3 вересня 2010 00:54
30

Маркевич еще раз пообщался с BBC

Колишній головний тренер футбольної збірної України Мирон Маркевич закликав до повного невтручання футбольних функціонерів у роботу наставників національної команди, назвавши це єдиною запорукою успішної підготовки збірної до Євро-2012. 

Заява пана Маркевича у попередньому інтерв'ю щодо відсутності перспектив у збірної викликала бурхливу реакцію в Україні. Тоді він сказав, що не бачить майбутнього у збірної, хоча пізніше намагався спростувати, що робив таку заяву. Переслухавши власні слова знову, пан Маркевич, з яким розмовляв Фідель Павленко, визнав, що та фраза таки лунала, і його слова були подані Бі-Бі-Сі коректно. Тренер пояснив, що саме він мав на увазі.

Мирон Маркевич: Я мав на увазі, що в таких умовах працювати нереально. А вони це вихопили… Вони працюють там на одне, щоб валити людей. Вони всі знають, до кого це відносилось.

Бі-Бі-Сі: Справа в тому, що мене як просто пересічного вболівальника цікавить ваша думка як фахівця, що треба для того, щоб збірна була успішною.

Мирон Маркевич: На мою думку, головне, щоб не заважали тренерам працювати. Це найголовніше. Більше нічого не треба. Ті, хто чує ці слова, знає, до кого це відноситься.

Бі-Бі-Сі: Ви були першим тренером, який не мав, так би мовити "київського коріння", чи "Динамо київського коріння". Ви не протримались і півроку. Чи має хтось взагалі шанс не з групи довкола Динамо Київ успішно працювати у збірній?

Мирон Маркевич: Ніяких шансів. Такого в історії не було, і я дійсно був першим. Мене не хотіли з самого початку. Григорій Михайлович Суркіс не хотів з самого початку. Тепер вже можна сказати, що на тому, щоб я був тренером збірної настояв Ігор Коломийський. Їм прийшлось десь з тим змиритись. Вони чекали мого провалу і не дочекались. Розумієте, тут є деякі нюанси, про які я не хочу говорити, але я дійсно побачив, що не хоче мене Григорій Михайлович. Нехай скаже правду. Втім, він сказав після мого призначення, що він хотів іншого тренера. Просто нехай зараз скаже, що "так, я не хотів". Він мене тепер "баластом" обізвав, але я тоді не знаю, хто тоді він, якщо я – "баласт"?

Бі-Бі-Сі: Ви знаєте, ось це слово "баласт" з'явилося після нашого з вами інтерв'ю, коли українські ЗМІ поширили цей сенсаційний заголовок, що ви не вірите у збірну. Чому у вас склались такі непрості стосунки з Григорієм Суркісом? Де коріння?

Мирон Маркевич: Це давно вже тягнеться. Ще як я працював у "Карпатах". Розумієте, він крім Київського Динамо нічого навкруги не бачить. І це найстрашніше – тільки Київське Динамо. Тільки хтось стає на ноги і одразу… "Карпати" стали на ноги у 1999 році. Команда йде на третє місце, а мене звільняють з роботи. Я навіть не знав, "звідки ноги ростуть". Але мене тоді не було кому захистити. Вони тоді приїхали, розпродали команду. Головне було мене усунути, ну й усунули. Тут у мене є захист, тому мене і не можуть рушити. Я буду в "Металіст" працювати, скільки мені Бог дав. І все, неможливо командам на ноги стати. Ось та сфабрикована справа з тим договірним матчем. Ви знаєте, те все настільки примітивне, настільки "білими нитками обшите"…

Бі-Бі-Сі: Але з іншого боку, ви кажете, що командам не дають стояти на ногах: "Шахтар" зараз міцно стоять на ногах і кияни пасуть задніх у порівнянні з "Шахтарем"?

Мирон Маркевич: "Шахтар" так, зараз і наш президент міцно стає на ноги, і це не зовсім всім подобається, особливо, самі розумієте кому. А зараз, якщо ще будуть судити, як судять, подивимось, де буде київське Динамо.

Бі-Бі-Сі: Запрошення П'єрлуіджі Коліни бути наглядачем над українським суддівським корпусом. Ви думаєте, що це допоможе вирішити проблему корупції в українському футболі, і в суддівстві зокрема?

Мирон Маркевич: Мені здається, що вже бояться судді. Чи ти судиш "Шахтар", чи "Динамо", раз і все… Я за це двома руками. Нехай так і далі. Судді помиляються і далі, і в наш бік, і проти нас, але це вже двосторонній рух, а не в один бік. Суддівство стало на голову вищим.

