27 липня 2022 22:48

"Фенербахче" – "Динамо" 1:2. Звіт про матч. Караваєв вибиває свою колишню команду з розіграшу Ліги чемпіонів та виводить киян у наступний раунд

Після нульової нічиєї в Польщі "Динамо" у матчі-відповіді 2-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів зустрічалося з "Фенербахче".


На гру у Стамбулі Мірча Луческу вирішив виставити той самий склад, що виходив у Лодзі. У "Фенербахче" ж сталася одна зміна. У центрі оборони замість Азіза, що травмувався, у старті вийшов Тіссеран.


Вже на першій хвилині зустрічі біля воріт Бущана виник по-справжньому небезпечний момент. М'яч відскочив прямо на ногу до Юксека, який без роздумів пальнув у район далекого кута, але, на щастя, схибив, і фанати киян з полегшенням видихнули.


На 11-й хвилині "Фенербахче" вдалося забити. Валенсія на лівому фланзі пройшов Забарного і прострілив на Кінга, що набігав, i той у дотик переправив м'яч у сітку. Щоправда, гол не був зарахований. Арбітр зафіксував фол із боку Валенсії. І порушення справді було – еквадорець підштовхнув Іллю.


Поки динамівці без особливих успіхів намагалися знайти свою гру в атаці, стамбульці мало не повели у рахунку. Спершу Кахведжі пробачив киян, пробивши у штангу, а потім у гру вступив Бущан, відбивши м'яч на лінії воріт після прострілу Валенсії на вільного Кінга.


Вперше динамівцям вдалося створити щось серйозне біля воріт господарів лише на 30-й хвилині. Циганков отримав передачу на хід від Буяльського, увірвався до штрафного майданчика і був збитий голкіпером. Суддя вирішив, що Баїндир спершу зіграв у м'яч, а потім уже влетів у Віктора, та приводу для пенальті не побачив.


Незадовго до кінця першого тайму Луческу вирішив зняти з гри Вербича та випустити Ваната. Або Беньямін отримав пошкодження, або головний тренер "Динамо" залишився незадоволеним грою словенця на лівому фланзі півзахисту.

Градус поєдинку до перерви розпалювався дедалі більше. Свідченням цього стала дивна витівка Валенсії, який штовхнув Дубінчака у не ігровій ситуації. Арбітр справедливо нагородив гравця "Фенербахче" жовтою карткою та навіщось виписав попередження постраждалому динамівцю. Раніше, до речі, гірчичники отримали Циганков, Сидорчук, Юксек та Осайї Самуель.

На початку другого тайму "Фенербахче" двічі погрожував воротам Бущана. Спершу Валенсія розібрався з Поповим у штрафному майданчику і завдав небезпечного, але все ж таки неточного крученого удару в район далекої дев'ятки, а потім після метушні у воротарської Кінг не влучив у ближній кут.

На 50-й хвилині динамівців врятував Бущан. Мор, що вийшов на заміну, викотив м'яч на хід Кінгу, але перший номер киян прочитав ситуацію і вчасно ліквідував загрозу, кинувшись у ноги норвежцю. Гра підопічних Луческу в обороні, м'яко кажучи, викликала тривогу, але рахунок, проте, залишався нульовим.


Однак хмари, що згущалися над "Динамо", трохи розвіялися на 55-й хвилині. Юксек навіщось у грубому підкаті зрубав Буяльського в центрі поля, побачив перед собою другу жовту картку, яка автоматично перетворилася на червону, і вирушив остуджувати свій запал у підтрибунне приміщення. "Фенер" залишився у меншості.


Лише через дві хвилини "Динамо" втілило свою чисельну перевагу в гол. Циганков передачею в штрафний знайшов Кендзьору, Томаш технічно прокинув м'яч повз захисника і виконав простріл від лицьової лінії на Буяльського, який практично з воротарської лінії в дотик відправив м'яч за призначенням!

Арбітр тим часом продовжував жонглювати жовтими картками, виписуючи попередження праворуч і ліворуч. Гірчичники перед собою побачили Буяльський, Бойко, Шапаренко та Мор. Але й фолів, правду кажучи, як з боку динамівців, так і з боку стамбульців було достатньо.


На 69-й хвилині Попов у своєму штрафному майданчику недозволеним прийомом завалив на газон Валенсію, і арбітр без роздумів призначив у ворота "Динамо" пенальті, а динамівцю показав жовту картку. Виконувати 11-метровий пішов еквадорець, який його заробив, проте переграти Бущана не зумів. Кіпер киян у стрибку відбив удар Валенсії з точки практично по центру і серйозно засмутив фанатів "Фенербахче", що схопилися за голову, на трибунах.


Вдруге Бущан серйозно врятував свою команду на 78-й хвилині. Георгій дивом дотягнувся до м'яча після удару головою Салаї, який замикав навіс зі штрафного. Щоб оцінити подвиг кіпера "Динамо", який витяг круглого з дальньої дев'ятки, досить було подивитися в цей момент на лаву запасних "Фенербахче", де вже почали святкувати взяття воріт киян.


На жаль, утримати мінімальну перевагу в рахунку до фінального свистка у біло-синіх не вийшло. Салаї з другої спроби все ж таки вдалося забити з другого поверху. На 89-й після навісу з кутового Бущан не дотягнувся до м'яча, і ніким неприкритий захисник "Фенербахче" головою забив круглого в сітку. Гра перейшла до овертайму.

На 92-й хвилині добрий шанс вивести киян уперед був у Ваната. Владислав вийшов на побачення з Баїндиром, але, по-перше, не зміг його обіграти, а по-друге, цілком міг опинитися в офсайді, який арбітр за підсумком вирішив не фіксувати. На 98-й хвилині кіпер "Фенера" відбив потужний удар Шепелєва у ближній кут, а добивання Забарного вийшло неточним.


Той самий Забарний ще раз був близький до забитого м'яча, коли пробивав головою після навісу Циганкова, але на допомогу "Фенербахче" прийшла штанга. Таким чином, маючи перевагу в першому екстратаймі, динамівці не змогли вийти вперед, і гра перейшла в другий.


Розв'язка у зустрічі настала на 112-й хвилині. Гол спорудили Вівчаренко та Караваєв, які вийшли на заміну. Перший виконав простріл з лівого флангу, а другий з гострого кута вдарив із такою силою, що Баїндир встиг дотягтися до м'яча вже за лінією воріт.

Наприкінці зустрічі команди обмінялися небезпечними моментами. Кіпер "Фенербахче" парирував непоганий удар Циганкова, а Бущан упорався з небезпечним ударом головою. На цьому все закінчилося - "Динамо" виходить до 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, де зіграє з австрійським "Штурмом".