20 травня 2024 18:32

"Це високі зарплати, не буду лукавити". Генеральний секретар УАФ розповів про прибуток працівників асоціації

Генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко висловився про фінансову частину роботи в асоціації.


– Олександр Шевченко заявив і розповідав мені якось також, що він працював в УАФ на громадських засадах.


– У попередній період – так.

– Зараз він і ви вже підписали, я так розумію, контракт?

– З 25 січня, коли була сформована нова команда, з топ-менеджменту лише генеральний секретар та перший віцепрезидент отримували зарплату, оскільки було скрутне фінансове становище.

Перший віцепрезидент і генеральний секретар мають право першого підпису фінансових документів, несуть відповідальність за фінансовий та юридичний блок діяльності, за бюджет, який становить більше 10 млн євро.

Після того, як ми вирівняли фінансове становище, отримали виплати від УЄФА та ФІФА, отримали позитивні результати збірної, переглянули цей підхід. В нас дуже оптимізована управлінська команда топ-менеджерів. Але всі відповідають за певні напрямки роботи. Щоб питати за роботу, всі повинні розуміти, що вони роблять, але і розуміти, за що вони це роблять.

Тому було прийнято рішення, що і президент, і перший віцепрезидент, і генеральний секретар, і віцепрезиденти повинні отримувати заробітну плату. З усіма були укладені трудові договори, контракти. На сьогодні весь топ-менеджмент УАФ отримує заробітні плати.

– Розумію, що, скоріш за все, питання некоректне, але які це цифри?

– Я б не хотів говорити про конкретні цифри, але можу вас запевнити, що це по-перше, всі офіційні заробітні плати, з яких платяться офіційно податки. Водночас дуже важливий і найголовніший аспект, що ці кошти не фінансуються з державного бюджету України. Тобто це не кошти платників податків України, це кошти, з яких формується бюджет УАФ. Це кошти УЄФА, ФІФА та надходження від наших спонсорів і партнерів.

Це високі зарплати, не буду лукавити. Але це абсолютно ринкові зарплати для рівня топ-менеджменту національних асоціацій і для футбольного ринку в цілому. Враховуючи рівень відповідальності, який ми несемо, і зобов'язання, які ми взяли стосовно подолання в тому числі корупції, фінансових розтрат всередині УАФ, я вважаю цей рівень заробітних плат виправданим.

Можу навести приклад. Зараз у рамках підготовки нашої збірної до Євро ми звернули увагу на один із важливих аспектів – це медичне забезпечення наших збірних, якому в попередній період приділялося менше уваги. Закуплено обладнання для відновлення футболістів, тому що графік шалений. Грубо кажучи, за 23 дні – з 3 до 26 червня – національній збірній треба зіграти 6 матчів. Враховуючи перельоти між Нюрнбергом, Варшавою, Кишиневом, переліт потім назад у Франкфурт, роз'їзди, нам потрібні відповідні відновлювальні речі.

По одному з апаратів, які ми зараз закуповуємо, нам дали пропозицію 23 тисячі євро. Ми зуміли добитися того, що придбаємо його за 18 тисяч євро. Тобто на одному рахунку зекономили для асоціації 5 тисяч євро. Я як людина, яка відповідає в тому числі і підписує документи стосовно закупівлі обладнання і використання коштів УАФ, великих дуже коштів, вважаю, що повинен мати відповідний рівень винагороди, який би забезпечив належне управління цими процесами.


– Ще трохи про бюджет. Андрій Миколайович мені говорив, що є цифри бюджету УАФ. Вони десь є на сайті, якась частина звітів, але немає чіткості. Умовно кажучи, X іде сюди, Y іде сюди, Z іде сюди – це що стосується витрат. Щодо надходжень, також не зовсім зрозуміло. Є і кошти УЄФА, і з державного бюджету. Чи зможемо ми ось це побачити хоча б у якомусь нормальному цифровому вигляді, зрозумілому для більшості, а не в pdf-файлах десь на сайті?

