16 серпня 2013 19:15
7

Василий РАЦ: "Не думаю, что футболисты "плавят" Блохина"

Розмова з Василем Рацом, екс-гравцем київського «Динамо» та львівських «Карпат»

Після п’яти стартових турів футбольної Прем’єр-ліги на чолі турнірної таблиці закріпився «Шахтар». У «гірників» стовідсотковий показник — 15 очок. На два пункти менше має харківський «Металіст». Київське «Динамо» — на незвичному для себе сьомому місці.
Такий провальний старт може викреслити «динамівців» із чемпіонської гонки. Набравши в п’яти матчах тільки сім очок, їм буде надзвичайно складно наздогнати тих же «гірників». Львівські вболівальники теж наразі мають мало приводів для радощів. Їхні «Карпати» набрали лише три пункти й посідають у турнірній таблиці передостаннє місце. Гірші показники має хіба що сімферопольська «Таврія», яка ще не здобула жодного очка. Але в кримчан на це є об’єктивна причина — вони вже впродовж другої трансферної кампанії через рішення УЄФА не можуть узяти жодного новобранця.

Про стартові тури чемпіонату «Газета» розпитала відомого в минулому футболіста Василя Раца.

— Василю Карловичу, як Вам гра «Динамо» проти «Чорноморця» (кияни вдома програли з рахунком 1:2, — «Газета»)?

— Був дуже розчарований діями киян. Вони мають хороших гравців. Безперечно, ще немає зіграності, але бажання показати на полі якомога кращу гру їм не повинно бракувати. У протистоянні з «Чорноморцем» я цього не побачив. Кияни взагалі створили тільки один стовідсотковий момент. Цього замало, так грати не можна. Тим паче, що «Чорноморець» перед матчем із «Динамо» провів складну гру в Лізі Європи, в якій затратив чимало психологічних і фізичних сил. Але функціонально одесити виглядали краще, ніж кияни. Не знаю, з чим це пов’язано, але дуже розчарований «динамівцями».

— Може, кияни просто «плавлять» тренера: провалили матч, сподіваючись, що керівництво вижене неугодного їм наставника?

— Такого не може бути… Хоча я не знаю, що там відбувається. Той же Хачеріді попросив заміну. Це не зрозуміло для мене. Можливо, щось у команді негаразд. Ми ж збоку можемо тільки констатувати, що «Чорноморець» виглядав краще, ніж «Динамо». А так грати, особливо вдома, кияни не мали права.

— Із Хачеріді все зрозуміло. Як сказав Олег Блохін після матчу, цей футболіст, отримавши пропозицію від «Шахтаря», перестав тренуватися та грати…

— …Це несерйозно. Так не можна, адже Хачеріді — професіонал. У кожному разі він повинен виходити на поле й виконувати свою роботу, інакше підводить не тільки тренера, а й усіх своїх партнерів.

— Якщо футболісти не «плавлять» наставника, то що могло стати причиною такого провалу?

— Щоб про це говорити, потрібно бути всередині команди. Не думаю, що причина в тренері. На жаль, не було самовіддачі.

— Як гадаєте, «Динамо» вже вибуло з гонки за золоті медалі чемпіонату?

— Про це ще рано говорити. Безперечно, якщо таке повториться в найближчих турах, то складно буде щось виправити. Наразі ж усе тільки починається. Хоча така амбітна команда, як «Динамо», не повинна була на старті губити стільки очок. Сьоме місце в турнірній таблиці — точно не для киян. Але все ще попереду, головне — налагодити гру, щоб у футболістів була самовіддача.

— Як Вам виступи двох інших топових команд нашого чемпіонату — «Шахтаря», «Металіста»?

— Найкраще виглядає «Шахтар». «Гірники» спочатку поступово набирали хід, піднімалися на свій рівень. Моментами непогано діяв «Металіст».

Ще хочу сказати, що доволі добре виглядає «Зоря». Наскільки вистачить луганчан, це вже інше питання. На цьому ж етапі «Зоря» виступає найкраще з-поміж тих команд, які претендують на Лігу Європи.

— Отож найбільшою приємною несподіванкою стартових п’яти турів чемпіонату є «Зоря»?

— Якщо не брати до уваги грандів, то так. «Зоря» нагадує минулорічний «Чорноморець». Одесити тоді теж непогано виглядали, додавали й нині добре представляють Україну в Лізі Європи. Сподіваюся, «Зоря» нас також не розчарує в майбутньому.

