30 вересня 2013 20:08
20

Украинские члены FARE удивлены решением ФИФА по Украине

Українські члени FARE (Футбол проти расизму в Європі) здивовані рішенням Міжнародної федерації футболу (ФІФА), яке вона винесла наприкінці минулого тижня. Йдеться про дисциплінарну справу проти України у зв’язку з діями вболівальників під час матчу 6 вересня у Львові футбольної збірної України з командою Сан-Марино у відборі до фіналу Чемпіонату світу 2014 року у Бразилії. За цим рішенням ФІФА збірна України проведе вирішальний матч цього відбору з Польщею, який відбудеться 11 жовтня на стадіоні в Харкові, без глядачів. Федерацію України оштрафували на 45 тисяч швейцарських франків, а стадіон у Львові дискваліфікували аж до 2018 року. Українські члени FARE навіть не знали, що саме ця організація готувала інформацію для рішення ФІФА щодо України.

На офіційному сайті FARE зазначається, що їхній спостерігач поскаржився ФІФА на прояви расизму на стадіоні Львова під час матчу 6 вересня між Україною і Сан-Марино. Спостерігачі FARE були розчаровані «ультраправими банерами», «штандартом дивізії СС «Галичина»; занепокоєння FARE викликав також ультраправий банер «Good night, left side», а також людина на трибуні у майці з номером 88 – цей момент представник FARE розшифрував як «Heil Hitler» («Н» – 8-й номер літери англійської абетки).

На офіційний письмовий запит з боку Радіо Свобода розповісти про деталі цієї «української справи» FARE поки що відповіді не дає.

 Серед асоційованих членів FARE, яка з березня 2012 року почала діяти як асоціація з понад 160 членами, є й кілька з України – Конгрес національних громад (Київ), «Міжнародний фонд охорони здоров’я і навколишнього середовища» (Мукачеве, Закарпаття), Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія» та ще одна, досить міфічна організація, оскільки офіційного сайту в Україні знайти не вдається – Football against prejudices («Футбол проти упереджень»).

Виконавчий директор Конгресу національних громад України Ганна Лінчовська розповіла Радіо Свобода, що Конгрес про цей моніторинг FARE у Львові навіть не інформували, і там нічого про це не знали, хоча Конгрес дійсно є членом FARE. Варто нагадати, що ця організація – Конгрес національних громад України – як ніхто, досить об’єктивно підготовлена для оцінок й аналізу таких проблем.
 

Так, віце-президент Конгресу національних громад Йосип Зісельс з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Нас до цього моніторингу не підключали. Ми проводили влітку у Львові акцію «Футбол проти расизму». А до цього моніторингу нас не підключали. Це взагалі дуже дивно виглядає і схоже на провокацію у контексті більш широкого такого процесу для того, щоб намалювати Україну сьогодні як расистську і нацистську країну, хоча це не так. Це є сценарій такий – вивести у другий тур виборів президента України у 2015 році Тягнибока разом із Януковичем і протиставити весь світ цьому. Що ось є така загроза нацизму, реальна і серйозна, хоча її нема, але треба намалювати таку картину світові. І ось на це кинуті великі гроші, і я всюди бачу прояви цього. Це реальний сценарій нашого життя через два роки».

Йосип Зісельс також сказав Радіо Свобода, що в Конгресі будуть вивчати питання суті діяльності FARE. «Якщо це створено з провокаційною метою, то ми не будемо входити до неї. Є так звана організація «Світ без нацизму» з Москви, і ми всюди протистоїмо цій організації», – зауважив Зісельс.

Речник ще однієї української організації «Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища», яка має осідок у Мукачеві Закарпатської області та є членом FARE, Роман Угрин сказав Радіо Свобода: «Ні, останній цей рік ми взагалі не подавали заявки і не брали участі в яких акціях FARE. Попереднього року проводили лише міжнародні турніри».

На запитання, чи інформували їх із FARE про свої акції у Львові, Угрин відповів: «Ні, абсолютно нічого не було з їхнього боку».

Дехто з оглядачів в Україні не виключає, що до рішення ФІФА стосовно України причетна Росія, бо, мовляв, 14 вересня «Газпром» підписав з ФІФА спонсорську угоду на мільярди доларів. І угода ця підписувалася у присутності Володимира Путіна президентом ФІФА Йозефом Блаттером та главою «Газпрому» Олексієм Міллером.

Також повідомляють, що Українська федерація футболу проситиме ФІФА про прискорений розгляд української апеляції щодо можливого пом’якшення покарання, бо вирішальний матч Україна – Польща відбору до Кубка світу з футболу 2014 року в Бразилії відбудеться у Харкові вже 11 жовтня.

