. Тільки йому відомо, чому має грати Мбокані, а коли виходити Ідейе. Найважливіше, що Блохін хоче бачити на полі. Але факту тримати двох таких форвардів та грати зі схемою в одного нападника - занадто велика розкіш навіть для "Динамо". По суті, це порохова бочка, яка в будь-який момент вибухне. Ті, хто грали в Європі, не звикли мовчати, так, як це роблять українські футболісти.

Можливо, істерика нігерійця підштовхне Блохіна спробувати зіграти в два форварди не лише, коли "Динамо" треба змінювати хід гри. Якщо ні, то один з цих двох хлопців або залишить Київ, або продовжить відтворювати жаль на лавці біло-синіх. От тільки сумна лава запасних рідко призводить до перемог... 

Оба — фуфло.
леонид , а что Ленсу не нужно забивать мячи, или Ярмоленко? Только Браун обязан забивать Валенсии? Если команда не выиграет у Валенсии, то Браун только будет в этом виноват?
Сховати
Пожалуйста про Ленса отдельным обзацом! Забивать он может только если мяч уже под таким углом, что улететь к угловому флажку уже не сможет. Как это обычно после его ударов. Поэтому Ленца нужно переодевать в футболку соперника.. Все будет правильно Когда защитник выбивает мяч на угловой, Что бы он не попал в ворота. Ему идет + А ленс сам его туда отправит, И даже нет углового.. Так в какой команде он играет?
Для Ідейє потрібно виходити і робити дубль Валенсії, поки Мбокані відбуває дискваліфікацію. І - всі задоволені, всі сміються.
"Мбо больше играет на команду", ну и как результат? Мы разве на первом месте? Поменять можно хоть всю команду, если это улучшит результат. А если меняют одного "плохого" форварда на "лучшего" форварда, а команда еще хуже играет, то или "плохой" форвард в действительности не совсем плохой, а "лучший" форвард совсем не лучший. Аналитикам я бы посоветовал оценивать игроков не забывая турнирную таблицу. Ведь игроков меняют для улучшения результата. А то у некоторых оценка идет в не зависимости от результата команды, а это как то странно.
У нас у команді лише 2 форварди і виникають такі конфлікти :) Цікаво, як справляється ЛокоМ зі своїм набором форвардів? Там також є збірник Нігерії, збірник Еквадору, який кладе дублі бразильцям, російський форвард, бомбардир чемпіонатів і збірної, ще один африканський збірник НДойє, один з лідерів гольового заліку нинішньої РПЛ. А у деяких інших провідних клубів набір форвардів сягає 7-10. І як у них виходить
Треба повертати Бангуру.Кращий форвард останніх 10 років.
Сховати
Бангура уже не тот, в запасе середняка Франции сидит!
Бангура уже не тот, в запасе середняка Франции сидит!
0,47 и 6 голевых в ЧУкре
Абсолютно не согласен по поводу схожести форвардов, ИМХО разноплановые игроки. И никак нельзя сравнивать цифры по забитым мячам. Мбо больше играет на команду, а Идейе чистый завершитель атак, скорее даже "незвершитель"...умея хорошо открываться Браун реализует 1 из 3-4 своих моментов. Мбо более разноплановый игрок, вокруг которого может строится вся атака команды. Кстати, в паре эти двое вполне могут взаимодействовать и принести много пользы команде. Сегодняшний подбор игроков позволяет использовать множество игровых схем под разных соперников...но для этого нужен тренер.
Сховати
Согласен! И я считаю, что оба могут играть в паре, главное , что бы они видели друг друга. и могли помогать друг другу, играть в связке. Если будут жадничать, не давать мяч тому, кто в данный момент в лучшей позиции, ничего хорошего не получиться. Когда то играли дубль W и на поле было 5 форвардов. Я лично считаю, что два это не так много.. А барса играет с тремя, а не без форвардов.. Хочу сказать побольше бы смотрели видео записи как играет Барса и Бавария.. М/Ю и М/С Арсенал, брать все лучшее и самим с учетом своих игроков наигрывать.. Иначе как можно расти если не учится у лучших. Было бы больше пользы... Еще уверен нужно на тренировках отрабатывать игру 8 против 12 и 7 против 11 А то игроки в условиях жесткого прессинга не успевают думать. Часто мяч теряют +не точные передачи-это вообще бич нашего футбола, еще с советских времен... Казалось бы столько времени прошло, столько иностранцев, а воз и ныне там.. Есть над чем работать. А в условиях нашего чемпионата, где одна игра в неделю можно многое успевать.. Считаю пусть Блохин отберет тех кого хочет видеть в основе, 11-12игроков а остальные с другим тренером пусть работают и в тренировочных спарингах пусть покажут себя. А то что сегодня вторая команда всем проигрывает это просто нонсенс.. Мне этого не понять...Похоже не только к Блохину претензии, вторая команда где? Или тренеров менять, или игроков.. Здесь я не знаю что сказать Игры второй команды не видел..
Нормальное желание играть, а не сидеть на лавке - это разве истерика? Тогда Блохин - истерик в квадрате! Всё просто: у нас 2 однотипных нападающих, тренер(пока ещё) тренер, доверяет одному (Мбокани) больше, чем другому. Вывод: другого (Идейе) продать, и купить напа другого плана, чем Мбокани, скоростного, техничного, чтобы они могли оба играть, дополняя друг друга. Но, для этого, надо быть Тренером, а не *******.
Блохин, Блохин... С таким подбором игроков ни результата, ни игры, ни хорошей атмосферы внутри команды...((