— Що скажете про львівські «Карпати»?

— «Зелено-білі», звісно, ще не показують свою гру. Якщо все йтиме так само, то «карпатівці» знову боротимуться за виживання. Мені б цього не хотілося. «Карпати» повинні боротися за участь в єврокубках, а не за виживання. Але з такою грою про це годі говорити.

— Якщо порівняти з минулим сезоном, «зелено-білі» стали сильнішими чи слабшими?

— Торік були непогані матчі, просто львів’яни не могли реалізувати свої моменти. Тепер те саме: здається, щось створюють, а забити не можуть. А сильніші чи слабші — сказати не можу.

— Ну а якість підбору футболістів, якщо порівняти з минулим сезоном, у який бік змінилася?

— Чимало футболістів «Карпат» пішло з команди влітку цього року. Колишні гравці, мені здається, були кращими, досвідченішими. Нині ця ротація, безумовно, позначається на якості гри «зелено-білих». Наставнику, по суті, доводиться створювати нову команду. Прийшли нові футболісти, а ті, які залишилися з минулого сезону, не можуть забути подій міжсезоння, коли їх виставили на трансфер. Це не так просто пережити.

— «Таврія» — претендент №1 на виліт у першу лігу?

— Думаю, так. У «Таврії» відбуваються незрозумілі події. Навіщо було міняти тренера, якщо проблема в іншому? Наразі кримчани показують гру рівня першої ліги. Та й у тому дивізіоні є команди, які виступають краще. В наступному турі «Таврія» гратиме з «Динамо». Гадаю, кримчани не матимуть шансів у цьому поєдинку. І якщо так далі затягнеться, то команда вже не вибереться з дна турнірної таблиці.

Розмовляв Гліб Ваколюк 

А с какой это радости ВКДК оказалось на 7-м месте? Оно железно расположилось на 8-м. Хотя, какая разница.
Сховати
А не зарыться бы тебе в землю провокатор подземный? Что, нечем уже заняться в жизни кроме писания ерудны на сайте команды которая тебе противна? Где твое мужское самоуважение? Или ты решил, что нам тут твое мнение интересно?
Сховати
Я высказал не свое мнение, а привел объективно существующий ФАКТ. А мнение мое по этому факту состоит в том, что я уважаю отдельных игроков ДК - Трошкина, Колотова, Бессонова,Беланова,Мунтяна,Буряка, Веремеева, Чанова, Демьяненко, Заварова и еще многих других. Но с сарказмом отношусь к жалким бездарным выскочкам, которых значительно больше, которые как футболисты НИЧЕГО по этой причине в жизни не добились и не добьются. Уже все смеются над "духом" и "горящими глазами", потому что это все осталось в далеком прошлом. А сейчас, опять же - по факту, есть убогий дух и потухшие глаза. Остался лишь один высокомерный гонор.))
Ну честное слово, задолбала уже эта круговая порука "бывших".. Динамо нужен только иностранный специалист, причем такой, кто всех этих "бывших" и "заслуженных" поганой метлой от клуба наладил!.
Сховати
"Динамо нужен только иностранный специалист, причем такой, кто всех этих "бывших" и "заслуженных" поганой метлой от клуба наладил!" Пока такой идеей не заразится владелец клуба бардак будет жить при любых иностранных и отечественных специалистах...
Бывшие динамовцы, судя по последним событиям, вообще думают нечасто.
Сховати
Скорее это вы не часто шевелите извилинами, когда рандомно выбираете высказывание к тому или иному явлению. Если хотите сказать, что это "игра слов", то ее можно назвать крайне примитивной и плоской. Зацепиться за выражение "я не думаю, что..." - это же верх остроумия, не правда ли? А по теме: я согласен со словами Василия - никто Блохина не плавит, просто Блохин не в состоянии организовать грамотно тренировочный процесс, сделать из набора "человеков" КОМАНДУ единомышленников, в каком-то смысле друзей, профессионалов. Из-за блохиновского "Я ...я ...я... голден бол....я я..." Блохин и команда не могут быть единым целым, ОФБ таким образом дистанцируется от колектива. Поэтому я считаю команде нужен сильный тренер (не жесткий, а мудрый... мудрым может быть и молодой специалист, ИМХО), хороший психолог, менеджер, грамотный тактик. Отличный пример Арсен Венгер. Из всех предлагаемых в блогах кандидатур я бы предпочел Рангника.