Обговорення цієї теми наводить на думку, що коріння проблеми боротьби з расизмом в українському футболі лежить поза межами компентенції не те що адміністрацій українських стадіонів та клубів - а й мало стосується ФФУ... ІМНО: як такого расизму в українському футболі - НЕМА. Нема в нас такого, як де-інде по сусідам з бананами та мавп'ячими жестами і вигуками. Є лише проблема з провокаторами; і не виключено, що найнятими зацікавленими сторонами. Ну, і, само собою, є пробленма невизнання наших українських національних героїв деякими сусідами, які поневолювали наш народ (чи частину українських територій) віками; і за це отримували на власну голову визвольну боротьбу народу - безсумнівно, з елементами бунту, як годиться у слов'ян, безпощадного і безглуздого... Тому проблема "українського футбольного расизму" нині (та і донині...) знаходиться "під куполом": де повинні, врешті, ІМНО, зрозуміти і прийняти дві речі: освятити націонадбно-визвольну боротьбу українського народу проти поневолювачів та прийняти Закон, який би дав право (та обов'язок!) правоохоронним і судовим органам реагувати на провокації в натовпі - за наявними відеозаписами. Тоді отой з двома вісімками і ті з зігами - були би вирахувані та покарані - хоча би штрафом (не так важлива міра покарання, як її невідворотність)...
Сховати
ВпевнениЙ, що найбільш ксенофобська країна - Росія, але як кажуть "Все з хворої голови, та на здорову" . Штучно ліплять з українців неофашистів та расистів.
Поражает один парадокс. В этом всем круговороте слов и горячих речей с обвинениями России, мы не видим очевидного. Во-первых, нужно вернуться в апрель 2012 года, когда во всех странах Европы одновременно заговорили о расизме в Украине и не готовности нашей страны обеспечить безопасность спортсменов и болельщиков. Именно в тот момент, федерация футбола Польши заявила о готовности принять все матчи турнира. Во-вторых, в марте 2013 года, в Польше заговорили на уровне Сейма о признании геноцида по отношению к польскому народу со стороны УПА. В-третьих, поставьте вопрос - кто окажется в выигрыше если сборная Украины будет проводить матч без зрителей? Россия? Нет, всё та же Польша. И в-четвертых, сама программа координируется некой организацией NEVER AGAIN, с центральным офисом в Варшаве. Руководители данной организации поляки Яцек Пурски и Рафал Паньковски.
Сховати
Отож і кажу, завжди Україна між молотом і наковальнею.
Сховати
отож принимать сторону сложно, но нужно)) и так с XVI века, граждане националисты))
Сховати
Провокатор, а не собрать бы тебе шмотки и свалить?
Леонид, Гитлер тоже народный герой для некоторых в Германии и вне ее. Может нужно и этих людей понять? Ну а если провокаторов среди ультрас не легко заметить, то значит нам будет закрыта дорога сборной на чемпионаты Мира и Европы, а клубам в еврокубки. Така наша доля. Вы хотите в Европу? Но не хотите принимать европейские ценности? Ну, ну... Ваши герои Европе мягко сказать не нравятся. Я например не иду на стадион с портретом Сталина. Сталин, как и Бандера и Шухевич не герои, а исторические личности и они далеко не однозначны. Сталин например захватил у Польши западноукраинские земли. Львов стал не польским, а украинским городом. Это хорошо? Хорошо. Но есть у Сталина и плохие вещи. А разве Бандера и Шухевич ангелы? Они разве Гитлеру не служили? Сталин тоже некоторых своих соратников сволочей уничтожил, но они после этого не стали ангелами и героями в борьбе против сталинизма.
Сховати
Гитлер запрещен, Бандера разрешен.
Сховати
настолько разрешен что наказывают___
Сховати
Ну дык, это уже на совести ФИФА. И, по факту, не должно быть нашей проблемой. И как не узреть тут заангажированности?
Не потрібно мені нагадувати історію, т.я., в більшості випадків вона спотворена саме нашими північними сусідами. І кремлівській пропаганді були піддаті не тільки країни соц.табору, а й цілком респектабельні європейські країни (та й, з рештою, весь світ). Ось нагладний приклад, до речі, про ЛЬвів : Митрополит А.Шептицький, був яскравим світочем для львівських греко-католиків, але не нехтував у спілкуванні і з іншими общинами.Він знав декілька мов, і,цікаво , що з євреями розмовляв на ідиш, а коли заходив до синагоги, то з рабинами розмовляв на справжньому івриті. Під час 2 Світової війни, був змушений прийняти парад входу сил вермахта в місто, але за час війни врятував багато львівських євреїв від смерті(багато з них досі живі). Коли в Ізраїлі один бувший рабин ініціював признання А.Шептицького "Праведником Світу", то в раді Головних рабинів був розкол, деякі згадали ярлик повшений радянською пропагандою "КОЛАБОРЦІОНІСТ ТА ПОСІБНИК ФАШИСТІВ". Навіть там коріння кремлівської брехні. ЄВРОПА завжди мала ЛьВІВ за полікультурне європейське місто вечірнього танго і запашної кави . А найбільше занепокоєння визивають марші російських чорнорубашечників біля пам"ятника Мініну таПожарському в Москві. Ось де ідеологія Вашого сраного Гітлера процвітає. А ФАРЕ бачить соломинку, а клолди в своєму оці не помічає. І цікаво, як подружились проти України два антигоністи - Польща та Росія??!!!
