13 червня 2011 23:31
5

Проиграть и... стать чемпионом?

У понеділок, 13 червня, молодіжна збірна України проводила розбір польотів після поразки у стартовому поєдинку проти чехів з рахунком 1:2 і водночас розпочала підготовку до другої гри группового етапу проти Англії.

 

Коригування планів

Зазвичай у таких випадках на інформацію про події, що відбуваються всередині колективу, накладається табу. Тож про те, що розмова тренерського штабу з командою була непростою, можна судити хіба що по непрямим ознакам. Приміром, тренування у понеділок для синьо-жовтих на базі у Вільдб’єрзі мало бути відкритим для наших вболівальників. Однак вже після поєдинку з чехами було прийнято рішення перенести цей захід на інший день.

 

Пильні очі головної команди

Відтак доступ ЗМІ до команди стане можливим у вівторок, переддень гри з британцями, коли головний тренер дасть традиційну передматчеву пресс-конференцію та відбудеться обов’язкове, згідно регламенту турніру, відкрите тренування команди. Повертаючись же до гри з чехами, то, як і обіцяв Олег Блохін, на ній був присутній тренерський штаб національної збірної практично в повному складі. Однак навряд головний тренер та його асистенти Андрій Баль та Юрій Калитвинцев залишилися задоволеними побаченим.

 

Лідерство уявне і реальне

Зокрема, в експрес-коментарі офіційному сайту ФФУ Калитвинцев зазначив наступне: «На мій погляд, підсумковий результат є закономірним з огляду на те, що відбувалося на полі. Склалося враження, що футболісти вийшли не з бажанням битися за перемогу, а немов на прогулянку. В останні дні було багато розмов про те, що Україна є одним з фаворитів турніру. Однак ці розмови необхідно підкріплювати відповідною грою та самовіддачею. На жаль, цього наші хлопці не продемонстрували. І нашим «зіркам» нині потрібно думати не про якісь зарубіжні клуби, а насамперед про потрапляння до стартового складу на наступний матч проти англійців».

 

Чемпіони починають з поразки

Імовірно, Павлу Яковенку доведеться якимось чином струснути команду, віднайти ефективні психологічні ходи. Безперечно, починати з поразки неприємно, однак це далеко не катастрофа. Більше того, на трьох із п'яти останніх чемпіонатах золоті медалі виборювала команда, яка… програвала в першому матчі. У 2006 році голландці почали з поразки від українців (1:2), але у фіналі взяли у підопічних Олексія Михайличенка переконливий реванш − 3:0. За аналогічним сценарієм розгорталися події і у 2002-му, коли чехи стартували з осічки у зустрічі з французами (0:2), а в поєдинку за золото обіграли «триколірних» в серії пенальті. Нарешті, у 2004 році Італія стала чемпіоном, незважаючи на програш збірній Білорусі (1:2) у першому матчі на турнірі. То ж чому б українцям не пройти протореною стежиною?

 

Приклад старших

За великим рахунком, наочний приклад команда Павла Яковенка може взяти і зі своїх старших товаришів. У 2006-му році національна збірна напрочуд невдало стартувала на чемпіонаті світу в Німеччині, поступившись Іспанії з рахунком 0:4. Проте дві перемоги поспіль забезпечили команді Блохіна вихід із групи, а потім команда пройшла ще один етап і вийшла до чвертьфіналу. Нагадаю, краще на чемпіонатах світу збірна СРСР за всю історію виступила лише одного разу − в 1966 році вона стала четвертою.

 

Виграшна тактика

Як правило, нашим збірним краще вдаються матчі, коли доводиться грати другим номером, на контратаках. Детальний аналіз дій Англії ще відбудеться, проте попереднє знайомство з цією збірною мало місце ще під час учбово-тренувального збору. «Британці сповідують інший стиль, аніж чехи, − заначив офіційному сайту ФФУ Володимир Чеснаков. − Якщо чехи не претендують на контроль м’яча, то підопічні Стюарта Пірса стараються домінувати. Чи нам зручніше грати від оборони? Відповідь на це запитання може дати лише сама гра. Зрештою, наразі про майбутню тактику може говорити лише Павло Яковенко. Та якою б вона не була, головне − виграшною».

 

На перроне Хернинга стоит Яковенко и смотрит вслед уходящему в Орхус поезду. К нему подходит Блохин и спрашивает сочувственно: – Паша, опоздал? – Нет. Спугнул.
- Ну чтож, первый пункт чемпионского графика мы успешно выполнили. ( Рак ) - А не зарезать ли нам, ребята, поросёнка по такому поподу? ( Як ) - Братцы!!! За что??? ( Рак )
Чемпіони починають з поразки Доперли бы еще позвонить Яковенко и это ему сообщить.)
Это же каким дебилом нужно быть,чтобы после всех хвалебных од в адрес *самой сильной молодежки в истории незалежной Украины,теперь патякати про те,що найкраще розпочати з поразки в перший зустричи 1--2. АААААААААА потим стати чемпионом....Браво фидирацция!!!!!!!!!
Сховати
Жри уголь.