26 березня 2023 20:58

Англія – Україна 2:0. Звіт про матч. Перемога фаворита

Сьогодні збірна України під керівництвом Ротаня стартувала у відбірному циклі на ЄВРО-2024 - у 1-му турі жовто-синім треба було протистояти Англії на знаменитому "Вемблі".


Стартовий склад українців викликав невеликий подив. Вперше в основі нашої національної команди вийшли Сваток, який став партнером Матвієнка в центрі оборони, та Судаков, який розмістився у середній лінії.

На правому фланзі оборони вийшов динамівець Караваєв, місце на лівому посів Миколенко. Компанію Судакову у центрі півзахисту склали Степаненко та Зінченко. Мудрик і Малиновський розташувалися на лівому та правому краях атаки відповідно. У нападі вийшов не Довбик, як прогнозувалося, а Яремчук.

Вже на першій хвилині збірна українців зіткнулася з тривожною ситуацією. Малиновський і Чілуелл у боротьбі за верховий м'яч вдарилися головам, внаслідок чого англієць продовжив гру, а Руслан опинився на газоні. На щастя, після надання медичної допомоги наш хавбек повернувся на поле.


На старті поєдинку підопічні Ротаня непогано себе проявили. Жовто-сині кілька разів перспективно виходили в атаку: у двох випадках Мудрику не вдалося відірватися від опонентів після передач на хід, а спроба Яремчука пробити по воротах вийшла невдалою.


Англійці також тримали оборону нашої збірної у напрузі. Так в одному з епізодів у штрафному майданчику після контакту з Судаковим упав Кейн. На повторі було видно, що захисник тримав форварда Англії за футболку, але арбітр вважав, що на пенальті це не тягне.


До 15-ї хвилини стала вимальовуватись загальна ігрова картина. Господарі стали більше часу володіти м'ячем у спробах намацати слабкі місця в обороні України, а наші футболісти зосередилися на створенні контратак із закидами вперед на швидконогого Мудрика та Яремчука.


Далі під час виходу на ворота Пікфорда в офсайді опинився Яремчук. Англійці відповіли гострою подачею до штрафного майданчика України, після якої в Трубіна влетів Маддісон. Як і у випадку із Малиновським, обійшлося без травми.


Щоразу такі навіси англійців у володіння Трубіна ставали все більш і більш небезпечними. Один із них припав на Кейна, але Харрі, перебуваючи у забійній позиції, не дотягнувся до м'яча, а Беллінгему не вдалося якісно зіграти на дальній штанзі.


На 30-й хвилині Кейн після навісу зі стандарту вибіг із-за спин захисників збірної України і цього разу приборкав круглого, але з воротарської лінії пробив над поперечиною. Втім, навіть якби стався гол, його не зарахували б через офсайд у нападника "Тоттенхема".


Потім головою в руки Трубіна пробив Маддісон, порушивши правила на нашому захиснику. І нарешті після серії тривожних дзвіночків біля наших воріт рахунок відкрив Кейн, на 37-й хвилині ударом у дотик замкнувши навіс із правого флангу від Сака.

Через три хвилини голом відзначився вже сам Букайо. Одноклубник Зінченко втік від Матвієнка і, не доходячи до штрафного майданчика, вистрілив у дев'ятку без особливих шансів для Трубіна. Збірна України за весь перший тайм так і не завдала жодної загрози воротам Пiкфорда.


Після перерви картина на полі не змінилася. Англійці продовжили атакувати та створювати моменти. На 51-й хвилині Маддісон вбіг у штрафний майданчик і пробив у напрямку ближньої дев'ятки, проте в ціль не влучив. У жовто-синіх попереду, як і раніше, нічого не виходило.

На 60-й хвилині Ротань вирішив провести потрійну заміну. У гру вступили Соболь, Циганков та Буяльський замість Миколенка, Мудрика та Караваєва. Збірна України здійснила кілька підходів до штрафного майданчика англійців, але все це знову без ударів по воротах Пікфорда.


У господарів через правий фланг до штрафного майданчика ледве не вбіг Сака. Юркого вінгера ціною жовтої картки зупинив Малиновський і, можливо, допоміг своїй команді уникнути подальших неприємностей. Далі англійці атакувати вже не особливо хотіли і зосередилися на утриманні влаштовуючого їх рахунку.


Збірна України десь пiсля 75-ї хвилини, схоже, змирилася з поразкою, бо не робила жодних спроб зіграти на загострення чи хоча б використати високий пресинг. Жовто-сині переважно боязко перепасовувалися на своїй половині поля і іноді робили безадресні закидання вперед.


У принципі, якщо план Ротаня на другий тайм полягав у тому, щоб не пропустити більше двох м'ячів, він спрацював. Наприкінці зустрічі Трубін впорався з ударами Галахера і Райса, а Магуайр головою пробив трохи вище за поперечину. Ну а вишенкою на торті став вихід Коноплянки замість Степаненка на 90-й хвилині. Рятiвником Євген очікувано не став. 2:0 – перемога Англії.


Фото: УАФ