ну перш за все що львів з польського міста не став українським, а совєтським. України ж тоді ще не було. ну і якщо пригадати історію нашого гімну "Ще не вмерла Україна" (надіюся ніхто не має нічого проти нашого гімну на стадіоні), то він також більший період свого існування був заборонений, але, слава Богу, хтось добився що його зараз вільно можна співати не тільки на стадіонах. До речі, чи багато може сказати, що він співав гімн своєї країни не тільки на стадіоні?
до речі про расизм не в футболі Асоціація єврейських організацій та общин (ВААД) та Конґрес національних громад України піддали різкій критиці дії влади Харкова, рішенням якої розбито меморіальну дошку видатному українському науковцю Юрію Шевельову, а відтак, як сказано у документі, «здійснено акт вандалізму, леґітимізованого владою». У заяві сказано, що Юрія Шевельова, професора Гарвардського і Колумбійського університетів США, члена НАН України, президента Української вільної академії наук у США, члена Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США, почесного доктора Альбертського і Лундського університетів, Харківського національного університету ім. В. Каразіна, Національного університету «Києво-Могилянська академія», лауреата Шевченківської премії, «піддано хамському і нецивілізованому суду людей, чиїми ідеалами є комуністичні розправи з інакодумцями». «Шевельов, батьки якого походили з шляхетних московських родин етнічних німців, став гордістю і славою України в світі. Саме це так «непокоїть» харківських українофобів, що намагаються звинуватити людину недосяжного для них рівня у колаборації, не розуміючи того, що вже зрозумів і чому дав оцінку цивілізований світ – «духовної» єдності нацистів і комуністів», – йдеться у заяві ВААДу. Асоціація єврейських організацій та общин (ВААД) та Конґрес національних громад України вважають, що рішення харківської влади підриває спроби побудувати сучасну українську націю, що пишалася б усіма видатними українцями, незалежно від їхнього етнічного походження, політичного вибору та країни проживання.
Я вообще не пойму чему возмущаются Українські члени FARE? Причем здесь выборы президента Украины в 2015 году? Выборы президента имеют какое то отношение к банеру «Good night, left side», или к человеку на трибуне в майке с номером 88? И думаю не зря не привлекали этих украинских членов FARE. FARE борется с политическими лозунгами на футбольных матчах, а наши Українські члени FARE приплетают к футбольному матчу выборы президента Украины. Да, можно нанять несколько зигунов, но администрация стадиона должна с этим бороться. Да и зигуны то были среди ультрас. Ктото будет доказывать, что они случайно попали туда и ультрас ничего не заметили? Нас уже дважды наказывают за то же самое. А мы вместо осуждения таких зигунов все обличаем УЕФА и ФИФА.
Сховати
Так Влад, зрозумій - народні герої та "зіги" - це різні речі.А провокаторів і не так той легко серед масси людей, та й ще при такій ейфорії(коли своя команда виграє з крупним рахунком) помітити. А може хтось і помітив, але подумав, що це якісь фанатські ритуали, тут море різних варантів можебути. І в цьому хаосі условний "Гавріла" по домовленності знімає на відео условного "Фєдота", клои той зігує, ще й на обусловленій(навіть не хочу згадувать цю цифру) хвилині.
Взагалі-то я і про організації, які входять до ФАРЕ від України, такі, як "Конгрес національних громад (Київ)", "«Міжнародний фонд охорони здоров’я і навколишнього середовища» (Мукачеве, Закарпаття)", "Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія»" та про "Football against prejudices («Футбол проти упереджень»)" - не чув, не бачив їхньої діяльності та акцій. Тому в мене викликає великий сумнів їхня діяльність по викоріненню расизму з нетрів футболу... Ні, я допускаю, що проти расизму у футболі можуть і мають право "боротися" так звані "диванні організації" на кшалт "диванних партій" (яких в Україні - як гною) - але отака "боротьба" в мене викликає великі сумніви стосовно її ефективності та справжності...
Сховати
Дійсно, море народу, а ефективності - нуль.Це як у Маяковського - "Прозаседавшиеся".
Сховати
Есть условный "клуб дегенератов Украины". Этот клуб получает членство в ФАРЕ, и ждет своего звездного часа. Россия(скорее всего), Польша(не суть) платит им за то, чтобы они наняли нескольких зигунов, и зафиксировали "нарушение" на камеру. Кто то хочет нас дискредитировать, но все, почему то, дают совет - не рыпайтесь, не спорьте, "молчи и слушай". Это же бред! Вердикт несправедливый, и это видно невооруженным глазом.
Сховати
Згоден на всі 100%.
Сховати
100%