4 жовтня 2012 17:36
21

Йожеф САБО: "Может, дать Блохину возможность доработать отборочный цикл ЧМ-2014?"

Екс-наставник збірної України, а нині — заступник керівника тренерської ради ФФУ — хоче бачити на чолі нацкоманди лише вітчизняного фахівця

— По-перше, треба прояснити один момент: Блохін — не зрадник збірної, як його таким вважають багато вболівальників. Він повернувся в рідний клуб, у якому давно мріяв працювати, а тому засуджувати Олега Володимировича не маємо права, — коментує ситуацію на тренерській лаві національної команди Йожеф Йожефович.

— Але ж, погодитеся, що знайти йому заміну дуже складно, й саме це породжує невдоволення?
— Правильно! За будь-яких обставин, робота в головній (наголошую на цьому!) команді країни — найважливіша.

— Як на мене, в нас не так уже й багато варіантів заміщення вакантної посади…
— А мене, як заступника керівника тренерської ради ФФУ, Михайло Фоменко (безпосередній керівник пана Сабо. — Р. Б.) й Анатолій Коньков зобов’язали запропонувати свої кандидатури. Першим номером у списку поставив Мирона Маркевича, бо в нього достатньо досвіду, а найголовніше — він довів, що може тренувати збірну.

— Так Ярославський не відпустить!
— Є проблема. І нам треба ставити питання руба: що таке для нас національна команда? Я думаю, якби Маркевич її очолив, то це було би також плюсом для «Металіста», в якого враз збільшиться авторитет у Європі.

— Добре, а хто у вашому списку фігурує під другим номером?
— Михайло Фоменко. Між цими фахівцями нам і треба обирати наставника.

— Йожефе Йожефовичу, вам узагалі не здається дивним, що Маркевич, а ще — Павлов не горять бажанням тренувати збірну?
— Ну, про відмову Павлова з достовірних джерел ще не чув. А загалом, усім нарешті треба зрозуміти, що національна команда — це вершина кар’єри…

— Не можу не спитати: як ставитеся до слів свого колеги з каналу «Футбол» Олександра Сопка, який радить відійти від практики довіряти збірні різних вікових категорій лише динамівцям?
— Розумієте, раніше просто не було альтернативи! Вони грали у Лобановського, вчилися в нього. Це вже зараз у тому ж Донецьку є низка тренерів. Я глибоко переконаний, що наставник збірної зобов’язаний жити в столиці, бо його робота — щоденна. Напрочуд складна й дуже специфічна.

— Баль, Альтман, Грозний, не знаю, той же Бишовець, — ці прізвища у вас викликають якісь емоції?
— Розумію, що маєте на увазі. Посаду в збірній довірив би Альтману. Я її тренував, знаю специфіку роботи, тому голослівним не буду: тут потрібна особлива людина. Приміром, не знаю, як Блохін уживеться в «Динамо», бо нацкоманда й клуб — різні речі. Знаєте, в чому сила Олега Володимировича? Окрім його харизми, ще й дуже розумні помічники.

— Олег Протасов мені сказав, що не треба боятися запрошувати іноземного фахівця…
— До речі, той же Протасов — варіант. Але з ним не згоден. Згадайте Росію й Адвокаата, який, перепрошую на слові, обгадив усю країну, провалившись на Євро, відтак навіть не приїхав у федерацію захистити звіт! Ні, в Україні є достойні люди.

— Ви натякнули на Протасова.
— Так, але! Він не працював зі збірними.

— Олег Валерійович правильно відзначив — ризикувати треба в будь-якому разі.
— Погоджуся. Послухайте — й обов’язково це напишіть — я раніше був критиком сумісництва, але минув час, змінив свої погляди. А може, надати Блохіну можливість допрацювати відбірковий цикл ЧС-2014? Попри всі розмови з приводу нового наставника, цей варіант — єдино правильний. Наголошу, що це — моя думка. Безперечно, йому буде дуже складно, він може відмовитися, та якщо говорити про перспективу потрапити до Бразилії, кращого варіанту годі знайти.

— Йожефе Йожефовичу, чи був із цього приводу діалог з Олегом Володимировичем?
— Діалог? Треба, по-перше, розібратися з усіма контрактними умовами між тренером та ФФУ. А те, що Ігор Суркіс казав, мовляв, забравши в «Інтера» Моуриньо, «Реал» не платив компенсацію — дурниця. Платив. Та зараз річ не в грошах. І я не думаю, що Коньков відпускає Блохіна з відкритим серцем… Усе це — дуже складно, й питання залишається відкритим.

— Вам, часом, не стає лячно від оцієї катавасії напередодні двох відбіркових зустрічей? Знаєте, якось не хочеться наврочити…
— Маєте слушність. До добра такі ситуації ніколи не призводять. Так, Блохін залишається Блохіним, однак не можна списувати з рахунків психологічні аспекти: а може, дехто з гравців так і подумає: ну, це — останній матч тренера, потім прийде новий, то навіщо зараз рвати жили?.. І тут треба покладатися лише на професіоналізм Олега Володимировича.

