23 травня 2024 23:35

Блогер: "Мабуть, спроба ліпити з Михайленка "нового Шапаренка" не є виграшною від початку"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився ще одним порівняльним аналізом динамівців Миколи Шапаренка та Миколи Михайленка:


Микола Шапаренко v Микола Михайленко

Гра в захисті

Якщо в пасовій грі ще можна якось говорити про різницю в обсягах через відсоток володіння, то тут це вже буде недоречно. Динамо більше мʼяч контролює, отже Шапаренко в захисті проводить менше часу. Однак Шапа настільки працьовитий, що за менший час в захисті дає більші обсяги.

Головний фактор - пресинг. Шапа фізично здійснює більше спроб індивідуального пресингу (52.2/90 проти 44.5/90) та на чужій половині зокрема (41.6/90 проти 34.9/90).
Шапа набагато агресивніший:
⁃ найпростіше, він вдвічі більше фолить (1.56/90 проти 0.80/90)
⁃ він частіше вмикається у відбір мʼяча через 2 секунди після втрати та здійснює більше повернень мʼяча впродовж 5 секунд після втрати
Михайленко не так високо захищається (44.6 метри від власних воріт проти 47 метрів в Шапи).
Тому в нього менше повернень мʼяча на чужій половині теж, однак більше перехоплень та виносів, які відповідно стаються ближче до власних воріт.

До сильних якостей Михайленка варто віднести контактну боротьбу:
⁃ він загалом забирає більше повітря за Шапаренка (45.7% проти 20.7%)
⁃ його суттєво важче пройти, бо він зупиняє 96.8% спроб його обіграти, Шапа - 78.7%
Тож якщо Михайленко займає позицію та готовий до контакту, то проти нього важко. Це добре.

Однак ризики ті самі. Зараз усі захоплюються Михайленком ось в таких обсягах пасової гри та ось в таких без. Чомусь декому важко це зрозуміти. Головний виклик в тому, що цього ЗАМАЛО аби замінити Шапаренка в Динамо у нинішній його формі. Потрібно ЩЕ більше, ніж ми бачимо зараз в Олександрії. І поки невідомо: чи вистачить Михайленка грати в суттєво вищому режимі інтенсивності? Бо з ним він досі не стикався, для нього це щось нове.

Повторю ще раз: потрібен час, щоб оцінити межі його фізичних можливостей покривати величезні площі, як з мʼячем, так і без. Тому критика в перших спарингах, та й взагалі в перші півроку, недоречна від початку. Якщо в Динамо, а не лише на водоймах Київської області, дійсно бачать в Миколі ІІ заміну Миколі І (Шапаренко), то мають створити відповідні умови та дати час.

Я більше схиляюся, що його профайл відрізняється від Шапи, тому інтегрувати до командних побудов варто на тих же умовах, як Шовковський інтегрував, наприклад, Кабаєва: дав можливість розкрити сильні якості, маскуючи слабкі.
Мабуть, спроба ліпити з нього «нового Шапаренка» не є виграшною від початку. Краще сфокусуватися на тому, що вдається зараз Шовковському майже бездоганно - використовувати сильні якості. Не ламаючи при цьому гравцеві психіку.