24 травня 2024 11:27

Поліція відмовилась від закупівлі палива на півмільярда, щойно "Укрнафта" через АМКУ знесла дискримінаційні заточки

Фото - ua.depositphotos.com


ДУ «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України» 21 травня відмінила закупівлю палива очікуваною вартістю 553,04 млн грн. Це сталось після того, як «Укрнафта» знесла дискримінаційні вимоги через АМКУ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».


Поліція планувала замовити дизельне паливо і бензину А-95 через мережу автозаправних станцій на цей рік. ТОВ «Укрнафта-Постач» поскаржилось в АМКУ на дискримінацію.

По-перше, вимагався сертифікат відповідності пального вимогами Технічного регламенту, виданий учаснику. Фірма «Укрнафта-Постач» не могла виконати вимогу, бо в неї був лише сертифікат, виданий виробнику ПАТ «Укрнафта». Цю вимогу замовник виправив сам до розгляду, дозволивши сертифікати, видані виробнику або уповноваженому представнику.

По-друге, у разі користування чужими АЗС учасник мав надати договір оренди / лізингу / надання послуг або партнерський договір. Причому такий договір мав діяти принаймні до кінця 2025 року, хоча паливо поставлятимуть лише до кінця 2024 року. У договорах «Укрнафта-Постач» з «Укрнафтою» немає слова «партнерський», проте за своєю суттю вони підтверджують право «Укрнафта-Постач» на користування і продаж палива через АЗС «Укрнафти». А її договір із ще однією мережею ТОВ «Прайд» діє до 31.12.2024 року. Замовник сам перед розглядом скарги дозволив учасникам підтверджувати право на користування АЗС за допомогою «іншого правочину». Однак не змінив строк дії такого документу, пояснивши це тим, що йому потрібно бути впевненим, що він зможе по замовлених талонах або картах фактично заправитись на АЗС і протягом 2025 року також.

По-третє, постачання дизпалива і бензину передбачалось зокрема у талонах або електронних талонах. Скаржник заявив, що він є емітентом талонів і що терміну «електронний талон» взагалі немає у законодавстві України. На його думку, це може призвести до дискримінації.

По-четверте, вимагалось обслуговування талонів або електронних талонів програмно-апаратним шляхом, наявність онлайн-кабінету. На думку фірми, цей функціонал теж не передбачений законодавством. Замовник відповів, що програмно-технічна підтримка стосується лише електронних талонів, і уточнив формулювання документації тендеру.

Комісія визнала вимогу щодо строку дії договору до 31.12.2025 року необґрунтованою. Ще вона зауважила, що тендерна документація містить розбіжності в частині способу відпуску товару. Це талони або електронні талони, однак подекуди у тендерній документації вказані лише «електронні талони» без просто «талонів». АМКУ наказав змінити тендерні вимоги.

Замовник 17 травня виконав рішення АМКУ, а 21 травня відмінив тендер через скорочення видатків. У протоколі він пояснив це тим, що під час проведення закупівлі були зменшені кошторисні призначення на неї. Період оскарження відміни тендеру триватиме до 1 червня.

Нагадаємо, у березні поліція замовляла паливо з іншими обмеженнями у компанії «ОККО» (див. «Поліція віддає півмільярда на дороге паливо «ОККО», відсікши «Укрнафту» монобрендовими заточками»). Так само Нацгвардія проводила свої закупівлі палива із «заточками», які унеможливлювали участь «Укрнафти». У гвардійців підряди на 449 млн грн поділили мережі «ОККО» і «WOG».

Анна Сорока, «Наші гроші»