17 травня 2024 12:15
1

Динамівці в оренді. Українські гравці, які можуть повторити шлях Бражка (друга частина)

Незабаром закінчиться сезон 2023/2024 і відкриється трансферне вікно. Тому розглянемо динамівців, які грають в оренді та можуть повернутись в київський клуб. Для «Динамо» не є рідкістю, коли футболіст після оренди закріплюється в команді. В складі першої команди «Динамо» зараз 11 гравців (Тимчик, Дячук, Біловар, Дубінчак, Бражко, Волошин, Андрієвський, Буяльський, Беніто, Ванат, Супряга), які свого часу грали в оренді в іншому клубі, але повернулись та приносять користь «Динамо». В орендах за перші команди в цьому сезоні грало 17 динамівців, ми розглянемо статистику кожного з них та поміркуємо, хто з цих гравців може повернутись та допомогти «Динамо» в наступному сезоні. В першій частині матеріалу ми розповіли про динамівських легіонерів, які грають в інших командах. В другій частині зосередимось на українцях, які виступають за інші клуби.


Сергій Булеца, 25 років («Заглембе» Любін, Польща)


Статистика: 29 матчів (1447 хвилин): 1 гол, 4 асисти


Вартість на Transfermarkt: 1 мільйон 500 тисяч євро


Булеца став гравцем польського клубу наприкінці липня. Сергій стабільно грає в складі, переважно виходячи з перших хвилин. Якщо в Україні Булеца нерідко грав на лівому фланзі атаки, то в «Заглембе» він провів усі матчі на позиції атакувального півзахисника. Динамівець добре розпочав у новому клубі, зробивши 4 результативні дії в перших восьми матчах, але далі його ефективність погіршилась і останню результативну дію Сергій зробив 15 грудня 2023 року. У квітні «Заглембе» зіграв 5 матчів, але Булеца тільки одного разу вийшов у старті, проте в перерві його змінили. В травні люблінці зіграли 2 матчі, але обидва динамівець провів на лаві для запасних. Булеца переходив у польський клуб в оренду до 30 червня 2024 року з правом викупу, але незрозуміло, чи захочуть поляки підписувати повноцінний контракт з Сергієм. За даними Transfermarkt, контракт півзахисника з «Динамо» закінчується 30 червня 2024 року, але, швидше за все, він має довший термін. Проте ймовірність повернення Булеци до «Динамо» низька, минулого року на літніх зборах він не зумів переконати тренерський штаб у своїй важливості для команди й наступного року, мабуть, теж гратиме закордоном. Єдине питання, Булеца перейде в наступний клуб в оренду чи підпише повноцінний контракт.


Микита Кравченко, 26 років («Полісся»)


Статистика: 15 матчів (1188 хвилин): 2 асисти, 4 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро


Новачок УПЛ «Полісся» наприкінці червня орендувало досвідченого захисника Кравченка. Микита з перших матчів став основним правим захисником житомирської команди. Проте, починаючи з листопада, Кравченко 6 матчів поспіль провів на лаві для запасних і так завершив для себе 2023 рік. У 2024 році справи Микити не сильно покращились, і він тричі вийшов у старті та ще двічі на заміну, а 5 матчів пропустив. За інформацією ЗМІ, Кравченко покине «Полісся» і повернеться в «Динамо», контракт з яким діє до 31 грудня 2024 року. Але перспектив у київському клубі в Микити мало, він дебютував за першу команду ще у 2017 році, коли головним тренером був Сергій Ребров. За ці 7 років Кравченко 5 раз їздив у оренду, а за киян провів 8 матчів. Найімовірніше, захисник покине клуб на правах вільного агента і не виключено, що це станеться за пів року до закінчення його контракту.


Олександр Яцик, 21 рік («Зоря»)


Статистика: 24 матчі (1924 хвилини): 2 голи, 1 асист, 3 жовтікартки, 1 червона картка


Вартість на Transfermarkt: 500 тисяч євро


Яцик став гравцем луганського клубу наприкінці липня і майже одразу забронював за собою місце в старті. Колишній капітан юнацької команди «Динамо» лише одного разу вийшов на заміну, а 23 матчі розпочав у стартовому складі «Зорі». Олександр грає на позиції інсайда, лише тричі зігравши опорником. Головні плюси Яцика – це його непоступливість та працьовитість. Олександр любить брати м’яч і тягнути його вперед, також має гарний дальній удар. Орендна угода півзахисника із «Зорею» закінчується 30 червня 2024 року, після чого Яцик повернеться до «Динамо». За відсутності декількох півзахисників через Євро та Олімпіаду Олександр точно отримає свій шанс на динамівських зборах. Можна спрогнозувати, що між Яциком та Царенком буде боротьба за місце в складі «Динамо» на наступний сезон. Але Олександр ще доволі молодий гравець, тому, ймовірно, проведе ще один сезон в оренді, для набору досвіду. Хоча, якщо «Динамо» влітку продасть Шапаренка, то Яцик може повторити долю Бражка і стати гравцем стартового складу.


