6 червня 2024 18:16

"Можна впевнено говорити про наявність необхідних базових якостей". Блогер порівняв потенційного новачка "Динамо" з Поповим

Блогер Михайло Смоловий порівняв колумбійського защитника Браяна Себальйоса, якого сватають до "Динамо", з оборонцем киян Денисом Поповим:


Денис Попов vs Браян Себальйос
Гра з мʼячем

Теж є своя специфіка, але давайте про позитив спочатку. Себальйос досить акуратний, в більш вертикальних за Динамо командах мав менше низьких втрат (0.34/90 проти 0.44/90). Зробимо поправку на загальну кількість передач (63.6/90 в Попова проти 49.5/90 в Браяна), та отримаємо співставні показники: тобто, як мінімум він не привозить в пасовій грі біля власних воріт частіше за Дениса.
Якість утримання мʼяча (% володінь мʼячем, коли володіння команди на ньому не закінчувалося) ідентична, навіть є деяка різниця на чужій половині на користь колумбійця (80.4% Браяна проти 78.4% Дениса).

Інший позитив, що Себальйос не стоїть, як засватаний наче Бурда чи Дячук після Олександрії (не нинішній):
⁃ Браян має навіть більше ведень з просуванням (5.37/90 проти 5.28/90), правда, Денис бігає на метр довше кожне (12.7 проти 11.7 метрів)
⁃ однак, середня довжина ведення вже довша на 1.4 метри саме в Себальйоса

Висновок: адекватний на мʼячі, досить акуратний, за можливості атакує простір, якщо є коридори для руху. Тож в принципі загальне візуальне враження має підтвердження статистичне, що з мʼячем, що без.

От де є різниця, так це в обсягах пасової гри. Враховуючи наявність базового розуміння про неї, все може піти за оптимістичним сценарієм. Попов просто виконує на 14 передач більше що 90 хвилин, переважно звідси і його перевага:
⁃ Попов виконує 7.77/90 точних довгих передач, Себальйос лише 2.72/90 (Браян не лупить вперед, граючи у вертикальних командах)
⁃ 20.8/90 просувань передачами Попова проти 12.6/90 в Себальйоса

Частка передач вперед Браяна лише 2.9% поступається частці Дениса - 33.4% проти 36.3%. Точність передач вперед різниться лише 0.9%. Тому Динамо має шанси отримати, як мінімум не майстра привозів.

xThreat від 100 передач в Попова вищий вдвічі (0.19/90 проти 0.08/90). Однак це логічний висновок з двох фактів:
⁃ Браян повертає мʼяч значно нище за Попова, тому його передачі не сягають зон, де набираються вищі бали хТ
⁃ звідси і % Passing Contribution такий
⁃ плюс Браян менше пуляє лонгболів, що накручують лічильник гостроти

У вертикальних команд фізично менше ударів, ніж в киян. Тому в Браяна менше ударних атак в активі (4.71/90 проти 2.96/90). Однак, очевидно на користь Себальйоса свідчить наступне: він бере участь в 0.44/90 гольових атаках проти 0.57/90 в Дениса. Тож, що таке швидкі та якісні ухвалені рішення у виборі опції розвитку атаки Браян знає, бо його участь в ударних атаках частіше призводить до голів. Якщо Динамо буде потрібно атакувати глибину із низької позиції, то Браян зрозуміє завдання.


Звісно, лише помістивши Себальйоса в ідентичні ігрові умови з Поповим можна буде говорити щось напевне. Бо візуально, то одне, а от телеметрія залишає деякі ризики. Проте можна впевнено говорити про наявність необхідних базових якостей (що в пасовій грі, що в захисній роботі) аби не отримати в Динамо статус пасажира. Станом на зараз він виглядає більш збалансованим гравцем за будь-кого з ЦЗ, яких випускала академія Динамо за останніх років 8-10.