– Моя ціль – прийти до такого формату. От є документ, який називається «Бюджет УЄФА 2024/25» (Грищенко показує буклет УЄФА – прим. Tribuna.com). Ми відкриваємо його і бачимо цифри за всіма напрямками. Знов-таки, відкритість і прозорість – це не означає, що ми можемо тут побачити, грубо кажучи, зарплату кожного зі співробітників.

Але ми бачимо загальні цифри, на які напрямки які йдуть цифри і порядок цих цифр.

Ми зараз опрацьовуємо це питання, враховуючи, що відкритість і прозорість є одним із базових принципів, на яких ми хочемо будувати нашу діяльність. Можу вас запевнити, що ми надамо цю інформацію в якомусь більш відкритому, загальнодоступному форматі.

Єдине, що я хочу сказати, що враховуючи те, що буквально місяць тому був затверджений бюджет УАФ на даний рік, який у тому числі вже передбачає витрати на підготовку до Євро національної збірної та команд U-17 і U-19, виплати винагород і премій головному тренеру та гравцям збірної за вихід на Євро, ми зуміли – і ми цим пишаємося – закласти резервний фонд, який буде на наступний рік в УАФ, оскільки в наступному році немає фінальної частини великих футбольних турнірів, і ми повинні планувати нашу діяльність планомірно, в тому числі на наступний рік. Конкретні цифри по напрямах, думаю, ми підготуємо і всій футбольній спільноті також надамо в якомусь вигляді.

Що стосується коштів державного бюджету. Безпосередньо для УАФ там немає коштів, там є кошти, виділені на забезпечення потреб виступів деяких наших збірних. Йдеться про жіночу збірну, про наші юнацькі команди, про олімпійську збірну. Зокрема, я читав, що збільшили фінансування в цьому році на футбол.

Це очевидна річ, це пов'язано з виступом олімпійської збірної на Іграх у Парижі. Левову частку витрат бере на себе держава в особі Мінспорту та Національного олімпійського комітету.

А що стосується витрат. Якщо повертатися до минулого питання. Ми кажемо, що хочемо зробити асоціацію футболу, яка знову займається футболом. Якщо порівняти кількість заходів, які провели національні збірні за відповідний період попередніх років. Ми знову створили команду U-16, яка бере участь у турнірах розвитку УЄФА, яка поїде в червні на товариський турнір до Японії. Цієї збірної не було кілька років.

Ми даємо можливість додатково проводити збори команді U-19. Кілька тижнів тому Дмитро Михайленко дивився найближчий резерв хлопців. Якщо в тренерів є запити провести додатковий мінізбір, це все в пріоритеті.

Якщо порівняти кількість днів, які команди проводять на зборах, і що було за попередні періоди, ви побачите, наскільки більше стало безпосередньо футболу в УАФ. В тому числі кошти, які раніше могли спрямовуватися на організаційні потреби забезпечення діяльності, ми зараз намагаємося все більше й більше спрямовувати на спортивні заходи і на заходи, пов'язані з нашими національними збірними.

– Ми всі чули про проблеми, про 100+ мільйонів. І тим не менше ви з оптимізмом говорите, я так розумію, про фінансові перспективи. УАФ зараз вже вдалося залучити якісь додаткові кошти – можливо, спонсорські? Чи це саме завдяки тому перерозподілу грошей, які УЄФА надсилало, і просто ви їх можете тепер на свій розсуд витрачати?

– Це був комплекс заходів, скажімо так. Перше – ми розуміли, що нам треба оптимізувати наші витрати, ми це зробили. Друге – УЄФА та ФІФА дозволили нам змінити цільове призначення певної частини коштів від них на забезпечення потреб зокрема збірних. Потім був успіх національної збірної і отримання бонусів за вихід на Євро.

Не будемо загадувати, але в разі успішного виступу збірної на Євро також передбачені бонусні виплати за кожен успішний результат – ці кошти, звичайно, будуть виплачені. Якісь бонусні речі футболістам, але інші кошти будуть закладені на різного роду програми розвитку, проєкти для дитячо-юнацького футболу, для збірної і так далі.