Микола Михайленко, 22 роки («Олександрія»)


Статистика: 29 матчів (2134 хвилини): 5 голів, 4 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 500 тисяч євро


Микола перейшов у «Олександрію» в січні 2023 року та одразу став основним гравцем команди. Основна позиція Михайленка - опорний півзахисник, хоча останнім часом він почав грати вище. Граючи інсайдом, Микола нещодавно відзначився дублем у воротах «Руху». 30 червня 2024 року в Михайленка закінчується оренда з «Олександрією» і він, можливо, повернеться до «Динамо». Хоча, за нашою інформацією, в «Динамо» більше розраховують на Яцика, ніж на Михайленка. Микола був одним з ключових гравців у збірній Ротаня і пропустив Євро лише через травму. Тому існує висока ймовірність, що півзахисник може поїхати на Олімпійські ігри. Контракт Михайленка з «Динамо» діє до 30 червня 2025 року, тому керівництву київського клубу потрібно вирішувати, продавати півзахисника зараз чи він за рік піде безкоштовно. Хоча не потрібно відкидати варіант, що Михайленко продовжить контракт з «Динамо».


Ігор Горбач, 19 років («Зоря»)


Статистика: 26 матчів (1221 хвилина): 5 голів, 2 асисти, 2 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 500 тисяч євро


Горбач на початку серпня перейшов у «Зорю» і майже одразу став основним гравцем луганського клубу. Цікаво, що у 2023 році Ігор здебільшого грав лівого вінгера, хоча в юнацьких командах «Динамо» був форвардом. Горбач тричі відзначився на груповому етапі Ліги конференцій. У 2024 році Ігор повернувся на рідну позицію форварда, але почав здебільшого виходити на заміну. На літніх зборах Горбач має отримати шанс в «Динамо» і у рівній боротьбі з Пономаренком і, можливо, Супрягою, визначать, хто буде підміняти Ваната в новому сезоні. Якщо Ігорю не вдасться довести свою необхідність Олександру Шовковському, то молодий форвард/вінгер, може пограти ще сезон в оренді. 31 грудня 2024 року в Горбача закінчується контракт з «Динамо», але здається, що після вдалої оренди кияни продовжать контракт з футболістом.


Антон Боль, 21 рік («Зоря»)


Статистика: 12 матчів (749 хвилин): 1 асист, 2 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро


Антон став гравцем луганського клубу наприкінці липня, але дебютував за новий клуб лише 21 вересня в Лізі конференцій. В цьому турнірі Боль зіграв у чотирьох матчах групового етапу. В УПЛ Антон зіграв одну гру у вересні та в двох останніх матчах року в грудні. В новому 2024 році центральний захисник спочатку двічі вийшов на заміну на 1 хвилину, а потім зіграв у трьох матчах з п’яти, пропустивши зустрічі з «Динамо», в яких не мав права грати за умовами оренди. Востаннє Антон виходив на поле 9 квітня, після чого отримав травму та перебуває на лікарняному. За словами тренера «Зорі» Младена Бартуловича, Боль більше в цьому сезоні не зіграє. 30 червня 2024 року оренда Антона із луганським клубом завершиться і він повернеться в «Динамо», з яким у нього контракт до 30 червня 2026 року. Головною чеснотою Боля є перша передача, а Олександр Шовковський якраз шукає захисника з таким вмінням, тому, якщо дозволить здоров’я Антон на зборах отримає свій шанс. Хоча, не варто виключати варіант, при якому центрбек відправиться на Олімпійські ігри в Париж.


Вікентій Волошин, 23 роки («Зоря»)


Статистика: 16 матчів (695 хвилин: 2 голи, 3 асисти, 2 жовті картки)


Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро


Волошин, який декілька років тому вважався одним з головних талантів «Динамо», перейшов у «Зорю» наприкінці липня. Спочатку Вікентій був основним атакувальним півзахисником луганського клубу та зіграв у липні-вересні 10 матчів. Неприємним дзвіночком мало стати те, що ближче до кінця вересня Волошин втратив місце в старті та почав виходити на заміну, але як виявилось, то це було не найгірше. В жовтні-грудні Волошин лише тричі вийшов на поле: в старті в Кубку України та на заміну в УПЛ та Лізі конференцій. У 2024 році Вікентій зіграв у трьох матчах, хоча двічі це були виходи на заміну на 1 хвилину. Контракт Волошина з «Динамо» діє до 30 червня 2024 року, так само як і орендна угода із «Зорею». Проте після такого провального для вже 23-річного півзахисника сезону є великі сумніви, що «Динамо» продовжить з ним угоду. Найімовірніше, Вікентій покине київський клуб на правах вільного агента та продовжить кар’єру в іншому місці.


Віктор Блізніченко, 21 рік («Кривбас»)


Статистика: 11 матчів (169 хвилин): 1 гол, 1 асист


Вартість на Transfermarkt: 200 тисяч євро


Віктор наприкінці липня перейшов у «Кривбас» в оренду на 1 рік з правом викупу. Але за цей час він не зміг стати важливим гравцем для бронзового призера УПЛ. Блізніченко жодного разу не вийшов у старті, а за 11 раз, що він виходив на поле, Віктор лише один раз зіграв цілий тайм. Є великі сумніви, що криворізький клуб використає опцію викупу вінгера, який може зіграти на обох флангах. Немає точної інформації, щодо терміну контракту Блізніченка з «Динамо», але існує висока ймовірність, що після 30 червня 2024 року Віктор перестане буди гравцем столичного гранда.


Артем Слесар, 19 років («Зоря»)


Статистика: 2 матчі (17 хвилин)


Вартість на Transfermarkt: ?


Артем у серпні став гравцем «Зорі». І перші пів року грав за юнацьку команду, де забив 5 м’ячів. Весною Слесар стабільно потрапляє в заявки на матчі першої команди і навіть дебютував в УПЛ, двічі вийшовши на заміну наприкінці матчів. 30 червня 2024 року завершується контракт вінгера з «Динамо» і є великі сумніви, що кияни продовжать угоду з гравцем.

Яцик Михайленко