28 квітня 2022 22:37

"Динамо" Загреб - "Динамо" Київ 2:2. Товариський матч. Звіт про гру

28 квітня у хорватському місті Загреб київське «Динамо» зустрілося з місцевим клубом «Динамо». Товариська зустріч пройшла у рамках благодійного турне «Матч за Мир! Зупинимо війну!» (Match for Peace! Stop the War!), метою якого є інформування міжнародної спільноти про жахливу війну в Україні, збір коштів для підтримки українців, які постраждали від війни з російським агресором та вирішення найбільших гуманітарних проблем, спричинених повномасштабним військовим вторгненням російської федерації на територію України.


Після перемоги над варшавською «Легією» (3:1), турецьким «Галатасараєм» (3:0), нічиєї із румунським «Клужем» (0:0) та перемоги над дордмунською «Боруссією» (2:3) кияни вирушили до Загреба, де зіграли проти чинного чемпіона Хорватії – загребського «Динамо».

Гра на стадіоні «Максімір» зібрала чималу кількість уболівальників на трибунах, більшість з яких є біженцями з України. Багато з них були з українськими прапорами. Атмосфера на трибунах спонукала до яскравої гри на футбольному полі, і учасники матчу не засмутили всіх, хто прийшов на стадіон цього вечора - глядачі побачили чотири забитих м'ячі, а гра завершилася бойовою нічиєю 2:2. Причому усі голи команди забили у першому таймі. По ходу зустрічі українці вели у рахунку 2:0, але хорвати змогли відігратися.

Гравців на поле стадіону вивели діти, які врятувалися у Хорватії від жахів страшної війни, що триває в нашій країні. Самі ж футболісти обох команд вийшли на поле вдягнуті у спеціальні футболки, присвячені матчу. Стартовому свистку передували загальне фото на пам'ять та хвилина мовчання в пам'ять жертв війни в Україні.

Гра розпочалася з небезпечного моменту біля воріт гостей. Вже на 7-й хвилині динамівцв від пропущеного м'яча врятувала стійка після удару Батуріни метрів з 20-ти. Але вже у наступній атаці у відповідь хорвати отримали гідну відповідь від українців: Довбик здолав з м'ячем чималу відстань, вийшов до воріт, і не пожалкував м'яч для партнера - Ванату залишалося лише переправити м'яч у сітку з вигідної позиції.

Ще через вісім хвилин наша команда подвоїла свою перевагу, і автором забитого м'яча знову став Ванат, який цього разу скористався чудовою передачею у дотик від Буяльського та влучно пробив у кут воріт.

Якщо у першій половині тайму українцям вдавалося грати "другим номером", проводячи небезпечні та гострі контратаки, то у другій далася взнаки перевага господарів. Спочатку скоротив відставання у рахунку Вукотич, якому асистував Рукавіна, що зліва викотив м'яча приблизно на лінію штрафного майданчика. Ефектний удар Вукотича від поперечини став ще й ефективним - м'яч влучив точно в дев'ятку.

А за сім хвилин до перерви футболісти загребського «Динамо» і взагалі зрівняли рахунок. Суперники скористалися помилкою у захисті нашої команди, Менало увійшов до штрафного майданчика з правого боку, і Сирота не зміг йому завадити вразити дальній кут воріт - 2:2. До свистка на перерву ще міг відзначатися Довбик, але на його удар зреагував голкіпер, а добивання Буяльського вийшло неточним. З тим команди і пішли до роздягалень.

У перерві тренерський штаб киян провів одразу сім замін. Другий тайм вийшов не таким багатим на події, як перший, але не менш цікавим. Відзначимо небезпечний удар Ваната над поперечиною, дальню спробу Антюха, з якою впорався голкіпер, та удар з-за меж штрафного майданчика Довбика - лише кутовий. Незабаром Довбик міг забити переможний м'яч із середньої дистанції, якби не опинився в офсайді, та й пробив наш футболіст поруч зі стійкою.

До самого фінального свистка київські динамівці не полишали спроб вирвати перемогу, але хвилин за 10 до завершення зустрічі після чудового прицільного удару у виконанні Гармаша свою команду виручив голкіпер. Він же ще раз виявився героєм епізоду, коли після подачі від кутової позначки головою пробивав Кулач. Заради справедливості також згадаємо і момент у господарів: коли потужно пробивав Дувняк, вже Бущану довелося демонструвати свою непересіну реакцію, відбиваючи м'яч.

Тож до фінального свистка рахунок на табло більше не змінювався - нічия 2:2.

Благодійний матч

28.04.2022. Загреб, стадіон «Максімір»

«Динамо» (Загреб, Хорватія) – «Динамо» (Київ, Україна) – 2:2 (2:2)

«Динамо» Загреб (стартовий склад): 1. Задро – 2. Кортес Моран, 3. Новак-Станко, 4. Бартон, 5. Перич, 6. Ділавер, 7. Вукотич, 8. Батуріна, 9. Юріч, 11. Менало, 21. Рукавіна.

«Динамо» Київ: 71. Бойко (1. Бущан, 46) – 20. Караваєв (44. Дубінчак, 46), 4. Попов (6. Бурда, 64), 34. Сирота (41. Кравченко, 46), 14. Вівчаренко (25. Забарний, 46) – 5. Сидорчук (18. Андрієвський, 46), 8. Шепелєв (99. Антюх, 46), 29. Буяльський (89. Бражко, 74), 10. Шапаренко (19. Гармаш, 46), 17. Ванат – 9. Довбик (28. Кулач, 74).

Голи: Вукотич (29), Менало (38) - Ванат (8, 16).

Попередження: Дувняк (79) - Попов (58).


Фото: Luka Stanzl/ Pixsell and Jurica Galoić/Pixsell