Бі-Бі-Сі: Чемпіонат України – це, звісно, цікаво для українських вболівальників, але, напевне, їх зараз більше цікавить перспектива на ЄВРО-2012. Це, можливо, вперше і востаннє Україна отримає такий турнір. Збірна вже у фінальній частині без кваліфікаційних змагань. Якими ви бачите її майбутнє і перспективи?

Мирон Маркевич: Знаєте, є гарні гравці. Я не можу сказати, що їх є багато, чесно. Я зараз стикнувся, що є проблема з правим захисником. Дай Бог, щоб Шевченко до того часу міг, тому що зараз без нього я ні Динамо не уявляю, ні збірної, тому що він – лідер. Той же Алієв, та й Мілевський додасть, і Гусєв. Тобто є така "обойма" - 15-18 футболістів, але треба, що Бог їх милував від травм. Тобто можна зліпити.

Бі-Бі-Сі: Але окрім футболістів, які виходитимуть на поле, що треба збірній?

Мирон Маркевич: Збірній треба, щоб тренер сам вирішував всі проблеми. Сам виставляв склад, щоб не було диктату, щоб не заважали роботі тренера. Якщо цих всіх речей не буде, то, я впевнений, тренерський склад справиться. Якщо далі буде ця війна, якісь конфлікти інтересів, які будуть впливати на команду, то тоді нічого не буде.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, що є причиною, стількох багатьох конфліктів довкола-футбольних у футболі: політика, гроші, амбіції?

Мирон Маркевич: Мені важко сказати. Ви знаєте, я не хочу в ті дебрі лізти. Я знаю, що повинно бути по-іншому. Це я точно знаю. Вистачить вже. Я то все бачив і бачу. Я сподіваюсь, що це все закінчиться, тому що далі так не можна. Я думаю, що не може бути президент Федерації і співвласник Динамо однією людиною. Це має бути нейтральна людина. Можливо нехай також хтось приїде з-за кордону. Нейтральна людина, причому багата людина, якій не потрібні гроші. Просто людина, яка захоче допомогти українському футболу, ось і все.
 

А у нас есть известные тренеры? Кто кроме Газзаева что-то завоевал в европе на постсовке? Да никто...
А мне не жаль Маркевича! Ну, не жаль! Он что, известный футбольный специалист в мире? Он что-то завоевал в Европе? Это просто амбиции маленького, закомплексованного, зависимого, ущемлённого человека! Я уверен, что такой человек не сделал бы достойную сборную! Ушёл, и Слава Богу что сейчас! И ясно, что это война не Маркевича против системы, а война за власть в футболе! А это противно всё! Международные турниры всё проявляют: талантливых футболистов, великих тренеров и т.д. А это лицо на фото я уже видеть не могу!
"І це найстрашніше – тільки Київське Динамо" (А потом, ну как-бы не для протокола) "Мирон Маркевич: Знаєте, є гарні гравці. Я не можу сказати, що їх є багато, чесно. Я зараз стикнувся, що є проблема з правим захисником. Дай Бог, щоб Шевченко до того часу міг, тому що зараз без нього я ні Динамо не уявляю, ні збірної, тому що він – лідер. Той же Алієв, та й Мілевський додасть, і Гусєв. Тобто є така "обойма" - 15-18 футболістів, але треба, що Бог їх милував від травм. Тобто можна зліпити."
Вся статья пропитана ядом.
Посмотрим, говориш, где будет киевское Динамо? Вот мы посмотрим где будет Металлист. Транзит: Лозанна - 1 лига.
Жаль Мирона, понесло его немного не в ту степь...
жаль, я до последнего надеялся что Маркевич (не побоится своего "владыку") постарается реабилитироваться, а как по мне, то с этим интервью то но только глубже погружается в лайно. У каждого человека должен быть СВОЙ мозг!, а не один на двоих с хозяином. Искренне жаль Мирона Богдановича.
Хорошо что такой гнилой гавнюк сам со сборной ушел. Как тренер он никто – вообще ничего не выиграл. Как человек урод который старается иногда быть порядошным.
видимо его молотком не только по позвоночнику били. как жаль, что отменили карательную психиатрию. Мямля остался без квалифцированной помощи
Не верю уже ни одному слову. Обосрал себя Маркевич по полной. Теперь оправдуется, придумывает, что его не так поняли. Послушав его интервью - там всё чётко сказано, по-другому понять нельзя. Выполняет команду Ярославского, защищает себя от позора купленного мача с "Карпатами" - гнилой человек!