24 травня 2024 23:34

Угорщина хоче особливого формату членства у НАТО через Україну

Угорщина хоче особливого формату членства у НАТО через Україну, заявив Орбан


За словами угорського прем'єра, угорські військові посадовці і юристи вже працюють над тим, щоб розробити нову концепцію, яка б відрізняла Угорщину від інших членів НАТО. Як цитує Орбана Bloomberg, мова йде про те, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території Альянсу.

Відомо, що угорські війська нині роблять внесок у дві місії Альянсу за межами території НАТО – в Іраку і в Косові. Члени НАТО також мають можливість відмовитися від участі в будь-яких військових місіях, хоча якомога ширша участь завжди заохочується.

Заява Орбана з'явилася в той час, коли Альянс розробляє пакет підтримки для України, який буде представлений на саміті лідерів країн-членів у Вашингтоні в липні.

Очільник уряду Угорщини сказав, що його країна принципово не згодна з оцінкою деяких членів НАТО, що Росія вторгнеться на східний фланг Альянсу після України, оскільки нинішню війну, за його словами, слід розглядати як війну між "двома слов'янськими країнами".