— А чи може виникнути така ситуація, коли умовні Кучер і Ракицький сприйматимуть Блохіна в збірній не як наставника, а як конкурента? Зрештою, вони — «гірники», він — динамівець…
— Ні-ні-ні! Це — виключено.

— Добре, коли ж буде більше конкретики щодо трансформацій на тренерській лаві?
— Вірите, складно сказати. Питання — як відзначав раніше — відкрите…

Ростислав БУНЯК, «Український футбол». 

А где это пропал В.Грозный? Че-то в последнее время его нигде не видно,свой,родной,не занятый........
Сабо мудаком стал уйдя на канал футбол, Блохина оставить и в в сборной и дк? вы что сашка пенисов против
Какие же Вы все-таки противные, new ФФУшники! Чем Вам Яковенко плох? Тем, что с молодежками ничего не выигрывал? Так вон Калитвинцев выигрывал EURO U-19, но со взрослыми у него не "пошло" :( Да и У Блохина после ЧМ-2006, на отборе в ЧЕ-2008 тоже не "пошло" и что? А ведь во время отбора на ЧЕ-2011 U-21 как хорошо играла молодежка Яковенка! Как все им восхищались! Даже хотели главтренером Сборной Украины назначить, но ПалСаныч отказался. А то, что "так ничего и не выигрывал", так ведь как говорят - "молодежь играет нестабильно". А сейчас, кстати, ЕГО молодежь повзрослела, "заматерела" и составляет костяк СбУ. Они знают друг друга, игрокам не придется привыкать к его требованиям - сэкономите драгоценное время подготовки к ЧМ-2014. Плюс к этому Яковенко хорошо знаком с Блохиным, и ежели чЯго посоветуются! Или у Вас какие-то "личные терки" с ПалСанычем? *** Слушайте, ФФУшники, даю подсказку №2. Ежели самим туго думается, - пообщайтесь и доверьте СбУ Максимову! Мотиватор из него отличный (мне так каИтся), тактик тоже хороший и при этом молод!!! Правда для Вас молодость - быстрее недостаток. То что не работал со Сборными, так и Блохин ДО Сборной родненькой нашей Украины никакие другие Сборные не тренировал. Или вам стрьОмно? Вы не такие рисковые как Суркис Григорий Михалыч? А может дело не в рисках, а вы просто в людях не разбираетесь? ОЙ!!! Забыла! Вы же людям НЕ ДОВЕРЯЕТЕ! Ведь доверять и гнобить - абсолютно разные занятия. Для Вас 1ое намного тяжелее сделать, чем 2ое.... :( Сорри, мужики, забудьте все о чем я вам писала выше. НИКОГО я вам не рекомендую! ЗЫ. но и Блохина не отдадим!!! http://sport.ua/images/smiles/devil.gif
Сховати
Думаю,что им в ФФУ плевать,как в этом цикле выступит СбУ.И с тренером они порешат быстро. А базар они подняли только для того,чтоб сказать "вот как Киев заботится о сборной нашей Родины.Вырывает тренера,клубные интересы выше национальных...ну и т.д.".Чтоб было чем крыть,когда им говорят,что не готовят игроков для сборной...
Слышиш ты срабо ты бы взял и сам потренировал сборную.Ато языком токо чешеш.
Импотент от футбола, думает примет виагру под названием и сможет вернуться в большей футбол. А пелюля то наколотая - кротячая :)
Оставьте старика в покое!Он не в себе...а значит не может отвечать за свои слова!Скажем спасибо за 1961 и за все остальное ,хорошее, что он сделал для ДК и забудем о нем на время...
Ну значит, ты сабо отец
Сховати
Так еще и Коли Василькова....
А Калитку никто всерьез не воспринимает?
Совсем недавно на форуме Динамомании было коллективное линчевание Хачериди. Мои робкие попытки унять страсти по поводу талантливейшего защитника привели к тому, что я был объявлен его отцом. :) Сейчас те же люди, которые десятками требовали Хачериди расстрелять через повешение, ставят его на первое - третье места в рейтинге оценок по итогам матчей. И хотя бы один признал свою глупость, покаялся - как с гуся вода. С Зачериди разобрались. А идиотизм с коллективным линчеванием Сабо продолжается...
Сховати
По мне и сейчас Хачериди -защитник с ограниченными возможностями....Но у него есть возможность прогрессировать. У Сабо уже такой возможности нет,а после "Вакс отсудил прекрасно" ,остается признать ,что "маразм крепчал"
Пока эти все старые п.р..ны будут при власти нашего футбола,будет только вред.Молодых нужно.
Сховати
Эти старые п.р.д.н. только пришли в футбольную власть. Так что развал только начался!